Filipinske vlasti spašavaju navodne žrtve ‘lanca krijumčarenja kriptovaluta’ – istaknute vijesti o Bitcoinu


Filipinske vlasti kažu da su spasile navodne žrtve “lanca krijumčarenja kriptovaluta” koje su regrutirane da rade u pozivnom centru u Kambodži i prijevarom oduzimaju ljudima njihovu kriptovalutu. Vlasti također istražuju državne službenike koji su možda pomogli krugovima krijumčarenja kriptovaluta.

Spašavanje navodnih žrtava ‘lanca trgovanja kriptovalutama’

Jedinica za praćenje i provedbu putovanja filipinskog Ureda za imigraciju (BI) objavila je u petak da je spasila šest navodnih žrtava “lanca krijumčarenja kriptovaluta”, izvijestila je filipinska novinska agencija u vlasništvu vlade.

Povjerenik ureda za useljeništvo Norman Garcera-Tansengku objasnio je da su službenici BI-a presreli navodne žrtve kada su se spremale ukrcati na let za Phnom Penh 15. siječnja. Napominjući da su ti putnici imali lažne povratne karte, povjerenik je rekao da su dali “nedosljedne odgovore” na pitanja službenika BI-a, “što je potaknulo sumnju da su samo bili prerušeni u turiste, ali da im je svrha bio inozemni posao”.

Anne Camille Mena, vršiteljica dužnosti predsjednice TCEU-a, komentirala je:

Na kraju su priznali da bi radili u call centru u Kambodži te da su regrutirani preko Facebooka.

Vlasti istražuju vladine službenike

Tansingco je obećao poduzeti mjere protiv svih zaposlenika BI-ja koji su uključeni u lance trgovine kriptovalutama. Istaknuo je da je imigracijska službenica koja je oslobodila putnike dužnosti razriješena dužnosti do ishoda istrage. Komesar je vidio:

Također želimo pomoći u lociranju i uhićenju ilegalnih novaka koji mame zaposlenike da sudjeluju u njihovoj nezakonitoj shemi… Oni su korijen ovog društvenog problema i također bi trebali biti uhićeni za ovaj zločin.

Glasnogovornica Imigracijskog ureda Dana Sandoval rekla je da Ured za imigraciju trenutačno istražuje najmanje tri osobe koje su zainteresirane za ovaj slučaj. Što se tiče toga je li slučaj trgovine kriptovalutama povezan s lancima trgovine ljudima u Kambodži i Mijanmaru, priznala je: “To je ono što nas zabrinjava. Čini se da je povezano.”

Sindikati kripto kriminala regrutiraju žrtve koje ništa ne sumnjaju da rade u pozivnim centrima, posebno u azijskim zemljama, i varaju ljude na društvenim medijima i aplikacijama za upoznavanje. Jedan od najčešćih zadataka za žrtve trgovine ljudima je “klanje svinja”, što je vrsta kripto prijevare. Prema izvješću Propublice:

Deseci tisuća ljudi iz cijele Azije bili su prisiljeni prevariti ljude u Americi i diljem svijeta za milijune dolara. Oni koji se opiru bivaju tučeni, uskraćena im je hrana ili još gore.

Američke vlasti opetovano su upozoravale da prijevara s klanjem svinja postaje alarmantno česta. U studenom prošle godine američko Ministarstvo pravosuđa (DOJ) zaplijenilo je sedam naziva domena korištenih u shemama klanja svinja. “Budite jako oprezni kada koristite društvene medije i aplikacije za upoznavanje i netko počne razvijati odnos s vama, i želi da počnete ulagati… nemojte biti ubijeni”, upozorio je jedan dužnosnik FBI-a.

Što mislite o spašavanju navodnih žrtava lanca krijumčarenja kriptovaluta od strane filipinskih vlasti? Javite nam u odjeljku za komentare ispod.

Kevin Helms

Kevin, austrijski student ekonomije, pronašao je Bitcoin 2011. i od tada je evangelizator. Njegovi interesi leže u sigurnosti Bitcoina, sustavima otvorenog koda, mrežnim učincima i raskrižju ekonomije i kriptografije.

Zasluge za slike: shutterstock, pixabay, wikicommons

Ne dajući mišljenje: Ovaj je članak samo u informativne svrhe. To nije izravna ponuda ili traženje ponude za kupnju ili prodaju, niti preporuka ili potvrda bilo kojeg proizvoda, usluge ili tvrtke. Bitcoin.com ne pruža investicijske, porezne, pravne ili računovodstvene savjete. Ni Tvrtka ni autor neće biti odgovorni, izravno ili neizravno, za bilo kakvu štetu ili gubitak uzrokovan ili navodno uzrokovan korištenjem ili oslanjanjem na bilo koji sadržaj, robu ili usluge spomenute u ovom članku ili u vezi s njima.

Source link

Leave a Comment