Bitka kod (Mete) Birkin: Zaustavljanje lica kratkih presuda – Suđenje Hermesu protiv Rothschilda | ArentFox kuhar


Spor između luksuzne modne marke Hermès i digitalnog umjetnika Masona Rothschilda oko Hermèsovih navodnih prava na zaštitni znak na Hermèsovu Birkin torbu izazvao je takvu pomutnju da je federalni sudac u New Yorku odbio Rothschildov zahtjev za odbacivanjem i podnio zahtjev za skraćeni postupak.

Iako nije prvi pravni spor koji uključuje modne NFT-ove, ovaj je spor jedan od prvih dokumentiranih izazova koji uključuju interakciju između digitalne umjetnosti, robnih marki i NFT-ova. A sada, kao jedan od prvih slučajeva koji je krenuo sa stvarnim suđenjem pred porotom, ovaj slučaj pokreće pitanja prvog dojma koja bi mogla postaviti važan pravni presedan u području poštene upotrebe i ilustrirati ravnotežu između slobode izražavanja i zaštite žiga kako se primjenjuje u Metaverzumu i šire.

Optuženi NFT-ovi – majka ti ili ne majka

Dotični NFT-ovi su dijelovi digitalne umjetnosti pod nazivom “METABIRKINS”, serija od 100 NFT slika koje prikazuju kolekciju Hermes Birkin torbi koje su navodno reimaginirane i sadrže različita šarena krzna. Rothschild tvrdi da su njegove METABIRKINS hommage legendarnoj Birkin torbi i komentar na konzumerizam i okrutnost prema životinjama u modnoj industriji. Projekt METABIRKINS NFT, poznat i kao “Not Your Mother’s Birkin,” pokrenut je u prosincu 2021. Rothschildi također koriste naziv domene Metabirkin.com i oznake društvenih medija kao što je @metabirkins.

Hermes je podnio tužbu u kojoj se, između ostalog, navodi da je Rothschild prekršio i oslabio svoj popularni zaštitni znak BIRKIN i HERMES, BIRKIN Trade Dress, prodajom METABIRKINS NFT-ova. Zapravo, torbu BIRKIN mnogi smatraju jednom od najlegendarnijih torbica na svijetu. Nazvana po englesko-francuskoj glumici/modelu Jane Birkin, torba se često nosi kao ultimativni simbol statusa, bogatstva i ekskluzivnosti s ograničenim izdanjima i vrijednostima od 10.000 do 100.000 dolara.

Kao odgovor na Hermèsovu pritužbu, Rothschild tvrdi da su METABIRKINS NFT-ovi izrazi umjetnosti i da njihova upotreba nije bila obmanjujuća. Rothschild tvrdi da ima pravo na zaštitu prema načelima slobode govora Prvog amandmana kako je navedeno u slučaju Rogers protiv Grimaldija. Na sličan način, Rothschild uspoređuje svoje slike METABIRKINS NFT-ova s ​​poznatom slikom Andyja Warhola Campbell’s Soup Cans (na primjerTvrdi da Prvi amandman štiti njegovo pravo da izrađuje i prodaje umjetnine koje prikazuju krznene Birkin torbe, baš kao što je Warholu dao pravo da izrađuje i prodaje umjetnine koje prikazuju Campbellove limenke za juhu). Nadalje, Rothschild tvrdi da činjenica da on koristi NFT tehnologiju za odobravanje i prodaju svoje umjetnosti na neki način ne mijenja umjetnost na način koji podržava otkrivanje kršenja.

Odlična prognoza

Ishod ovog temeljnog spora je spreman postaviti važan pravni presedan, uključujući, na primjer, kako testirati pod Rogers Slučaj se primjenjuje u kontekstu NFT-ova. Odluka suda može pružiti dodatne smjernice o granici između kršenja i poštene upotrebe kada su NFT-ovi povezani s čl.

Kao prva velika odvjetnička tvrtka koja je kupila zemljište u Metaverseu i pokrenula prvu Metaverse IP Enforcement Task Force, ArentFox Schiff pomno prati razvoj događaja u ovom slučaju i druga ključna pitanja Metaverse intelektualnog vlasništva.

[View source.]Source link

Leave a Comment