Casey Dellacqua pomaže pri usmjeravanju nove inicijative za promicanje ženskog vodstva u tenisu u zajednici


Nova inicijativa koju je pokrenuo Tennis Australia ima za cilj potaknuti više žena da se uključe u upravljanje sportom.

Potpomognut ključnim osobama kao što je bivša profesionalka Casey Dellacqua, Program za vodeće teniske žene pokrenut je 2022. i već je doživio da su sudionice diplomirale u svakoj državi ili teritoriju – više od 200 diljem Australije.

Dellacqua, koja sada služi kao kapetanica ženskog i ženskog tima za Tennis NSW dok u mirovini daje TV komentare, pomaže u vođenju programa nakon što je prije dvije godine bila dio radne skupine za ravnopravnost spolova Tennis Australia.

U svom intervjuu za ABC, rekla je da je radni tim otkrio skupinu područja u kojima nedostaje ženska zastupljenost, od kojih je jedno nizak omjer spolova u upravljanju zajednicom; Žene čine samo 26 posto predsjednika lokalnih klubova diljem zemlje.

Dellacquaina baka i majka plješću i navijaju u gomili.  Njezina baka nosi malu australsku zastavu u kosi
Dellacquain odnos s tenisom započeo je u ranoj mladosti zahvaljujući njezinim obiteljskim vezama, a ovdje bodri svoju baku (Bev) i majku (Nita) tijekom meča na Roland Garrosu.(Getty: Mike Hewitt)

“Igram tenis gotovo otkako sam prohodao jer su moja mama i kći bile volonterke u lokalnom klubu u Washingtonu… jako su se uključile u juniorski sport”, rekla je Dellacqua.

“Moja ljubav prema tenisu je porasla zbog njihovog sudjelovanja i stoga mislim da je imati više ženskih uzora za sljedeću generaciju djevojaka od vitalnog značaja.

„Majke igraju glavnu ulogu u odvođenju svoje djece u sport, tako da zaslužuju sjediti za stolom kada se radi o donošenju odluka, zbog čega nastojimo opremiti naše sudionice programa Žene lideri u tenisu vještinama koje će im dati samopouzdanje za preuzimanje ovih pozicija.”

Baka Casey Dellacqua briše suze i malo maše nakon što je Dellacqua pobijedio u igri na Aus Openu
Baka Casey Dellacqua plače nakon što ju je gledala kako pobjeđuje u meču na Australian Openu 2008.(Getty: Quinn Rooney)

Četveromjesečni program uključuje i radionice licem u lice i online učenje kod kuće, vodeći sudionike kroz tri faze – samoučenje, vođenje drugih i vođenje promjene – prije nego što završe radni projekt koji su sami sebi zadali.

Projekt zahtijeva od svakog sudionika da identificira veliki problem u svom klubu i riješi probleme s kojima može ispraviti situaciju, osiguravajući da mogu kanalizirati svoje novostečeno znanje u praksu stvarnog svijeta.

Ash Barty i Casey Dellacqua slave pobjedu na Australian Openu
Dellacquaino dvostruko partnerstvo s bivšim svjetskim teniserom Ashom Bartyjem bio je izvrstan primjer ženskog vodstva i osnaživanja.(AAP: Lucas Koch, fotografija datoteke )

“Vidjeti sve te žene iz različitih klubova posvuda kako ustaju i predstavljaju svoje ideje za svoje projekte, i imaju samopouzdanja da to rade pred prostorijom ljudi, dok ih podržavaju druge žene — to je stvarno važno,” Dellacqua rekao je.

Jedan od bivših učenika NSW-a je Mary Baker, koja je bila predsjednica ili potpredsjednica kluba North Western Sydney Tennis gotovo 14 godina.

Iako već ima visok položaj u svojoj lokalnoj teniskoj zajednici i uspostavila je liderske kvalitete dok je vodila svoj posao s nekretninama, Baker je odlučila staviti njezino ime kako bi poboljšala svoje vještine.

Becker se nasmiješi i sjedne pokraj druge žene, gledajući prema prednjem dijelu sobe
Mary Baker je pohađala tečaj, zajedno s još nekoliko žena iz svog kluba.(Isporučuje: Tennis Australia)

“Teniske odbore tradicionalno vode muškarci, a prema mom malom izlaganju, čini se da to vrijedi ne samo za naš bivši klub, već i za mnoge druge”, rekao je Baker.

“Ova vrsta obuke je važna jer ne znam da mnoge naše volonterke imaju samopouzdanja za napredovanje na veće pozicije, pogotovo ako nikada prije nisu vodile tvrtku ili bile na rukovodećim pozicijama u tvrtki.”

Baker je igrala tenis do svojih ranih tinejdžerskih godina, ali je onda prestala, vraćajući se sportu tek u svojim tridesetima nakon što su se njezina djeca zainteresirala.

Sada je poluumirovljena, igra dva puta tjedno, a igra i seniorski tenis u Novom Južnom Walesu, putujući po državi kako bi igrala turnire u regijama zemlje i družila se.

Dellacqua nosi ružičasti sako dok predaje certifikat Bakeru u crnoj košulji i bijelim hlačama
Dellacqua nagrađuje Baker s Certifikatom ženskog teniskog lidera nakon diplome.(Isporučuje: Tennis Australia)

“Imam četvero djece, a moj drugi sin bio je posebno oduševljen igranjem tenisa, vukao je moj stari reket i molio me da ga izvedem na teren, a ostalo je postalo povijest”, rekao je Baker.

“Tenis je super jer se može igrati jako dugo i na svim razinama, imam unuke od pet i osam godina s kojima mogu igrati i to je nešto posebno u smislu da povezuje sve uzraste i sposobnosti.”

Oslanjajući se na svoje osobno iskustvo zaljubljivanja u tenis kao tinejdžerica, to je postalo važna komponenta njezina radnog projekta za Women’s Tennis Leadership Program.

Baker je također primijetio sličan pad u North West Sydney Tennisu, i kaže da je dio razloga zašto djevojke odlaze to što sport ponekad može biti vrlo individualistički fokusiran.

Jednokatna zgrada od smeđe cigle s travnjakom ispred i teniskim terenima straga
North Western Sydney Tennis nadmašio je Seventies Club.(Isporučuje se: Tennis North West Sydney)

“Zajednička sličnost obično je taj društveni aspekt… Za mene nije bilo društvenog prostora povezanog s tenisom, a ako ne želite nastaviti igrati na natjecateljskoj razini uz sve stroge obveze, ne postoji mjesto gdje možete se pridružiti samo kada vam se prohtije.” .

“U klubu nije bilo određenog mjesta za okupljanje s djevojčicama i dječacima vaših godina ako ste samo željeli imati neku društvenu interakciju.

„Naša klupska zgrada nije nadograđivana od 1970-ih i nas 100-tinjak može udobno smjestiti 50-60 ljudi, ali imamo 1000 članova, tako da stvarno ograničava našu mogućnost dodavanja nekoliko ploča za stolni tenis ili stvaranja društvenog prostora za druženje mladih.

“Trenutno smo u procesu traženja pomoći od našeg lokalnog vijeća i državne sportske vlasti kako bismo pokušali prikupiti sredstva i uspostaviti planove za izgradnju nove dvokatnice za klub.”

„Mislim da će nam moderni objekti ne samo pomoći da izgledamo profesionalnije, već će nam dati prostora za stvaranje ovih društvenih prostora, za koje se nadamo da će djevojkama pružiti priliku da steknu prijateljstva i natjerati ih da ostanu kako bismo ih mi mogli uvesti trenerske i rukovodeće pozicije.”

Judy Murray sjedi na stolcu ispred Narodne sobe
Ovog su se tjedna sudionici iz Viktorije susreli za Australian Open, gdje su slušali pitanja i odgovore s Judy Murray.(Isporučuje: Tennis Australia)

Uz vještine vođenja i upravljanja stečene u programu, on je također postao mjesto za umrežavanje žena s ljudima istomišljenika u drugim klubovima.

Tennis Australia organizirao je niz događaja za umrežavanje za bivše studente tijekom ljeta, kako bi ih potaknuo da prisustvuju velikim međunarodnim događajima u svojoj državi.

Oni koji su zainteresirani za završetak Women’s Tennis Leadership Program mogu prijaviti svoj interes na web stranici Tennis Australia.Source link

Leave a Comment