Ethereum – bolji od Bitcoina


Bitcoin i Ethereum dvije su najveće kriptovalute na tržištu, među više od 20.000 dostupnih. Međutim, prema Yahoo Financeu, Ethereum bi mogao nadmašiti Bitcoin zbog svojih prilagođenih ugovora, što ga čini prilagodljivijom alternativom Bitcoinu. Ali kakav je Ethereum u usporedbi s Bitcoinom u smislu funkcionalnosti, aplikacija itd.?

Bitcoin i Ethereum bitno su različiti jer je prvi stvoren da omogući decentralizirano financiranje. Nasuprot tome, potonji je stvoren da omogući aplikacije i ugovore. Dok Ethereum dopušta plaćanja korištenjem njegovih internih ETH fondova, njegov doseg je – po dizajnu – daleko važniji od Bitcoina. Oba sustava koriste blockchain tehnologiju za potvrđivanje i bilježenje transakcija. Ipak, zbog planiranog pomaka u kako Ethereum trgovanje Poslovi će to učiniti drugačije, s implikacijama na brzinu, održivost i pristupačnost. Razlika leži u onome što je poznato kao mehanizam konsenzusa.

Mehanizam konsenzusa je tehnologija koju koriste kriptovalute kao što su Bitcoin i Ethereum za provjeru valjanosti transakcija i održavanje sigurnosti temeljne mreže. Svaki blockchain kriptovalute koristi metodu konsenzusa. Riječ je o sustavu kojim korisnici blockchain mreže dogovaraju legalnost transakcija. Ovaj pristup osigurava da su sve legitimne transakcije zabilježene na blockchainu i da sve važeće transakcije postoje na svakoj kopiji blockchaina.

Bitcoin koristi sustav konsenzusa poznat kao Proof of Work (PoW), koji omogućuje mrežnim čvorovima da se dogovore o statusu svih prikupljenih informacija i sprječava neke oblike mrežnih napada. U rujnu 2022. Ethereum je prešao na dokaz udjela (PoS), niz međusobno povezanih razvoja koji će Ethereum učiniti sigurnijim i održivijim. Dijeljenje će se rješavati kao dio prijelaza na Proof of Stake kako bi se riješile poteškoće s skalabilnošću, o čemu će se nastaviti raspravljati tijekom 2023. Jedna od glavnih zamjerki Dokazu rada je da troši puno energije zbog potrebne računalne snage . Dokaz o udjelu zamjenjuje rudarenje pohranom, štedi energiju i zamjenjuje rudare s validatorima, koji dijele svoje posjede bitcoina kako bi aktivirali mogućnost stvaranja novih blokova.

S nedavnim poboljšanjima u Ethereumu, izvorni ether token doživio je veliki porast popularnosti. Kao rezultat toga, mnogi stručnjaci za novac i kriptovalute vjeruju da će ether na kraju prestići bitcoin. Evo nekih od razloga zašto ljudi vjeruju da će Ethereum na kraju prestići Bitcoin.

Vlasništvo podataka Najistaknutiji zagovornici Ethereuma vjeruju da će blockchain tehnologija biti temelj za potpuno novi internet koji su stručnjaci nazvali Web 3.0. U načelu, nova mreža bit će decentralizirana, omogućujući ljudima da vrate vlasništvo nad svojim podacima i izgrade online članski identitet. Ova strategija usmjerena na korisnika potaknut će formiranje mreža u kojima pojedinci i tvrtke proizvode proizvode i usluge od kojih svi imaju koristi. Također bi okončao neke od današnjih najproblematičnijih velikih tehnoloških praksi, kao što je rudarenje podataka, potiskivanje određenih političkih stavova i manipulacija korisničkim iskustvom kako bi se stvorile platforme koje stvaraju veću ovisnost. Drugim riječima, Web 2.0 tretira korisnike kao potrošače ili jedinice, dok Web 3.0 omogućuje korisnicima da budu pojedinci.

zaštita Ethereum pametni ugovori iskorištavaju aplikacije pohranjene u blockchainu za pregovaranje i olakšavanje ugovora. Blockchain pruža decentraliziran način provjere i provedbe ugovora. Ova decentralizirana priroda vrlo otežava prijevaru i cenzuru. Osim toga, stvari se registriraju brže od Bitcoina zbog vrhunske blockchain tehnologije, obično u sekundama, a ne u minutama. Ovi pametni ugovori imaju za cilj povećati sigurnost uz istovremeno smanjenje povezanih troškova.

ekološki sustav Ethereum je mnogo korisniji u stvarnom svijetu od Bitcoina. Budući da se radi o otvorenoj tehnološkoj platformi, programeri mogu stvarati proizvode stvarne korisnosti. Na primjer, njegovi pametni ugovori naširoko se koriste u decentraliziranim razmjenama i peer-to-peer razmjenama kriptovaluta. Zbog svih drugih aplikacija i protokola koji rade na Ethereum blockchainu, on ima ekosustav koji Bitcoin nema. Dok se može čekati Cijena bitcoina nastavlja rastiPrednost ekosustava Ethereuma vjerojatno će utjecati na njegovu vrijednost i cijenu u nadolazećim godinama.

zaključak

Postoje prednosti korištenja Bitcoina i Ethereuma. Međutim, budući da Ethereum ima više slučajeva upotrebe od Bitcoina i služi većoj svrsi, mogli bismo tvrditi da je bolja alternativa od Bitcoina općenito. Međutim, jasno je iz premise Ethereuma da on nije namijenjen kao zamjena za Bitcoin. Umjesto toga, on trči uz njega dok on slijedi drugi cilj. Međutim, da postoji samo jedno mjesto, Ethereum bi gotovo sigurno dominirao tržištem jer nudi pametne ugovore i skladište bogatstva.Source link

Leave a Comment