Centralizirani i decentralizirani pružatelji tekućih uloga u Ethereumu bore se za dominaciju


Što se dogodilo

Nakon što je Ethereum započeo prijelaz na dokaz o udjelu, platforme za tekuće ulaganje omogućile su korisnicima da ostvare povrat delegiranjem ethera (ETH) validatoru, dok su primali razmjenjivi token za ulog koji predstavlja potraživanje temeljnog ETH.

Liquid staking proizvodi su doživjeli značajan porast u posljednjih nekoliko mjeseci, s dva najveća bazena za pohranu tekućina, Lido i Rocket Pool, koji su stekli najveći tržišni udio među decentraliziranim bazenima. Decentralizirani skupovi za pohranu omogućuju korisnicima da delegiraju svoju imovinu dok drže svoje privatne ključeve, dok centralizirane ponude zahtijevaju od korisnika da prvo prenesu svoju imovinu na centraliziranu platformu. Izvorni tokeni Lida i Rocket Poola, LDO i RPL, porasli su za 115% i 80% od početka godine, što ukazuje na povećani interes za platforme.

Coinbase, najveća centralizirana burza sa sjedištem u SAD-u, najnoviji je sudionik u prostoru za pohranu tekućine i brzo se popeo na drugo mjesto sa svojom uslugom za ulaganje i povezanim tokenom za omotnu pohranu cbETH. Prema Dune Analyticsu, decentralizirani staking protokoli Lido i Rocket Pool imaju 76% tržišnog udjela i 3,5% u smislu ETH-a pohranjenog na njihovim platformama, dok je Coinbase brzo stekao 17% tržišnog udjela.

širi kontekst

Od pokretanja Ethereum beacon lanca u prosincu 2020., za početak prve faze prijelaza mreže s mehanizma konsenzusa PoW na alternativu Proof of Stake, pojedinci mogu dijeliti svoj ETH i djelovati kao validatori za obradu i osiguranje transakcija. mreža. Pojedinačni operateri trebaju specijalizirani hardver s dugim internetskim radom i minimalno 32 ETH (~49 000 USD) za pokretanje samih čvorova. U zamjenu za ovu uslugu, transaktori dobivaju naknadu u obliku blok nagrada (novo izdanje ETH-a), napojnica i minimalne izdvojene vrijednosti (MEV), plaćene u ETH-u. Prinos od uloga opada kako sve više validatora dolazi na mrežu, trenutni prinos je otprilike 5,5% APR-a s ukupno uloženih 15,9 milijuna ETH.

Ethereum je dovršio prijelaz na Proof of Stake kada je spajanje nadograđeno u rujnu 2022. Iako se mreža potpuno udaljila od energetski intenzivnog mehanizma konsenzusa PoW, dionici još nisu mogli povući svoju imovinu do implementacije šangajske nadogradnje , koji se očekuje u ožujku ove godine.

Unesite Staking Liquid.

Dok je temeljni ETH zaključan dok se ne završi šangajska nadogradnja, pružatelji likvidnih uloga izdaju izvedene tokene s potporom jedan na jedan putem imovine pohranjene na platformi. Lido depozitori dobivaju stETH, a Rocket Pool primatelji dobivaju rETH, koji svakodnevno ažurira njihova stanja kako bi odražavao korisničke tokenske nagrade. Ovi tokeni korisnicima pružaju likvidnost na njihovim temeljnim pozicijama uloga, omogućujući im da prodaju svoje pozicije, iskoriste te tokene za zaradu ili pristup kreditu putem različitih DeFi strategija. Iako će nadogradnja omogućiti isplate, ETH stog i dalje mora biti zaključan tijekom procesa ulaganja, čime se osigurava da se tekući protokol ulaganja može koristiti i nakon nadogradnje.

Kao Lido, Rocket Pool, Stakewise, Coinbase i drugi pružatelji online usluga skladištenja tekućine, količina ETH-a naslaganog u bazenima narasla je za 2470% s 265 000 ETH početkom 2021. na više od 6,8 ​​milijuna ETH sada.

Treba napomenuti da se cijena ETH-a i izvedenih tekućih tokena za ulaganje stalno razlikuje, pri čemu se tokeni za ulaganje često trguju s malim popustom. Mnogo je razloga zašto bi tokeni trebali trgovati s popustom u odnosu na ETH, kao što su korisnici koji prodaju svoje tokene za ulaganje kako bi kupili više ETH-a, učinkovito podizanje svojih ETH pozicija, kao i inherentni rizici neprovođenja Šangajske nadogradnje kao plana, što dovodi do daljnja odgađanja povlačenja.

Kada su povlačenja omogućena, praznina se mora zatvoriti i tokenima se mora trgovati na razini ETH-a. Kao što je prikazano u nastavku, stETH, cbETH i rETH trenutno se trguju po ETH tečajevima od 0,992, 0,989, odnosno 0,962.

Ključna statistika

Trenutačno je 42,7% svih vezanih ETH-a uključeno u bazene za pohranu tekućine, ili 6,9 milijuna ETH (~10,7 milijardi USD). Cirkulirajuća ponuda Ethereuma je oko 120,5 milijuna ETH, tako da iznos akumuliran u bazenima predstavlja 5,6% ukupne ponude mreže.

Outlook i učinci

I centralizirani i decentralizirani pružatelji uloga stekli su popularnost jer uklanjaju tehničku složenost iz procesa uloga i omogućuju korisnicima sudjelovanje bez minimalnog praga, smanjujući ulaznu barijeru za prosječne korisnike da sudjeluju.

Pružatelji usluga decentraliziranog skladištenja tekućine kao što su Lido, Rocket Pool i Stakewise također su formirali decentralizirane autonomne organizacije (DAO) za upravljanje i nagrađivanje različitih dionika u protokolima. Izvorni tokeni ovih platformi koriste se za kompenzaciju ugovornih operatera, pružanje Oracle podataka o cijenama (tj. osiguravanje ETH cijena u stvarnom vremenu), glasovanje o pitanjima kao što su parametri naknade za ulog i korištenje sredstava za razvoj protokola (npr. Lido primjenjuje naknadu od 10% na ulog nagrade). Koji je podijeljen između operatora čvora i DAO trezora), dodavanje i uklanjanje operatora čvora i druga operativna pitanja.

Coinbase je nedavno objavio svoju namjeru da se pridruži Oracle DAO-u iz Rocket Poola. Kao članica DAO-a, njezine će odgovornosti uključivati ​​pružanje podataka o cijenama ETH-a u stvarnom vremenu, pokretanje Rocket Pool čvorova i glasovanje o nadogradnjama protokola. U zamjenu za ove usluge, Coinbase će dobiti RPL tokene kao naknadu.

Iako vodeće centralizirane burze Coinbase, Binance i Kraken već nude usluge stakinga svojim bazama maloprodajnih korisnika, institucionalno tržište je uglavnom neiskorišteno. To bi se moglo promijeniti s lansiranjem Alluviala, koji će formirati konzorcij nekih od najboljih centraliziranih pružatelja uloga, uključujući Coinbase, Figment, Kraken i druge. Prvi put najavljen u rujnu 2022., Lovial je skup tekućina koji ima za cilj pružiti višelančani protokol za pohranu tekućine na nivou poduzeća, u početku ciljajući na institucionalne ulagače.

Činjenica da Lido predstavlja tako visok udio u ukupnom skupu validatora izaziva zabrinutost zbog rizika centralizacije i mogućnosti da jedna platforma nadzire transakcije na razini protokola, budući da validatori imaju mogućnost zahtijevati ili čak isključivati ​​transakcije iz bloka. Ovo bi moglo biti veća briga ako Coinbase dobije veći tržišni udio, budući da će se centralizirane platforme suočiti s dodatnim pritiskom da se pridržavaju sankcija OFAC-a i lokalnih propisa o usklađenosti.

Kada se povlačenja omoguće uz Shanghai Upgrade, hrpe ETH tokena bit će otključane što će potencijalno donijeti više zaliha na tržište i dodatni pritisak na prodaju. S druge strane, otvorena povlačenja mogu zapravo dovesti do pohranjivanja više tokena i manjeg prodajnog pritiska, jer to može ublažiti mogućnost slobodnog otkupa njihovih tokena i više nisu zaključani na neodređeno vrijeme.

Među najboljim PoS mrežama, Ethereum ima relativno nizak postotak ulaganja od ~14% u usporedbi sa 71% za Solanu, 72% za Cardano i 97% za BNB. Ovo ukazuje na to da postoji prostor za sudjelovanje većeg broja vlasnika ETH-a i zaključavanje većeg postotka ponude kroz ulaganje.

točke odlučivanja

Imatelji ETH-a koji žele zaraditi povrat kroz ulaganje trebali bi biti svjesni kompromisa između centraliziranih i decentraliziranih pružatelja usluga. Centralizirani pružatelji usluga kao što je Coinbase zahtijevaju od korisnika da otvore račune i prođu KYC/AML provjere. Štoviše, korisnici prvo moraju poslati svoju imovinu Coinbaseu, koji preuzima skrbništvo nad imovinom i predstavlja rizik za treću stranu.

Alternativno, decentralizirana rješenja kao što su Lido i Rocket Pool nikada ne drže privatne ključeve korisnika i korisnici mogu dijeliti svoju imovinu izravno iz svojih novčanika koji nisu skrbnički, kao što su Metamask ili Ledger. Međutim, te platforme imaju svoje jedinstvene rizike u obliku rizika pametnih ugovora, koji bi, ako se iskoriste, mogli dovesti do gubitka sredstava korisnika.

Staking platforme također pružaju rješenja za likvidna ulaganja za kripto mreže osim Ethereuma. Na primjer, Lido podržava ulaganje na Solana, Polygon, Polkadot i Kusama s njihovim simbolima stSOL, stMATIC, stDOT i stKSM. Ove druge mreže ne podliježu istim ograničenjima povlačenja, a ulagači mogu zaraditi povrat za podršku mrežama koje u biti nadmašuju.

Egzotičnije strategije obrezivanja i DeFi strategije mogu pomoći korisnicima da povećaju povrat koji ulagači zarađuju, ako pravilno upravljaju svojim tokenima za ulaganje. Korisnici mogu zaraditi procijenjenih 3% dodatnih APY rudarenjem likvidnosti na Curveu i polaganjem stETH i ekvivalentnog iznosa ETH u stETH-ETH skup DEX-a. DEX-ovi Uniswap i Sushiswap nude slične bazene koji korisnicima omogućuju da polože svoju imovinu kako bi zaradili dodatni povrat. Korisnici također mogu posuditi svoju imovinu za ulog ili posuditi u odnosu na svoje pozicije za ulog iskorištavanjem DeFi posudbe kao što su Aave ili Compound protokoli.

Prije implementacije takvih strategija, korisnici bi trebali obaviti vlastitu dubinsku analizu i razumjeti rizike svojstvene DeFi protokolima, kao što su pogrešni pametni ugovori, trajni gubici ili velike fluktuacije u cijeni tokena, što bi moglo rezultirati gubitkom kapitala. investitor .Source link

Leave a Comment