Dijabetes: učinkovit ritual prije spavanja koji vam može pomoći u kontroli šećera u krvi | Zdravlje


Način na koji se opuštate nakon dugog dana može značajno utjecati na vaše cjelokupno zdravlje. Za osobe s dijabetesom vrlo je važno završiti dan uz notu opuštanja. Iskorištavanje kasnih večeri, koje su relativno manje stresne od ostatka dana, za planiranje sljedećeg dana također može pridonijeti upravljanju općim razinama stresa koje su još jedan faktor rizika za nekontrolirani dijabetes. Odupiranje iskušenju da ostanete zalijepljeni za ekrane i jedete visokokaloričnu hranu također može pomoći u boljoj regulaciji glukoze i izbjeći gubitak težine. Osim toga, spavanje je, osim prehrane i tjelovježbe, jedan od najvažnijih čimbenika koji mogu pomoći u upravljanju dijabetesom. Nedostatak sna povezan je s pogoršanjem osjetljivosti na inzulin, a uspostavljanjem ispravne noćne rutine, osobe s dijabetesom mogu voditi zdraviji život. (Pročitajte i: 7 zimskih superhrana za dijabetičare)

“Spavanje je jedna od najvažnijih dionica dijabetesa. Druga su prehrana i tjelovježba. Nedostatak sna pogoršava osjetljivost na inzulin i povezuje se s lošom kontrolom šećera u krvi, povećanim rizikom od srčanih bolesti, povećanim izgledima za debljanje i nizom drugi problemi. Trebalo bi se dogoditi.” Odrasli spavaju najmanje 7 sati svake noći. Uspostavljanje strukturirane rutine odlaska na spavanje i isprobavanje noćnih rituala definitivno će omogućiti dijabetičarima da se opuste prije nego što se zavuku pod pokrivač”, kaže dr. Manish Maheshwari, konzultant interne medicine u multispecijalističkoj bolnici Narayana, Ahmedabad.

“Završetak dana postavlja ton vašem snu, kao i danu poslije. Za osobe s dijabetesom, održavanje osnovne rutine je izazov. Morate paziti na sve, od onoga što jedete, koliko spavate i koliko ste aktivni vi ste u pogledu tjelesnih aktivnosti. Što može dodati vašim problemima kada Postoje dodatni problemi s nogama ili zglobovima koje ne možete riješiti. U svom ovom kaosu, upravljanje rutinom prije spavanja može biti manje stresno i ubiti dvije muhe jednim udarcem – dobar san i svježe jutro,” kaže dr. Guthidev Kesavadev, specijalist za dijabetes, Izvršni odbor, RSSDI.

Evo nekoliko stručnih savjeta za osmišljavanje jednostavne rutine odlaska na spavanje za osobe s dijabetesom koja može pomoći u stabilizaciji razine šećera u krvi.

Ograničite unos kofeina

“Klonite se izvora kofeina, uključujući kavu, čaj, čokoladu i sok nekoliko sati nakon spavanja. Hrana i piće s kofeinom djeluju kao stimulansi i mogu vas držati budnima. Također, ograničite unos alkohola, osobito ako znate da utječe na vaš san ”, kaže on. Dr. Sandeep Khareb, viši konzultant – endokrinologija, Azijska bolnica, Faridabad.

Prošećite prije spavanja

“Bilo koji oblik tjelesne aktivnosti pomaže tijelu da učinkovito koristi inzulin. Također pomaže u smanjenju stresa i priprema vaš um za spavanje. Šetnja prije spavanja ili nakon večere može vam pomoći da održite stabilnu razinu šećera tijekom noći. Vježbajte”, kaže dr. Kharb . Vježbanje preblizu vremena za spavanje može imati negativan utjecaj na vaš san.”

koliko spavaš

Dr. Kesavadev kaže da treba spavati idealno vrijeme kako bi se kontrolirala razina šećera u krvi. Kaže da preporuča spavanje ne više od 6 sati i ne više od 8 sati.

Izbjegavajte grickanje kasno navečer

“Ne smiju se jesti kasnonoćni zalogaji. Masna hrana i dodatne kalorije i ugljikohidrati se posebno ne preporučuju takvim pacijentima zbog izbjegavanja debljanja. Probudit ćete se s povišenom razinom šećera u krvi koja također može biti destruktivna, “, kaže dr. Kesavadev.Napredak vaših lijekova i liječenja.

Jedite laganu hranu i držite se podalje od uređaja

“Prakse prehrane također imaju značajan utjecaj na obrasce spavanja. Uvijek je bolje odabrati nekoliko međuobroka prije spavanja nego pojesti puni obrok. Izbjegavajte velike obroke kasno navečer. Jedenje kasno može dovesti do probavnih smetnji i viših razina šećera u krvi.” Krv preko noći. Priuštite si fizičku aktivnost tijekom dana. Držite spavaću sobu tamnom, tihom, udobnom i hladnom. Uklonite elektroničke uređaje poput televizora, računala i pametnih telefona iz spavaće sobe, kaže dr. Maheshwari.

Provjerite razinu šećera u krvi

“Iako su redovite provjere šećera u krvi bitan dio upravljanja dijabetesom, vrijeme za spavanje je još jedno dobro vrijeme za testiranje. Dobra je ideja održavati razinu šećera u krvi unutar prihvatljivog raspona tijekom spavanja. Iako je normalno da razine glukoze u krvi trebaju biti na višoj strani ako ste jeli u posljednja dva sata. Ako je na nižoj strani raspona, razmislite o međuobroku navečer kako biste izbjegli prenisku vrijednost”, kaže dr. Kherb.

Planirajte obroke za sljedeći dan

“Spakirajte ručak za sljedeći dan ili pripremite poput sjeckanja, sjeckanja itd. koji će vam možda zatrebati za sljedeći dan. Jednom kada držite svoje voće i povrće po strani, morat ćete ih iskoristiti i neće biti mjesta za smeće, “ kaže dr. Guthidev. Kesavadev.

Operi zube

“Ljudi s dijabetesom skloni su problemima s desnima i ustima. Redovito perite zube, dva puta dnevno ako je potrebno. Čistite zubni konac i neka oralna njega postane važan dio vaše rutine prije spavanja”, kaže dr. Kesavadev.

Poboljšajte svoju spavaću sobu za spavanje

“Dobra je ideja pripremiti spavaću sobu za spavanje kako biste se probudili osvježeni. Dakle, održavajte opuštajuću atmosferu – prigušite svjetla kako se približava vrijeme spavanja i navucite zavjese kako vam ranojutarnje sunce ne bi ometalo san. Buka može ometati spavate i održava vas budnima noću Držite telefon Držite mobitel podalje od kreveta kako vas dolazni pozivi i poruke ne bi probudili usred noći Ako ste jako osjetljivi na buku, upotrijebite čepiće za uši blokirajte sve neželjene zvukove”, kaže dr. Kherb.

Uspostavite rutinu odlaska na spavanje

“Još jedan način da maksimizirate svoje sate sna je da uspostavite rutinu prije spavanja. Neposredno prije nego što legnete u krevet, učinite nešto da smirite svoj um i opustite svoje tijelo kako biste se pripremili za spavanje. Možete se okupati u toploj kupki ili učiniti nešto nježno yoga”, čitajte knjigu i slušajte umirujuću glazbu. među ostalim”, kaže dr. Sandeep Khareb.

Pratite više priča na Facebook i Cvrkut

Source link

Leave a Comment