Ethereum je sada deflacijski – ali što to znači?


Mnoge kriptovalute tijekom vremena fluktuiraju između inflacije i deflacije. A u prosincu 2022. Ethereum ponovno postaje deflacijska kriptovaluta.


Ali što je deflacijska kriptovaluta, kako kriptovaluta postaje deflacijska i je li novo stanje Ethereuma dobro ili loše za investitore?


Što je deflacijska enkripcija?

Grafikon cijena digitalne imovine na zaslonu

Prvo što ovdje treba napomenuti je da je velika većina kriptovaluta donekle sklona inflaciji (osim ravnih kovanica, kao što je Nuon). Iako se kriptovalute mogu dizajnirati za zaštitu od inflacije, što je veća ponuda u optjecaju, veća je vjerojatnost da će na nju utjecati stope inflacije. Ako broj ponude neke imovine izmakne kontroli, njena će kupovna moć dramatično pasti.

U svijetu kriptovaluta pojmovi “inflacija” i “deflacija” povezani su s ponudom i potražnjom. Kao što znate, različite kriptovalute imaju različita ograničenja ponude. Bitcoin, na primjer, ima najveću ponudu od 21 milijun BTC-a. To znači da će u optjecaju biti najviše 21 milijun BTC-a. S druge strane, maksimalna ponuda BNB kovanica je 20.000.000 BNB. Kreatori kriptovaluta mogu sami odabrati ograničenje ponude.

S druge strane, neke kriptovalute uopće nemaju ograničenje ponude, što znači da je najveći broj kovanica u optjecaju neograničen. Mnoge kriptovalute imaju neograničenu ponudu, uključujući Tether, Dogecoin, Solanu i Ethereum. Kriptovaluta može biti deflacijska bez obzira na to ima li ograničenu ili neograničenu ponudu. Ali da bi bezgranična šifra bila shrink, potrebna joj je neka vrsta mehanizma snimanja (o čemu ćemo kasnije govoriti).

Kao što je tipično za kripto tržište, cijena Ethereuma temelji se na ponudi i potražnji. Ako potražnja premašuje ponudu, cijena teži porastu. Ako ponuda premašuje potražnju, cijena ima tendenciju pada. Dakle, ako ste investitor, idealno bi bilo da potražnja za vašom odabranom imovinom bude veća od ponude.

Ako se ponuda tokena poveća, to se smatra inflacijom, a ako se ponuda smanji, to se smatra deflacijom. Danas postoje mnogi popularni primjeri deflacijskih kriptovaluta, uključujući Bitcoin, BNB Coin, Shiba Inu, Polygon, a sada i Ethereum. Dakle, što je uzrokovalo ovu promjenu?

Zašto se Ethereum sada smatra deflacijskim?

Crvena i crna skica logotipa ethereuma

Ethereum se sada opisuje kao deflacijski jer je njegovo izdavanje deflacijsko. To znači da je broj etera koji ulazi u cirkulaciju manji od broja koji se spali (tj. uništi).

Kada se kriptovaluta spali, posjed imovine šalje se na nedostupnu adresu novčanika. Drugim riječima, novac se može uplatiti u novčanik, ali nikako povući. U ovom trenutku, kriptovaluta unutar novčanika postaje potpuno beskorisna i smatra se spaljenom ili uništenom. Mnogi blockchaini imaju burn-in mehanizme, jer pomažu kontrolirati cirkulirajuću ponudu, a time i cijenu (do određene mjere).

Ethereum je spaljivao kovanice putem standarda tokena EIP-1559. EIP-1559 pušten je u rad sredinom 2021. kroz Londonsku nadogradnju i uključivao je promjenu postupka naknade. Svaki put kada se transakcija dogodi na Ethereum blockchainu, mali dio naknade za transakciju (osnovna naknada), koja se izračunava u ETH, se sagorijeva.

Od uvođenja EIP-1559 milijarde dolara etera su spaljene. To je nesumnjivo imalo ulogu u promjeni odnosa između blockchain trgovanja i stope iscrpljenosti. Zapravo, EIP-1559 je dizajniran da postigne upravo ovaj cilj.

Ali mehanizam burn-in u Ethereumu postoji već godinama, tako da to sigurno nije jedini čimbenik uključen u nedavni prijelaz imovine u deflacijsko stanje. Prijelaz mreže na PoS mehanizam također je igrao ulogu u ovoj promjeni.

U rujnu 2022. Ethereum blockchain mehanizam konsenzusa promijenio se iz Proof of Work u Proof of Stake, u onome što je poznato kao Ethereum Merger. Dokaz o udjelu učinkovitiji je mehanizam koji koriste mnoge kriptovalute, a njegovo usvajanje na Ethereum blockchainu omogućilo je vlasnicima Ethera da polože dio svog ETH-a u pametni ugovor (poznat kao Beacon depozitni ugovor). Korisnici mogu zaraditi putem ovog mehanizma, što Ethereum čini još poželjnijim sredstvom.

Trenutačno je više od 16 milijuna ETH položeno u ugovor o depozitu Beacon, što iznosi preko 24 milijarde dolara (prema izvješću Etherscan), tako da je ova nova opcija povrata očito privukla mnoge ulagače.

snimka zaslona ycharts ethereum grafikona

Gornji grafikon pokazuje jasan pomak u smjeru ponude Ethereuma. Iako se ponuda stalno povećavala tijekom većeg dijela 2022., stvari su se počele mijenjati prije spajanja Ethereuma u rujnu.

Dana 4. siječnja 2023. optječuća ponuda Ethereuma dosegla je 120,53 milijuna. Sljedeći dan, cirkulirajuća zaliha je pala na 120,52 milijuna (kako je objavljeno na YCharts). Ovaj pad predstavlja trenutnu deflacijsku prirodu Ethereuma.

Je li pad Ethereuma dobra vijest?

Dakle, Ethereum je sada deflacijski, ali što to znači za investitore?

Kao što možete vidjeti na grafikonu CoinMarketCap u nastavku, cijena Ethereuma naglo je porasla između 3. siječnja 2023. i 18. siječnja 2023. Tijekom ovog dvotjednog prozora cijena ETH-a porasla je za 25%. 2022. je bila vrlo loša godina za Ethereum (i kripto tržište općenito), stoga je uzbudljivo vidjeti kako se stvari počinju mijenjati za ovu svjetski poznatu digitalnu valutu.

snimka zaslona coinmarket cover grafikona cijena ethereuma

S obzirom na to da se ponuda Ethereuma smanjila, lakše je da cijena poraste (radeći na temelju integriranog odnosa potražnje/ponude). Ako ponuda Ethereuma nastavi polagano opadati i može ostati ispod stope sagorijevanja, tada ćemo vjerojatno vidjeti nastavak ovog rasta vrijednosti. Dugoročno, ovo bi mogla biti sjajna vijest za ulagače i mogla bi rezultirati velikom zaradom pri trgovanju.

Međutim, uvijek treba imati na umu da je tržište kriptovaluta vrlo nestabilno i da postoji bezbroj čimbenika koji mogu utjecati na cijenu kovanice ili tokena. Dakle, iako je cijena Ethereuma trenutno u porastu kao deflacijske imovine, to vjerojatno neće uvijek biti slučaj.

Deflacijski Ethereum dobar je znak za budućnost blockchaina

Za sada se čini da stvari idu dobro za Ethereum, uz značajan porast vrijednosti i deflacijsku situaciju. Ovaj bi se trend mogao nastaviti u 2023. ako tržište bude dobro tretiralo Ethereum, ali nema jamstava u kripto svijetu. Vrijeme će pokazati je li ovo početak oporavka cijene Ethereuma ili se radi samo o volatilnosti koja će se uskoro smiriti.Source link

Leave a Comment