Genesys Crypto Lending Jedinica za stečajne datoteke u SAD-u


20. siječnja (Reuters) – Jedinica za posuđivanje kripto tvrtke Genesis podnijela je u četvrtak zahtjev za zaštitu od bankrota u Sjedinjenim Državama, dugujući vjerovnicima najmanje 3,4 milijarde dolara nakon što je srušena u tržišnoj krizi zajedno s FTX burzom i zajmodavcem BlockFi.

Genesis Global Capital, vodeći zajmodavac za kriptovalute, zamrznuo je povrat novca klijentima 16. studenog nakon što je kolaps glavne burze FTX izazvao šok u kripto sektoru.

Genesis je u vlasništvu tvrtke rizičnog kapitala Digital Currency Group (DCG).

Podnošenje zahtjeva za bankrot najnoviji je kripto fijasko proizašao iz tržišnog pada koji je prošle godine izbrisao oko 1,3 trilijuna dolara vrijednih kripto tokena. Dok je bitcoin tako daleko porastao u 2023., pad tržišta nastavio je odjekivati ​​u visoko međusobno povezanom sektoru.

Ivan Kaczkovsky, valutni i kripto analitičar u UBS-u, rekao je da bankrot “ne predstavlja šok za tržišta”. “Ostaje za vidjeti hoće li se učinak serije nastaviti.”

Podnesak tvrtke američkom Stečajnom sudu za južni okrug New Yorka procjenjuje da ima više od 100.000 vjerovnika, imovinu od 5,3 milijarde dolara i dug, uključujući međukompanijske obveze, od 5,1 milijardu dolara do 30. studenog.

Genesis je zacrtao plan za izlazak iz bankrota do 19. svibnja, prema sudskim podnescima. Sudski podnesci kažu da će pokušati prodati svoju imovinu na dražbi u roku od tri mjeseca kako bi isplatili vjerovnicima.

Genesis Global Holdco, matična tvrtka Genesis Global Capitala, također je podnijela zahtjev za zaštitu od bankrota, zajedno s još jednom jedinicom za kreditiranje, Genesis Asia Pacific.

Genesis Global Holdco rekao je u priopćenju da će razmotriti potencijalnu prodaju ili ugovor o kapitalu kako bi isplatio vjerovnike i da ima 150 milijuna dolara u gotovini za podršku restrukturiranju.

Dodano je da Genesis derivati, spot trgovanje, brokerske usluge i skrbnički poslovi nisu bili dio stečajnog procesa, te će nastaviti s operacijama trgovanja klijenata.

Vlasnik Genesisa, DCG, rekao je u izjavi da ni DCG ni njegovi zaposlenici, uključujući članove upravnog odbora Genesisa, nisu bili uključeni u odluku o pokretanju stečaja.

“Genesis ima vlastiti nezavisni upravljački tim, pravnog i financijskog savjetnika te je imenovao poseban odbor neovisnih menadžera odgovornih za restrukturiranje Genesis Capitala”, stoji u priopćenju.

potraživanja vjerovnika

Genesis duguje svojih 50 najvećih vjerovnika 3,4 milijarde dolara, prema izračunima Reutersa iz njegovog stečajnog zahtjeva. Svojem najvećem vjerovniku, burzi kriptovaluta Gemini, koju su osnovali jednojajčani blizanci Cameron i Tyler Winklevoss, pioniri kriptovalute i bivši američki olimpijski veslači, duguje 765,9 milijuna dolara.

Prikazi kriptovaluta vide se ispred opadajućeg grafikona prikazanog za dionice na ovoj ilustraciji snimljenoj 10. studenog 2022. REUTERS / Dado Ruvic / Ilustracija

Genesis je ušao u spor s Geminijem oko proizvoda za kripto posuđivanje pod nazivom Earn koji su dvije tvrtke zajednički ponudile Geminijevim klijentima.

Blizanci Winklevoss rekli su da Genesis duguje više od 900 milijuna dolara oko 340.000 investitora koji zarađuju. Dana 10. siječnja, Cameron Winklevoss je pozvao Barryja Silberta da se smijeni s mjesta izvršnog direktora matične tvrtke Genesis DCG.

Otprilike sat vremena nakon što je podnio zahtjev za bankrot, Cameron Winklevoss je na Twitteru objavio da su Silbert i DCG nastavili uskraćivati ​​vjerovnicima pošten dogovor i zaprijetili tužbom ako ne “daju poštenu ponudu vjerovnicima”.

U prosincu je mjenjačnica kriptovaluta Bitvavo sa sjedištem u Amsterdamu rekla da pokušava nadoknaditi 280 milijuna eura (302,93 milijuna dolara) koje je posudila Genesisu. Bitvavo je u petak u objavi na blogu rekao da razgovori o plaćanju “još nisu doveli do sveobuhvatnog sporazuma koji funkcionira sa svim uključenim stranama” i da će nastaviti pregovore.

Petafo je rekao da prijava stečaja “čini pregovarački proces mnogo smirenijim”.

kreditno poslovanje

Genesis je posredovao u digitalnoj imovini za hedge fondove i upravitelje imovinom i imao je gotovo 3 milijarde USD ukupnih aktivnih zajmova na kraju trećeg tromjesečja, što je pad u odnosu na 11,1 milijardu USD godinu dana ranije, prema njegovoj web stranici.

Njegova web stranica pokazuje da je prošle godine Genesis osigurao 130,6 milijardi dolara kripto zajmova i trgovao imovinom vrijednom 116,5 milijardi dolara.

Njegova dva najveća zajmoprimca su Three Arrows Capital, hedge fond za kriptovalute sa sjedištem u Singapuru, i Alameda Research, trgovačka tvrtka blisko povezana s FTX-om, rekao je izvor za Reuters. Oba su u stečajnom postupku.

Izvorni Genesis DCG preuzeo je dug Three Arrowsa prema Genesisu i potom tužio Three Arrows. DCG portfeljske tvrtke također uključuju upravitelja kripto imovinom Grayscale i servis za vijesti CoinDesk.

Sudski podnesci navode da poseban odbor istražuje transakcije koje su se dogodile u mjesecima koji su prethodili bankrotu kako bi se utvrdilo ima li Genesis pravne zahtjeve koje može podnijeti.

Ta potraživanja uključuju posuđivanje Genesis Global Capitala od 850 milijuna dolara DCG-u i prijenos svoje stečajne tražbine protiv Three Arrows Capitala na DCG za mjenicu od 1,1 milijardu dolara. Posebno povjerenstvo također istražuje može li Genesis poništiti neke od svojih obveza prema Geminiju, prema podnescima.

Zajmodavci kriptovaluta, koji su djelovali kao fizičke banke, napredovali su tijekom pandemije. Ali za razliku od tradicionalnih banaka, od njih se ne zahtijeva da drže jastučiće kapitala. Ranije ove godine, nedostatak kolaterala natjerao je neke zajmodavce — i njihove klijente — na velike gubitke.

(1 dolar = 0,9243 eura)

Dodatno izvještavanje Toma Halesa u Wilmingtonu, Delaware i Akanksha Khushi i Elizabeth Howcroft u Londonu; Montaža: Lanan Nguyen, Clarence Fernandez, Kim Coghill, Ira Iosbashvili, Sharon Singleton i David Gregorio

Naši standardi: Načela povjerenja Thomson Reutersa.Source link

Leave a Comment