Bitcoin je na putu za svoj najbolji mjesec od listopada 2021. dok trgovci očekuju 25 000 dolara


Bitcoin je porastao za više od 37% od početka 2023. i na putu je za najbolji mjesečni povrat od listopada 2021.

Analitičari navode slabost dolara, inflacijska očekivanja i institucionalnu potporu kupnji kao poticanje oporavka.

Učinak slabljenja sažetih kratkih pozicija, kao i posrnulih tvrtki koje moraju unovčiti svoje profite u Bitcoinu, čini 25 000 USD sljedećom ključnom cjenovnom razinom koju treba promatrati.

Bitcoin (BTC-USD) trenutno se trguje po 23.000 dolara, a trguje se na najvišoj razini od kolovoza.

Čini se da makro ulagači predvode rast, prema Noelu Achesonu, autoru biltena Crypto Is Macro Now.

Za ove investitore, BTC je [crypto] portal ekosustava”, ukazujući na porast tržišne kapitalizacije bitcoina u odnosu na svu kripto imovinu, koja je porasla na 44% s 41% u posljednjih 14 dana.

“Bitcoin je vrlo rizična imovina i ova imovina će dobro proći kada kamatne stope naposljetku ponovno počnu padati”, rekao je putem e-pošte Michael Bentley, izvršni direktor Euler Labsa, koji upravlja protokolom kripto posudbe.

Od godine do danas, ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta porasla je za 24% na 1,04 trilijuna dolara prema Coinmarketcapu. Na burzama diljem svijeta, obujam spot trgovine kriptovalutama povećao se za 64% na 4 trilijuna dolara u istom razdoblju, prema platformi za indeksiranje kripto valuta Nomics.

Samo za bitcoin, obujam trgovanja skočio je 82% na 1,15 trilijuna dolara, čime je najveća kriptovaluta iza stablecoin Tether (USDT-USD) postala najtrgovanija valuta do sada ove godine.

POLJSKA - 01.06.2023.: Na ovoj foto ilustraciji, logotip Tether prikazan je na pametnom telefonu.  (Foto ilustracija Mateusza Slodkowskog/SOPA Images/LightRocket preko Getty Images)

Na ovoj foto ilustraciji, logotip Tether prikazan je na pametnom telefonu. (Foto ilustracija Mateusza Slodkowskog/SOPA Images/LightRocket preko Getty Images)

Američki institucionalni ulagači koji su se kladili na bitcoin derivate također su potaknuli snažan početak bitcoina u 2023., prema Arcane Researchu. Kao što je Arcane pokazao u bilješci u utorak, kupnja fjučersa bitcoina na Chicago Mercantile Exchange (CME) porasla je početkom siječnja. Analitičari vide kripto aktivnost putem Chicago Mercantile Exchange kao zamjenu za američke institucionalne ulagače.

CME trenutačno predstavlja 21% tržišta bitcoin derivata, što je razina koja nije viđena od vrhunca kriptovalute svih vremena u četvrtom kvartalu 2021.

“Tehničko područje na koje se ljudi trenutačno fokusiraju iznosi 25.000 dolara”, rekao je za Yahoo Finance Ben McMillan, osnivač i CIO upravitelja kripto imovine IDX. Macmillan očekuje “normalno uzimanje profita” od tvrtki koje su teško pritisnute na ovoj razini cijena.

Preživjeli rudari bitcoina, koji su se suočili sa značajnim pritiskom prihoda tijekom druge polovice 2022., prodali su 5600 bitcoina u vrijednosti od otprilike 1,3 milijarde dolara od 8. siječnja, prema analitičkoj platformi GlassNode.

Prema Macmillanu, entuzijazam za ponude bitcoina također bi mogao opadati s obzirom na količinu likvidacija bitcoin short sellera koje su pridonijele rastu cijena u posljednja dva tjedna, prema Macmillanu.

Otkako je izvješće o inflaciji u prosincu objavljeno prije 12 dana, poništene su kratke pozicije u bitcoinu u vrijednosti od 1,3 milijarde dolara, prema agregatoru izvedenica kriptovaluta CoinGlass. Budući da su neto duge pozicije likvidirane tijekom istog razdoblja, više od 611 milijuna dolara kratkih pozicija uklonjeno je s tržišta u to vrijeme.

“Čini se da bi ovo mogao biti početak dugoročnog rastućeg trenda za digitalnu imovinu”, dodao je Macmillan. “Bit će to teška vožnja. Nastavljamo oprezno.”

Kliknite ovdje za najnovije vijesti o kriptovalutama, ažuriranja, vrijednosti, cijene i više vezano uz Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, DeFi i NFT

Pročitajte najnovije financijske i poslovne vijesti iz Yahoo Finance

Preuzmite aplikaciju Yahoo Finance za jabuka ili android

Pratite Yahoo Finance na Twitteru CvrkutI FacebookI InstagramI FlipboardI linkedinI Youtube

Source link

Leave a Comment