5 recepata za zdrave i biljne čajeve koji će vam ugrijati zimska jutra


Dok su vježbanje i ostanak aktivni jedan od najvažnijih preporuka za očuvanje zdravlja, naš svakodnevni izbor pića također može napraviti veliku razliku.

5 recepata za zdrave i biljne čajeve koji će vam ugrijati zimska jutra
5 recepata za zdrave i biljne čajeve koji će vam ugrijati zimska jutra

Ljudi diljem svijeta polako počinju shvaćati važnost dobrog zdravlja i to svakako zahtijeva neke promjene u načinu života. Dok su vježbanje i ostanak aktivni jedan od najvažnijih preporuka za očuvanje zdravlja, naš svakodnevni izbor pića također može napraviti veliku razliku.

Svi mi imamo omiljeni čaj ili barem jedan koji preferiramo u odnosu na ostale, ali jeste li znali da vam neki od njih zapravo mogu pomoći u postizanju vaših zdravstvenih ciljeva? Bez obzira želite li svoju težinu držati pod kontrolom ili se boriti protiv bolesti ili stresa, za svaki zdravstveni problem postoji čaj koji vam može pružiti prijeko potrebno olakšanje. Pitate se odakle početi? Bala Sarda, osnivač i glavni izvršni direktor VAHDAM India, dijeli svojih 5 najboljih čajeva koje možete odabrati i unijeti onu promjenu načina života koju ste željeli!

1. Čaj od kurkume

Poznato je da je kurkuma ljekovita namirnica s protuupalnim svojstvima. Njegove dobrobiti su opće poznate, ali to nije jedini razlog zašto je najbolji izbor. Kurkuma je lako dostupna, lako se može napraviti kod kuće i može biti piće bez kofeina. Okus začina može se upariti i s brojnim biljem, pa je stoga vrlo svestran.

2. Čaj od kamilice

Teško da postoji netko tko ne uživa u miru i opuštanju, a poznato je da čaj od kamilice daje taj nježan osjećaj. I ne samo to, kamilica se preporučuje iz raznih razloga. Promiče bolji san i ublažava stres i tjeskobu. Također pomaže u ublažavanju menstrualnih bolova, osteoporoze, pa čak i simptoma prehlade. Možete popiti šalicu čaja od kamilice sredinom poslijepodneva ili nekoliko sati prije spavanja kako biste uživali u njegovim blagodatima.

3. Čaj od hibiskusa

Ako volite citrusno piće s cvjetnim notama, ovo je savršen izbor za vas. Još jedan biljni čaj bez kofeina, čaj od hibiskusa, može pomoći u borbi protiv nekih vrsta raka i pomoći u kontroli krvnog tlaka. Promiče zdravlje jetre, a može biti i koristan za mršavljenje. Čaj od hibiskusa je lako napraviti – međutim, domaći ili pripremljeni čaj odlična je opcija za prijelaz.

4. Oolong čaj

Ovaj djelomično oksidirani čaj doista je podcijenjen i krajnje je vrijeme da se njegove beskrajne prednosti iznesu na vidjelo. Oolong čaj sadrži polifenole koji nude nevjerojatne zdravstvene prednosti. Također može pomoći u smanjenju razine kolesterola i podržati zdrav rad srca. Ako uživate u okusu zelenog čaja i želite probati nešto jako, probajte oolong čaj.

5. Čaj od đumbira

Možda ste popili šalicu ili dvije čaja od đumbira kad ste bili bolesni. To je jedan od čajeva koji svima pada na pamet pri liječenju grlobolje, kašlja i prehlade. Čaj od đumbira također može pomoći u sprječavanju probavnih problema i učinkovit je lijek za mučninu. Sadrži gingerol, spoj koji mu daje poseban okus i miris koji također može pomoći kod dijabetesa. Možete skuhati šalicu svježeg đumbira takvog kakav jest ili ga pomiješati s crnim čajem, chai čajem (sa ili bez mlijeka, ovisno o vašim željama) i zelenim čajem. Neki od sastojaka koji su najbolji za pripremu čaja od đumbira dostupni su u vašoj smočnici. Bilje i začini poput amle, limuna, crnog papra, meda i kurkume kada se pomiješaju s đumbirom pojačavaju njegova antioksidativna svojstva.

(uz doprinos IANS-a)
Objavljeno: 23. siječnja 2023. u 10:07 IST

Source link

Leave a Comment