Bolje zdravlje s jeftinim kikirikijem


Albany, JA.I 24. siječnja 2023 /PRNewswire/ — Uz sve veće cijene hrane, potrošači traže obroke i recepte koji povećavaju vrijednost njihovog dolara. Prema Institutu za kikiriki, kikiriki i maslac od kikirikija dva su cjenovno najpristupačnija dostupna izvora proteina bogata hranjivim tvarima.

Jedna porcija kikirikija, otprilike šaka, košta cca 15 centipružajući sedam grama biljnih proteina plus 19 vitamina, minerala, masnoća i vlakana korisnih za srce.

Istraživanja su pokazala da zamjena biljnih bjelančevina životinjskim bjelančevinama može produljiti vaš život1kaže dr. Samara Sterling, nutricionist i direktor istraživanja na Institutu za kikiriki. “Pametan odabir hrane svaki dan doprinosi zdravom načinu života koji je koristan za vas i vašu obitelj.”

Budući da su puni vitamina i minerala, kikiriki i maslac od kikirikija pružaju i kratkoročne i dugoročne dobrobiti koje mogu pozitivno utjecati na svako razdoblje života.

  • Zdrav razvoj mozga, kostiju, mišića i imunološkog sustava kod djece. Kikiriki također sadrži arginin, aminokiselinu povezanu s bržom stopom rasta.2
  • Zdravo upravljanje tjelesnom težinom kod odraslih pružanjem većeg zadovoljenja gladi. Nedavna studija pokazala je da su sudionici koji su grickali kikiriki i maslac od kikirikija obično unosili manje kalorija od onih koji su jeli druge orašaste plodove, uključujući bademe.3
  • Zaštita od nekih vrsta raka Prepun antioksidansa i fitosterola koji su se pokazali korisnima protiv raka mozga, kože, želuca, debelog crijeva, dojke, gušterače i prostate.
  • Održavanje uma oštrim tijekom starenja Zahvaljujući spojevima koji povećavaju cerebralnu prokrvljenost, štite od Alzheimerove bolesti i bore se protiv tjeskobe i depresije. Niacin je posebno povezan s nižom stopom kognitivnog pada.4

Dobro za tijelo i bolje za planet

Dok se zdravstvene dobrobiti kikirikija zbrajaju, oni su i ekološki prihvatljivi.

Budući da je kikiriki tehnički mahunarka, lakše ga je uzgajati i brati od skupljih orašastih plodova.

  • Kikiriki zahtijeva manje vode nego orašasti plodovi.5 U usporedbi s bademima, kikirikiju je potrebno manje od pola vode za rast. (2782 naspram 8000 kubnih metara po toni u kori)
  • Kikiriki obogaćuje tlo dušikom kako bi zemlju učinio plodnijom. Oni proizvode 90% vlastitog dušika, što znači da pomažu u stvaranju održivijeg svijeta.
  • Kikiriki proizvodi manje stakleničkih plinova. Maslac od kikirikija proizvodi samo 2,9 jedinica emisije ugljičnog dioksida, što je manje od polovine emisije jaja (4,8 jedinica) i manje od četvrtine sira (13,5 jedinica).

Ove statistike, zajedno s dugim rokom trajanja kikirikija i maslaca od kikirikija, predstavljaju hranu koja je praktična, održiva, isplativa i izvrsna za držati pri ruci.

Za recepte za doručak, ručak, večeru, deserte i grickalice posjetite PeanutInstitute.com. Institut za kikiriki također dijeli novosti o istraživanju i ideje za obroke FacebookI CvrkutI InstagramI linkedin I pinterest.

ovisi o Albany, JA.Peanut Institute neprofitna je organizacija koja podupire istraživanje prehrane i razvoj obrazovnih programa za poticanje zdravih stilova života koji uključuju kikiriki i proizvode od kikirikija. Peanut Institut slijedi svoju misiju kroz istraživačke programe, obrazovne inicijative i promicanje zdravih stilova života za potrošače svih dobnih skupina. Kao neovisni forum, Peanut Institute ima jedinstvenu poziciju za suradnju sa svim sektorima prehrambene industrije, istraživačkom zajednicom, akademskom zajednicom, organizacijama potrošača i vladinim institucijama.

Izvori:
1. Huang J, Liao LM, Weinstein SJ, Sinha R, Graubard BI, Albanes D. Povezanosti između unosa proteina biljnog i životinjskog podrijetla i ukupne smrtnosti i smrtnosti uzrokovane određenim uzrokom. Gamma Intern Med. 2020 1. rujna; 180 (9): 1173-1184. doi: 10.1001/jamainternmed.2020.2790. PMID: 32658243; PMCID: PMC7358979.

2. Van Vugt, Aja, et al., Dijetalni arginin i linearni rast: Kopenhagenska studija o intervenciji školske djece. British Journal of Nutrition, 2013. 109 (6): str. 1031-1039.2. Kennedy Doe (2016).

3. Cassandra Jay NikodijevićI Jasmine C. ProbstI Sze Yen TanI Elizabeth B NealUčinci konzumacije orašastih plodova i kikirikija na nadoknadu i potrošnju energije: sustavni pregled i meta-analiza, Advances in Nutrition, 2022, ISSN 2161-8313, https://doi.org/10.1016/j.advnut.2022.10.006.

4. Morris MC, Evans DA, Bienias JL, Scherr PA, Tangney CC, Hebert LE, Bennett DA, Wilson RS, Aggarwal N. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2004. kolovoz; 75 (8): 1093-9. doi: 10.1136/jnnp.2003.025858. PubMed PMID: 15258207; PubMed Central PMCID: PMC1739176.

5. “Zeleni, plavi i sivi vodeni otisak usjeva i proizvoda dobivenih od usjeva.” milimetar Mekonnen i AY Hoekstra. UNESCO Institut za obrazovanje o vodi, prosinca 2010. http://wfn.project-platforms.com/Reports/Report47-WaterFootprintCrops-Vol1.pdf.

Izvor: Institut Peanut

Source link

Leave a Comment