Guverner irske središnje banke poziva na zabranu kripto oglasa koji ciljaju mlade: izvješće


Gabriel Makhlouf, guverner Središnje banke Irske, navodno podržava zakon kojim se zabranjuje oglašavanje kripto projekata mladima.

Prema izvješću Bloomberga od 25. siječnja, Makhlouf je rekao Odboru za financije, javnu potrošnju i reforme i Taoiseachu da je došlo do “neugodne” razine oglašavanja kriptovalute usmjerene na mlade. Guverner središnje banke navodno je nazvao nekoliko kriptovaluta “nepodržanom” imovinom i predložio zakonodavcima da “pronađu način” za blokiranje povezanih oglasa.

Makhlouf je naveo provedbu Okvira tržišta kripto imovine Europske unije, ili MiCA, kao jedan od najvažnijih događaja središnje banke za 2023. Kreatori politike EU-a odgodili su konačno glasovanje o okviru kripto imovine do travnja.

Središnja banka Irske izdala je upozorenje u ožujku 2022. o rizicima povezanim s ulaganjima u kriptovalute, navodeći mnoge oglase kao obmanjujuće — “osobito na društvenim mrežama, gdje su utjecajne osobe plaćene za oglašavanje kripto imovine.” Makhlouf je također ranije kritizirao ulaganja u kriptovalute, rekavši da ljudi trebaju biti “spremni izgubiti sav svoj novac”.

Povezano: Irska središnja banka ukida kripto fondove: preteško za ‘maloulagača’

Vlasti u drugim jurisdikcijama također su ciljale oglase vezane uz kriptovalute, kako online tako i u fizičkom svijetu. Britansko tijelo za standarde oglašavanja razbilo je brojne oglase 2022., uključujući one dijelove marketinških kampanja Coinbasea, Krakena i eToroa. U Sjedinjenim Američkim Državama, Komisija za vrijednosne papire i razmjenu dogovorila je nagodbu u iznosu od 1,26 milijuna dolara sa slavnom Kim Kardashian zbog priče na njezinom Instagram računu koji promovira EthereumMax (EMAX) token.