Indeks nogometne održivosti: Koliko dobro se vodi vaš klub?


Doći će nadolazeći dani i tjedni kada će engleski nogomet biti prisiljen prihvatiti promjene. Očekuje se da će vladina bijela knjiga uskoro biti objavljena, kristalizirajući ključne preporuke predložene kroz sveobuhvatan, navijački pregled upravljanja nacionalnim sportom.

Sadašnji vladajući zaključuju da se nogomet ne može nastaviti ovako kako je bilo. Previše je klubova dopušteno da se raspadne. Neki od njih su nepovratni. Dodatna regulacija, unatoč pritisku iz Premier lige, konačno će biti uvedena 2023. godine.

Dokle ostaje nejasno nakon 12 mjeseci sporog napretka, ali neovisni regulator bit će u središtu reforme nogometa. Među prioritetima bit će zaduženi za osiguranje “financijske održivosti profesionalne igre”.

Moćan i delikatan izazov, ali pomoć – ili barem prijedlog – je na dohvat ruke.

Poštena igra, kolektivna kampanja za bolje upravljanje nogometom, objavila je danas svoj inauguralni Indeks održivosti, projekt koji traje 18 mjeseci i koji je pozvao stručnost akademika, računovođa i analitičara.

Fair Game tvrdi da je Indeks održivosti odgovor na probleme nogometa. Sustav rangiranja prema kojem se svaki klub ocjenjuje prema kriterijima financijske održivosti, upravljanja, angažmana navijača i pravednosti. Što je vaš rezultat veći, veća je i vaša nagrada.

Poštena igra, pokret koji podupiru 33 kluba, ne očekuje da će njegove radikalne prijedloge uskoro prihvatiti industrija koja se nerado pogleda u ogledalo, ali Indeks održivosti je pokušaj – možda ideološki – da se uspjesi klubova uspostave drugačije mjereno.

“Nogometu je potrebna kulturološka promjena”, kaže Niall Cooper, izvršni direktor Fair Gamea. “Trebali biste početi slaviti i nagrađivati ​​dobro ponašanje i vjerujemo da Indeks održivosti to čini.”

Pa tko su prvi dobitnici? Liverpool.

Unatoč svim kritikama upućenim Fenway Sports Groupu, američkim vlasnicima koji su otvoreni za mogućnost prodaje ove godine, nitko nije smatran višim na indeksu održivosti I. Nottingham Forest je u međuvremenu stavljen na dno gomile nakon što su uložili velika sredstva kako bi osigurali svoj dugo očekivani povratak u Premier ligu.


Potrošnja Nottingham Foresta na transfere loša je vijest za njihov rang održivosti (Foto: Clive Mason/Getty Images)

Ako se pitate kako se sve to izračunava, evo štreberskog dijela…

Indeks održivosti podijeljen je u četiri odjeljka koji se smatraju vrijednima u vladinom pregledu predvođenom obožavateljima objavljenom u studenom 2021.: financijska održivost, dobro upravljanje, angažman obožavatelja i standardi kapitala.

Svaki od njih ponderiran je kako bi se prikazao ukupni rezultat za svaki klub iz Premier lige i Championshipa, pri čemu financijska održivost ima najveću vrijednost od ta četiri.

Ovaj pododjeljak izračunat je mjerenjem tekuće imovine, dugova, obveza, zajmova koji dospijevaju unutar godine dana i plaća kao postotka prihoda. Sve informacije preuzete su iz službenih računa objavljenih putem Companies House kako bi se stvorio snimak financijske situacije svakog kluba.

Uskladite to s rezultatima dodijeljenim za kriterije dobrog upravljanja, angažmana navijača i jednakosti i pronaći ćete konačni rezultat svakog kluba na Indeksu održivosti.

Tu je Liverpool izbio na prvo mjesto. Njihovu su financijsku održivost možda poboljšali Arsenal i Manchester City, ali Liverpoolova ocjena upravljanja, još jedna složena ocjena koja pokriva organizacijsku strukturu kluba, sponzorstvo i korporativne društvene odgovornosti, smatra se najvišom u prvoj ligi.

Teorija kaže da što je bolja uprava kluba i angažman navijača, to su viši standardi transparentnosti i dijaloga. Oni koji se smatraju dobro vođenim klubovima, poput Brighton & Hove Albiona i Brentforda, također ostvaruju visoke ocjene.

Sumnjiva čast da završi na dnu pripala je Forestu, čiji je posljednji skup računa, uključujući i za sezonu 2020.-21., pokazao da se 202 funte troši na plaće za svakih 100 funti prihoda. Financijske obveze također su bile dvostruko veće od imovine. Bournemouth je bio u znatno boljoj poziciji, ali je opet zaostao za većinom ostalih klubova Premier lige.

“Prvi put imamo mjerenje koji klubovi imaju najbolje šanse ostati ovdje još jedno stoljeće”, kaže Cooper. “Ali jednako tako, pokazali smo izazove za klubove da postanu održivi kako bismo bili sigurni da ne gubimo navijače.”

Bogatstvo Premier lige, za većinu ljudi, donosi solidnu ocjenu financijske održivosti i to je ponovno vidljivo u prvenstvu. Klubovi s najvećim rezultatom obično još uvijek primaju krovne isplate kada predaju svoju posljednju skupinu računa, uključujući Sheffield United, Burnley, Watford i Huddersfield Town. Norwich City, koji također ima visoke rezultate u upravljanju i angažmanu navijača, općenito je prednjačio kao klub koji pokušava mudro živjeti unutar svojih mogućnosti.

Luton Town, koji je prošle godine stigao do play-offa Championshipa unatoč izgledima, bio je u iznimnoj formi, pokazujući financijsku održivost uz skroman proračun, ali na suprotnom su kraju ljestvice bili klubovi koji su se kladili u potrazi za napredovanjem u Premier ligi i rutinski proći. tako kratko.

Blackburn Rovers i Middlesbrough vratili su se na nulu u pogledu financijske održivosti, a QPR, Coventry City i Stoke City malo su se poboljšali. The Fair Game opisao ih je kao skupinu klubova koji su ganjali zov sirena Premier lige.

“Izvan Premier lige, financije klubova su u rasulu”, dodao je Cuper. “Prvenstvo je postalo kazino i na kocki su povijest i tradicija naših velikih klubova.

“Argument za neovisnog regulatora nogometa je završen. Ovo je još jedan dokaz potrebe za promjenom. Novi regulator treba kontrolirati financijski tok nogometa i okončati ludilo koje postoji u našoj nacionalnoj igri.

“Pravi pobjednici Championshipa su klubovi poput Luton Towna, Millwalla i Bristol Cityja – klubovi koji grade budućnost i odbijaju se izložiti opasnosti.”

Rezultati nisu savršeni. Stoke i Middlesbrough mogu pozvati lokalne i bogate vlasnike da nadoknade gubitke, dok trenutna zabrana transfera Sheffield Uniteda zbog kasnih plaćanja naknade za transfer jedva da prikazuje Bramall Lane kao poprište stabilnosti. Naravno, povratak u Premier ligu će uskoro vidjeti to bogatstvo.

Navijačima Evertona i Southamptona također će biti neugodno zbog njihovog visokog rejtinga jer žive u strahu od ispadanja u Championshipu. Konkretno, Everton teško da je klub kojemu drugi teže, ali oni su drugi nakon Liverpoola na ljestvici Premier lige.

Teorija je da je svaki klub koji postigne rezultat iznad 20 u kategoriji financijske održivosti na dovoljno čvrstoj osnovi, ali u nedostatku izvješća u stvarnom vremenu, ova mjerenja temelje se na računovodstvenim brojevima do kraja 2021. Vjerojatno imate ove brojevi pri ruci, nudeći obećanje strože regulative u igri.

Uključivanje navijača i upravljanje stavljeni su na istaknuto mjesto zajedno s financijskim zdravljem, što je još jedno mjerilo kamo nogomet ide. Dvije rivalske navijačke skupine, Manchester United Supporters Trust (MUST) i Spirit of Shankly (SOS) iz Liverpoola, udružile su snage jučer kako bi pozvale na vladinu bijelu knjigu za jačanje pravila o vlasništvu nad klubovima.

Oba kluba, najuspješnija u engleskom nogometu, na prodaju su i navijači jedva čekaju da vide poboljšano testiranje vlasnika i menadžera zajedno s većom uključenošću navijača.

U zajedničkom priopćenju MUST-a i SOS-a stoji: “Baš kao što vlada neće dopustiti da naša najvažnija kulturna dobra ili baštinska dobra padnu u neprikladne ili neprikladne ruke, ne smije dopustiti da to učine ni naši nogometni klubovi.”

Nogomet se budi pred svojim problemima i način na koji će vlada osigurati dugo očekivano rješenje od ovog će trenutka oblikovati raspravu o financijskoj održivosti.

(Gornja fotografija: Jack Thomas – WWFC/Wolves preko Getty Images)

Source link

Leave a Comment