Evo koje su tvrtke do sada propale


Gornji red

Prošlogodišnji kripto pad nastavlja se u 2023., s brojnim velikim kripto tvrtkama koje su bankrotirale ili prestale poslovati – evo pregleda dosadašnje štete.

ključne činjenice

20. siječnja: Genesis, jedan od vodećih zajmodavaca kriptovaluta, objavio je da je podnio zahtjev za bankrot prema Poglavlju 11, što je još jedna žrtva pada FTX-a.

21. prosinca: Core Scientific, jedan od najvećih rudara bitcoina kojima se javno trguje, podnio je zahtjev za stečaj s do 1,3 milijarde dolara obveza prema svojih 1000-5000 vjerovnika, unatoč kontinuiranim operacijama rudarenja.

28. studenog: BlockFi, još jedan zajmodavac za kriptovalute, podnosi zahtjev za bankrot nakon kolapsa FTX-a, s kojim je imao značajne financijske veze, navodeći 1,3 milijarde dolara obveza i prestajući poslovati.

11. studenog: FTX, najprodavanija platforma za razmjensko trgovanje po obujmu koja je evoluirala u više od običnog burzovnog tržišta s malim ulagačima koji mogu trgovati izvedenicama kriptovaluta, objavila je da podnosi zahtjev za bankrot, šaljući udarne valove na već pohabanu kripto industriju kako su njezine obveze udarile čak 9 milijardi dolara, dok se njegov izvršni direktor Sam Bankman-Fried suočava s kaznenim prijavama.

9. kolovoza: Hodlnaut, kripto zajmodavac sa sjedištem u Singapuru, privremeno je zaustavio povlačenja, zamjene tokena i depozite navodeći “tržišne uvjete”, a nekoliko dana kasnije podnio je zahtjev za zaštitu vjerovnika kod Singapurskog visokog suda.

5. srpnja: Voyager Digital, kriptobroker, podnosi zahtjeve za Poglavlje 11 nakon što nije platio 660 milijuna dolara od Three Arrows Capitala, hedge fonda za kriptovalute koji je pauzirao isplate nekoliko dana prije nego što je bankrotirao i sada duguje 1,3 milijarde dolara putem 100.000 vjerovnika.

5. srpnja: Three Arrows Capital (3AC), kripto hedge fond sa sjedištem u Singapuru koji upravlja imovinom vrijednom gotovo 10 milijardi dolara, podnio je zahtjev za stečaj prema Poglavlju 15 kako bi zatražio zaštitu od vjerovnika nakon pada kriptovalute TerraUSD, u koju je 3AC imao velika ulaganja.

12. svibnja: TerraLabs, popularni blockchain s kriptovalutom TerraUSD (UST) vezanom za američki dolar, pauzira operacije jer kriptovaluta pada na 35 centi, a njegov prateći token LUNA — čiji je cilj stabilizacija cijene UST — pada s 80 dolara na manje od 10. Centova, što je izazvalo kolaps kriptovalute i uništilo 1 trilijun dolara u imovini jer se njegov osnivač, Do Kwon, suočio s nalogom za uhićenje južnokorejskih dužnosnika.

glavna pozadina

Industrija kriptovaluta bila je na Divljem zapadu i pretrpjela je mnoge padove od izuma prve kriptovalute, Bitcoina (BTC), 2008. Za većinu padova zaslužan je Bitcoin, najpopularnija kriptovaluta do danas. U 2011. bitcoin je pao s 32 USD na 0,01 USD nakon što je Mt Gox, tada vodeća mjenjačnica kriptovaluta, otkrio sigurnosni proboj koji je doveo do krađe 850 000 BTC-a. Od 2013. do 2015. Bitcoin je ponovno pretrpio gubitke i otišao s 1000 USD na 170 USD u samo dvije godine nakon što je Mt Gox zaustavio povlačenja 2014., a američke financijske vlasti počele ispitivati ​​Bitcoin i tražiti pokretanje regulacije.

Daljnje čitanje

Krah kriptovalute se pojačao usred kolapsa “bijelog viteza” u bankarskom sektoru (Forbes)

Tržište kriptovaluta premašuje 1 trilijun dolara po prvi put u nekoliko mjeseci dok se bitcoin oporavlja od pada izazvanog FTX-om (Forbes)Source link

Leave a Comment