Glimepirid je povezan s nižim rizikom od kardiovaskularne smrti u osoba s dijabetesom tipa 2 i zatajenjem srca.


Lijek za dijabetes tipa 2 glimepirid, nova studija objavljena u European Journal of Preventive Cardiology, povezuje se s nižim rizikom smrti od kardiovaskularnih uzroka kod ljudi s dijabetesom i zatajenjem srca.

Zatajenje srca odnosi se na nesposobnost srca da adekvatno pumpa krv kako bi zadovoljila potrebe tijela. Dijabetes i zatajenje srca povezani su na mnogo načina – dijabetes i loša kontrola glukoze u krvi povezani su s razvojem zatajenja srca, a dijabetes tipa 1 kod djece povezan je s povećanim rizikom od zatajenja srca kod mladih odraslih osoba. Čak i uzimanje uobičajenih lijekova protiv bolova može biti povezano s povećanim rizikom od zatajenja srca među nekim osobama s dijabetesom tipa 2. Pokazalo se da lijek za dijabetes Farxiga (dapagliflozin) smanjuje rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti kod osoba sa zatajenjem srca, te je odobren zasebno kao tretman zatajenja srca bez obzira na status dijabetesa.

U najnovijoj studiji znanstvenici su proučavali podatke o 21.451 osobi s dijabetesom tipa 2 i zatajenjem srca koji su bili hospitalizirani iz bilo kojeg razloga – ali uglavnom u vezi s kardiovaskularnim problemima. Od ove skupine sudionika, 638 je uzimalo glimepirid, dok 20.813 nije uzimalo lijek. Istraživači su usporedili sudionike koji su uzimali glimepirid s onima koji nisu uzimali lijek na temelju što je moguće više sličnih karakteristika, pronalazeći 509 parova sudionika koji su bili dovoljno podudarni za usporedbu rezultata. Obje skupine podudarnih sudionika – oni koji su uzimali glimepirid i oni koji nisu – praćeni su medijan od 34 mjeseca, kako je objavljeno u članku o studiji u Healiu. Prosječna dob u obje skupine bila je 67 godina, a 67% u obje skupine bili su muškarci.

Kako biste primali najnovije vijesti o dijabetesu, strategije upravljanja glukozom u krvi, savjete o prehrani, zdrave recepte i još mnogo toga izravno u svoju pristiglu poštu, prijavite se za naše besplatne biltene!

Glimepirid je povezan sa smanjenim rizikom od kardiovaskularne smrti

Tijekom razdoblja praćenja, podudarni sudionici koji su uzimali glimepirid imali su 53% manji rizik od smrti od svih uzroka u usporedbi s onima koji nisu uzimali lijek. Također su imali 66% manju vjerojatnost da će umrijeti od kardiovaskularnih bolesti, 58% manju vjerojatnost da će trebati posjet hitnoj službi ili hospitalizaciju zbog zatajenja srca i 47% manju vjerojatnost da će biti hospitalizirani zbog srčanog ili moždanog udara. Štoviše, oni koji su uzimali visoke doze glimepirida — 2 do 4 miligrama dnevno — imali su 45 posto manju vjerojatnost da će umrijeti od kardiovaskularnih uzroka od onih koji su uzimali nisku dozu od 1 miligrama dnevno.

Istraživači primjećuju da postoji vjerojatan biološki mehanizam za povoljan učinak glimepirida na zdravlje kardiovaskularnog sustava, što sugerira da ovaj lijek djeluje u tijelu na načine koji nisu izravno povezani s kontrolom glukoze u krvi. Ovi nalazi, pišu oni, upućuju na to da se klasa lijekova za dijabetes tipa 2 poznatih kao sulfonilureje – a posebno glimepirid – treba ponovno procijeniti kao potencijalno obećavajući tretmani za osobe s dijabetesom i zatajenjem srca.

Želite li znati više o zaštiti svog srca? Pročitajte “Budite pametni: znajte svoje brojeve”, “Oštećuje li vaše srce dijabetes?” “Borite se protiv bolesti srca s ovih 5 namirnica koje su zdrave za srce” i “Smanjite rizik od bolesti srca.”

Živjeti s dijabetesom tipa 2? Provjerite naš besplatni e-tečaj tipa 2!

Source link

Leave a Comment