Enkripcija zahtijeva jeftinu snagu. Našao sam cijelu hrpu u Nebraski.


KEARNEY, Neb. (Flatwater Free Press) Na parceli od 11 jutara u Kearneyu nalaze se deseci kontejnera koji izgledaju kao transportni kontejneri.

Unutar metalnih kutija nalaze se police i police za računala. Tisuće njih 24 sata na dan rješavaju složene matematičke jednadžbe.

Ovdje na periferiji grada, u sendviču između solarnog polja i polja kukuruza, tisuće računala rudare kriptovalute.

Zajedno troše električne energije kao cijeli grad Kearney, stari. 33,790 da to učinite.

Ovo je jedan od najvećih podatkovnih centara za kriptovalute u Nebraski – mjesto domaćina za računala koja se utrkuju da provjere kripto transakcije i dodaju ih digitalnoj valuti.

Također će to vjerojatno biti prvi od mnogih takvih centara koji će se otvoriti u državi, budući da nova i često nestabilna kripto industrija još uvijek uspostavlja dom u ruralnoj Americi.

Cijene električne energije u Nebraski
Cijene električne energije u Nebraski(Ilustrirao Hanscom Park Studio)

Kripto nestabilnost već je pogodila Kearney — u rujnu je Compute North, tvrtka koja je otvorila podatkovni centar, proglasila bankrot. Imanje Kearneya prodano je Generate Capitalu, jednom od zajmodavaca tvrtke.

No čak ni pad cijena kriptovaluta, neslavni neuspjeh mjenjačnice kriptovaluta FTX i uhićenje suosnivača Sama Bankman-Frieda nisu zaustavili širenje industrije u Nebraski.

Samo prošli tjedan, Povjerenički odbor okruga Hall odobrio je izgradnju kripto podatkovnog centra od 14 megavata u blizini Grand Islea.

“Nismo se aktivno bavili tim stvarima, one su došle do nas”, rekao je Neil Neidfelt, izvršni direktor Southern Public Energy District, jednog od nekoliko komunalnih okruga Nebraske koji su posljednjih godina primali pozive za kriptovalute.

Digitalna valuta, kriptovaluta oslanja se na mrežu računala koja održavaju blockchain – zamislite to kao digitalnu knjigu transakcija. Računala rješavaju složene matematičke probleme kako bi potvrdili transakcije i dodali ih u knjigu. U zamjenu, usput dobivaju digitalne “valute” – poput bitcoina ili ethereuma.

Valuta je uglavnom neregulirana i nije vezana za banke. Ne podupire ga nijedna vlada, poput američkog dolara ili britanske funte. Za kripto entuzijaste, decentralizirana struktura je dio privlačnosti.

“U suštini, posao kriptografije je pretvaranje električne energije u računalne proračune”, rekao je Gus Horowitz, profesor prava na Pravnom koledžu Sveučilišta u Nebraski.

Tvrtke poput Compute North u Kearneyu služe kao prostor za iznajmljivanje računala koja rade sve. Kripto rudari isporučuju svoju opremu, plaćaju prostor, održavanje, internet i – što je najvažnije – struju.

Budući da računala rade gotovo 24/7, a ventilatori ih hlade, električna energija je glavni trošak poslovanja. Tvrtke koje upravljaju ovim čvorištima trebaju energiju. Traže jeftino.

Prije otprilike pet godina, Compute North ga je pronašao u Nebraski — jedinoj državi koju u potpunosti opslužuju komunalna poduzeća u javnom vlasništvu zadužena za isporuku najjeftinije električne energije.

“Čuli su da su naše cijene niske, a one su stabilne”, rekla je Nicole Sedlasek, direktorica za ekonomski razvoj NPPD-a. “To ih je na kraju navelo da nas telefoniraju.”

Tvrtka je imala nekoliko drugih kriterija: svidjela im se mješavina energije bez ugljika Energy District. Trebalo im je pristupačno zemljište. Tražili su mjesto s kapacitetom za podnošenje golemog električnog opterećenja i lokalnu vladu otvorenu za ideju dolaska kriptovalute u grad.

Kearney je imao sve što su tražili.

Central Nebraska City već je pokušavao razviti vlastiti tehnološki park. Bio je na putu da preuzme podatkovni centar Facebooka, ali je izgubio ponudu za Altoonu, Iowa, prije desetak godina.

Kriptopodatkovni centar obećavao je radna mjesta, rekao je Stan Close, ali ne na način koji bi opterećivao stanovanje ili oduzimao radnike poslodavcima koji su već u gradu, Gradonačelnik 20 godina.

Clouse je također i NPPD Account Manager. Prvi sastanak s tvrtkom Compute North proveo je ispitujući njihove energetske potrebe. Ono što je gradonačelnik čuo oduševilo ga je, rekao je.

NPPD je imao dovoljno električnog kapaciteta za rukovanje podatkovnim centrom i ne bi trebao generirati više energije posebno za Northov račun. Podatkovni centar bi udvostručio električni kapacitet Kearneyjeve elektroenergetske mreže, čineći napajanje stabilnijim i održavajući niske cijene. To će također značiti protok novca.

“Povećanje tereta povećava prihode koji idu u Kearney General Fund”, rekao je Close. “To je više od milijun dolara godišnje za Kearney. Za zajednicu naše veličine to je vrlo važno.”

Ali za neke, podatkovni centar Kearney i drugi koji će uskoro početi raditi na Grand Islandu i Yorku, nije ništa za slavlje. To je razlog za zabrinutost.

“Ne radi se o otvaranju radnih mjesta i prilikama za Nebrasku”, rekao je Scott Schultz, glasnogovornik novoosnovane zagovaračke skupine Nebraskans for Social Good. “Riječ je o tvrtkama izvan zemlje koje iskorištavaju naš električni sustav za vlastiti profit.”

Uz iznimku Clousea, koji je bio suzdržan zbog svoje uloge u objektima, Gradsko vijeće Kearneya jednoglasno je u lipnju 2019. izglasalo odobrenje razvojnog sporazuma s tvrtkom Compute North.

Tvrtka je kupila 11 hektara besplatnog zemljišta, procijenjenog na 165.000 dolara, a platio ga je Odbor za ekonomski razvoj okruga Buffalo. Grad je tvrtki odobrio rabat na struju, do najviše 1,1 milijun dolara. Taj je maksimum tvrtka postigla u kolovozu.

Zatim poručnik.  Guverner Mike Foley, predsjednik i izvršni direktor NPPD-a Pat Pope i gradonačelnik Kearneya Stan Close (lijevo...
Zatim poručnik. Guverner Mike Foley, predsjednik i glavni izvršni direktor NPPD-a Pat Pope i gradonačelnik Kearneyja Stan Close (lijevo na desno) gledaju kako bivši predsjednik i izvršni direktor Compute North Dave Berrell govori u kolovozu 2019. na otvaranju Kearney Crypto Data Centera. Od tada se podatkovni centar promijenio nakon što je Compute North podnio zahtjev za stečaj u rujnu 2022.(Odbor za gospodarski razvoj okruga Buffalo)

Nebraska Public Power je dodao mobilne trafostanice kako bi se lakše prilagodio povećanom opterećenju. Utility distrikt radi na novoj trajnoj trafostanici vrijednoj 12,5 milijuna dolara koja će prenositi energiju isključivo na mjesto za kripto rudarenje.

Zauzvrat, Compute North je obećao radna mjesta, osiguravši 11. Pomogao je u razvoju i dodavanju električnih kapaciteta Kearney Technology Parku. Do 2021. narasli smo na 100 MW kupaca.

Za usporedbu: energetske potrebe cijelog grada najviše su na 100 megavata. Drugi najveći korisnik Kearneya je proizvodna tvrtka Eaton, rekao je Close, s vršnom snagom od 10 megavata.

Opterećenje podatkovnog centra je ogromno i dosljedno — ne varira tijekom dana poput potrošnje energije u kući ili tvornici,” rekao je Pat Hanrahan, generalni direktor maloprodajnih usluga u NPPD-u. Fleksibilan je. Ako NPPD treba više energije iz mreže za grijanje domova tijekom, na primjer, hladne zime, podatkovni centar može lako stati.

Ali Schultz je rekao da velika potrošnja električne energije izaziva zabrinutost za okoliš.

Jedna godina globalnog rudarenja kriptovaluta troši više električne energije nego Argentina, prema procjeni Bijele kuće o kriptovaluti i klimatskim promjenama — otprilike 1% godišnje potrošnje električne energije u svijetu.

U New Yorku su zakonodavci nedavno donijeli dvogodišnju zabranu projekata rudarenja kriptovaluta na fosilna goriva. U Montani, elektrana na ugljen trebala bi se zatvoriti, što je izazvalo oduševljenje ekologa – sve dok se u blizini nije otvorio kripto podatkovni centar.

U Nebraski, NPPD već ima energetski kapacitet za upravljanje podatkovnim centrom Kearney, rekao je Hanrahan. Komunalna poduzeća nisu trebala graditi novu elektranu za opskrbu.

Približno 62% NPPD-ove proizvodnje energije je neutralno u pogledu ugljika, broj koji je ostao konstantan prije i nakon dolaska Compute North-a u Kearney, rekao je Grant Otten, glasnogovornik NPPD-a.

Međutim, kontinuirano korištenje energije podatkovnog centra vjerojatno će potjecati iz svih dostupnih izvora energije, rekao je Bruce Dvorak, profesor građevinarstva na Sveučilištu Nebraska-Lincoln.

“Dolazi iz kombinacije više zelenih izvora, poput vjetra, kao i nezelenih izvora, poput ugljena i prirodnog plina”, rekao je Dvorak.

Tijekom proteklih pet godina, odjel za ekonomski razvoj NPPD-a primio je pozive od oko 25 različitih kripto kompanija zainteresiranih za Nebrasku, rekao je Sedlacek. Pozivi su se povećali kada je Kina zabranila enkripciju 2021.

Neki su gradovi, poput Kearneya, bili otvoreni za tu ideju, rekao je Sedlacek. Drugi su više oklijevali. Pozdravljali su gospodarski razvoj.

Rekli su joj: “Ali mi ne želimo kriptovalute.”

Tržište kriptovaluta je mlado, uglavnom nepoznato široj javnosti, vrlo spekulativno i nestabilno. U studenom 2021. cijena bitcoina dosegla je vrhunac od 68 764 USD. Od tada je pao za 75%, spustivši se na 16.625 dolara u siječnju.

U studenom je mjenjačnica kriptovaluta FTX podnijela zahtjev za bankrot, uzdrmavši ionako opterećenu industriju. Nakon toga, osnivač FTX-a, Sam Bankman-Fred, uhićen je pod višestrukim optužbama za prijevaru, što je dovelo do daljnjeg nepovjerenja među kriptoskepticima.

“Trenutno smo definitivno na najnižoj točki u industriji”, rekao je Horowitz, profesor prava. “Moguće je da bismo mogli pasti. Svatko tko ulazi na ovo tržište sada treba pristup boljem kapitalu, kapitalu na manje rizičan način nego što je bio prije godinu dana.”

Compute North, tvrtka koja je otvorila podatkovni centar Kearney, podnijela je zahtjev za bankrot krajem prošle godine, navodeći kao razlog skokove troškova energije i dobiti koji nisu mogli pratiti pad vrijednosti bitcoina. Bankrot nije prekinuo lokalne operacije. Danas klaster računala između polja kukuruza i solarnog polja nastavlja provjeravati transakcije i rudariti nove kriptovalute.

“Budući da se mogu kretati vrlo brzo, mogu se i kretati vrlo brzo”, rekao je Sedlacek, direktor za gospodarski razvoj NPPD-a. “Proveli smo puno vremena kao komunalno poduzeće razgovarajući o tome. Kako možemo zaštititi naše obveznike da ne damo imovinu i neplaćene račune?”

Mislio sam da će se pozivi usporiti prošle godine, kad su kriptovalute doživjele krah. Ali tvrtke su nastavile zvati.

Trenutno se radi na nekoliko drugih projekata u Nebraski.

Gradsko vijeće Yorka odlučilo je u travnju prodati zemljište BginUSA-i, tvrtki iz Omahe koja želi izgraditi rudarski kompleks vrijedan 8 milijuna dolara. U Mindenu je planirano proširenje Compute Northa u procesu prijenosa na Foundry Digital sa sjedištem u New Yorku.

U studenom je skupina stanovnika koji se protive predloženom podatkovnom centru za šifriranje u blizini Doniphana okupila javno saslušanje za povjerenike okruga Hall.

“Ovo nije ulazna farma”, rekao je stanovnik Justin Gregg tijekom javnog komentara, prema NTV News. “Odrasli smo oko polja kukuruza. Sva polja kukuruza su oko nas i tako treba i ostati.”

Zainteresirana tvrtka povukla je zahtjev za uvjetnu uporabnu dozvolu prije glasovanja povjerenika.

Ovaj je tjedan okrug Hall odobrio uvjetnu uporabnu dozvolu za drugačiji projekt kriptovalute u blizini Grand Islanda.

Pitanja se nadvijaju nad budućnošću kriptovalute, uključujući moguću regulaciju i tržišne cijene. Prošle je godine Bidenova administracija izdala preporuke o budućim američkim propisima.

Horowitz je rekao da gradovi i komunalni distrikti Nebraske sada u potpunosti razumiju rizike s kojima se mogu suočiti s kripto tvrtkama.

“Poduzeća, općine, investitori, bankari, zajmodavci – svatko tko je bio voljan financirati stvari – to bi učinio s puno većom sviješću o riziku”, rekao je. “Ne bih bio spreman ništa preuzeti na kredit.”

Uz neizvjesnost o budućnosti kriptovaluta, Sedlacek pita tvrtke koje se povezuju s NPPD-om: Kako vidite ovo u budućnosti? A što se događa ako enkripcija nestane?

Mnogi su joj rekli da bi na kraju mogli svoju zajedničku računalnu moć prenijeti na druge industrije, možda bankarstvo, financije ili zdravstvo.

“Oni stvarno kažu da je kriptovaluta njihov prvi korak u ovaj visoko računalni prostor”, rekao je Sedlacek.Source link

Leave a Comment