Bam Shriver želi okončati spavanje teniskih trenera s igračima


Pam Shriver želi spriječiti mlade tenisače da prođu kroz ono što je ona učinila.

Shriver je prošle godine otkrila da je imala “perverznu” intimnu vezu sa svojim bivšim trenerom Donom Candyjem koji je preminuo 2020. Veza je navodno započela kada je ona imala 17, a on 50 godina.

Sada je Shriver—koji je osvojio osam velikih turnira u pojedinačnoj konkurenciji između 1978. i 1988.—trener hrvatske igračice Donne Vekić i protivio se “prihvaćanju” odnosa sa svojim trenerima od strane igrača.


Kritičarka ESPN-a Pam Shriver komentirala je žensko polufinale
Pam Shriver
GC fotografije

“Vidjela sam tolike generacije igračica koje se bore s istom stvari, stvarno želim da igračice imaju više slobode u smislu odvajanja osobnih od profesionalnih života”, rekla je Shriver za australski Sydney Morning Herald. “Postojalo je takvo prihvaćanje da se to dogodilo. To bi se trebalo pretvoriti u ‘Ne, to se ne može dogoditi’.”

Postoji više primjera sadašnjih igračica u odnosima sa svojim trenerima. Godine 2022. Petra Kvitova objavila je zaruke s trenerom Jirijem Vanekom. On ima 12 godina, ali ju je počeo trenirati kada je bila odrasla. Veronika Kudrmitova udana je za trenera Sergeja Demukhina. Počeo ju je trenirati kada je imao 30, a ona 15 godina.

WTA, koja je prošlog mjeseca stvorila poziciju direktora zaštite i imenovala odvjetnicu Lindsey Brandon za tu dužnost, objavila je izjavu kao odgovor na Shriverove komentare.


Tenisačica Pam Shriver i njezin australski trener, Don Candy, stigli su danas u Sydney na Seiko Australian Women's Indoor Classic.  6. srpnja 1982. (Foto Anthony Matthews Linsen/).
Sa 17 godina Shriver i trener Don Candy navodno su bili u vezi unatoč razlici od 23 godine.
Fairfax Media putem Getty Imagesa

“WTA je posvećena osiguravanju sigurnog okruženja tijekom cijele turneje”, rekla je glasnogovornica. “Zaštita zahtijeva oprez, a mi nastavljamo ulagati u obrazovanje, obuku i resurse kako bismo poboljšali naše napore.”

Nije bilo naznaka da WTA namjerava stvoriti strože interne propise koji reguliraju seksualne odnose između igrača i trenera.

Shriver je pozvao veliku četvorku – Australian Open, French Open, Wimbledon i US Open – da preuzmu vodeću ulogu.

“Voljela bih vidjeti četiri velika fakulteta, koji zajedno imaju značajnih 12 tjedana u kalendaru, da napreduju i postanu bolji lideri u ovoj stvari”, rekla je. “Mislim da postoje neke stvarne prilike za uspjeh.”


Petra Kvitova iz Češke i njezin prijatelj i trener Jiri Vanek poziraju s peharom prvaka
Petra Kvitova i trener Jiri Vanek najavili su zaruke 2022.
Getty Images

Prošle je godine Shriver objasnila “konfliktne osjećaje” koje je imala o svom odnosu s bivšim trenerom.

“Još uvijek imam pomiješane osjećaje prema Donu. Da, on i ja smo imali dugu i neprimjerenu aferu. Da, varao je svoju ženu. Ali bilo je puno toga u vezi s njim što je bilo iskreno i stvarno”, rekla je. “Međutim, ovdje je bio punoljetan. Trebao je biti odrasla osoba kojoj se vjeruje.”Source link

Leave a Comment