Američke hipotekarne banke posudile su milijarde dolara kripto bankama: izvješće


Američki savezni sustav stambenih kredita (FHLB) posuđuje milijarde dolara dvjema najvećim bankama kriptovaluta u nastojanju da ublaži učinke povećanja povlačenja, prema izvješću Wall Street Journala od 21. siječnja.

FHLB je konzorcij 11 regionalnih banaka diljem Sjedinjenih Država koje osiguravaju sredstva bankama i drugim zajmodavcima. Osnovan tijekom Velike depresije za potporu stambenog financiranja, sustav ima 1,1 trilijuna dolara imovine i više od 6500 članova.

Subjekt je navodno posudio gotovo 10 milijardi dolara komercijalnoj banci Signature Bank u četvrtom kvartalu 2022., što ga čini jednim od najvećih zaduživanja banke u posljednjih nekoliko godina. U 2018. Signature je dobio odobrenje Odjela za financijske usluge New Yorka za svoju digitalnu platformu temeljenu na blockchainu.

Druga banka koja je zatražila sredstva od FHLB-a je Silvergate, koji je dobio najmanje 3,6 milijardi dolara. U posljednjem tromjesečju 2022. Silvergate je zabilježio značajan priljev depozita i poduzeo je korake za očuvanje gotovine, uključujući prodaju dužničkih vrijednosnica. Cointelegraph je izvijestio da je neto gubitak pripisan običnim dioničarima u tom razdoblju iznosio milijardu dolara.

Povezano: BIS predlaže istraživački model za proučavanje integracije DeFi-ja s TradFi-jem i njezinih rizika

Prema izvješću Silvergatea, depoziti klijenata digitalne imovine u prosjeku su iznosili 7,3 milijarde dolara u četvrtom tromjesečju 2022., što je mnogo manji iznos u usporedbi s prethodnim kvartalom kada su depoziti dosegli 12 milijardi dolara.

Tradicionalne financije ostale su imune na kripto zarazu nakon pada FTX-a, ali FHLB zajmovi bankama izloženim kripto valuti mogu povećati ovaj rizik, navodi se u izvješću.

U komentarima za Wall Street Journal, senatorica Elizabeth Warren je primijetila: “Zbog toga sam upozorila na opasnosti dopuštanja da kriptovalute uplete bankovni sustav”, tvrdeći da porezni obveznici ne bi trebali biti prepušteni “držati vreću kolapsa u industriji kriptovaluta ”, koju je opisala kao Tržište je prožeto “prijevarama, pranjem novca i nedopuštenim financiranjem”.

Kolaps FTX grupe izazvao je efekt valova u cijeloj kripto industriji, utječući na mnoge tvrtke. U najnovijem razvoju događaja, zajmodavac kriptovaluta Genesis podnio je 19. siječnja zahtjev za zaštitu od bankrota u Poglavlju 11, s obvezama procijenjenim na između 1 i 10 milijardi USD.