Ethereum programeri stvaraju “shadow fork” za testiranje uvjeta za povlačenje ethera


Kako se bliži predloženi datum ažuriranja Ethereum Shanghai, programeri su stvorili okruženje za testiranje pod nazivom “shadow fork”, prema nizu tweetova Go-Ethereum programera Mariusa van der Wijdena od 23. siječnja. Čini se da je nova testna mreža stvorena kako bi se testirali uvjeti potrebni za isplatu etera (ETH), koji su trenutno onemogućeni, ali bi se trebali omogućiti u ažuriranju.

Naziv testne mreže je “cloud-Mainnet-Shadow-Fork-1.” Prema dobavljaču čvora Web3 Alchemy, “shadow fork” je račvanje glavne mreže namijenjeno samo za testiranje.

Van Der Wijden je izjavio da će on i drugi programer po imenu “Potuz” stvoriti zlonamjerne čvorove koji će slati blokove i loše poruke drugim čvorovima na testnetu i pokušati ih uvjeriti da se pridruže pogrešnoj verziji mreže. Za sada mreža radi glatko, no Van Der Wijden je izjavio da želi “vidjeti možemo li je Potuz i ja provaliti”. Čini se da se to radi kako bi se vidjelo može li nadogradnja spriječiti zlonamjerne napade ili je potrebno izvršiti dodatne promjene prije nego što se može implementirati na glavnu mrežu.

Povezano: Metamask nudi rješenja za tekuće fiksiranje Lido i Rocket Pool

Ovo pokretanje testneta dolazi nakon što su programeri izrazili sve veću hitnost da isplate Ethera postanu stvarnost. Dana 6. siječnja održali su sastanak na kojem su se složili isključiti predloženi EVM Object Format (EOF) iz Šangajske nadogradnje. Cilj EOF-a bio je olakšati nadogradnju Ethereuma u budućnosti. Ali zbog njegove složenosti, programeri su ga odlučili izostaviti iz Šangaja iz straha da bi to odgodilo implementaciju povlačenja.

Više od 14,5 milijuna ETH (preko 23 milijarde dolara u vrijeme pisanja) položeno je u Staking Ethereum ugovor i trenutno se ne može povući, prema Nansenovom izvješću iz prosinca. U studenom su se Ethereum programeri našli na meti kritika zbog navodnog pomicanja vratnica u vezi s omogućavanjem isplata.

Šangajska nadogradnja trenutno bi se trebala održati negdje u ožujku.