Industrija kriptovaluta ‘boji se moćnog SEC-a’: senatorica Elizabeth Warren


Senatorica Massachusettsa Elizabeth Warren u srijedu je imala oštre riječi o industriji kriptovaluta, pozivajući američku Komisiju za vrijednosne papire i burzu da učini više u borbi protiv prijevara s kriptovalutama. U pripremljenim primjedbama danim uoči američkog Projekta ekonomskih sloboda, Warren je rekao da se igrači u industriji “boje moćnog SEC-a”.

“SEC je poduzeo ovrhu protiv popularnih kripto promotora jer nisu otkrili svoju naknadu javnosti. Progazio je zaposlenike na burzama kao što je Coinbase zbog trgovanja povlaštenim informacijama. Optužio je kripto prevarante da su obične ulagače prevarili za milijune dolara”, Warren rekao je dodajući Agencija je tek počela s radom.

Nekoliko američkih agencija zagazilo je u kripto vode zajedno sa SEC-om, uključujući CFTC, Saveznu trgovinsku komisiju (FTC), Saveznu korporaciju za osiguranje depozita (FDIC) i DOJ—ne spominjemo nekoliko državnih agencija.

Dok bi neki u kripto industriji radije radili s CFTC-om, Warren je rekla kako vjeruje da su SEC i njegov predsjednik, Gary Gensler, najprikladniji za taj posao. Također je pohvalio agenciju zbog blokiranja pristupa tržištu bitcoin fondovima kojima se trguje na burzi (ETF-ovi).

“Provizija je bila visoka i jasno je da kripto ne dobiva propusnicu za dugotrajne zakone o sigurnosti koji štite ulagače i osiguravaju sigurnost naših financijskih tržišta”, rekao je Warren. “Ovo je pravi pristup – SEC ima prava pravila, pravu stručnost, a Gary Gensler pokazuje da je pravi vođa za obavljanje posla.”

Dok Warren hvali Genslera, ima mnogo ljudi u svemiru, pa čak i među kolegama senatora Warrena u Kongresu, koji dovode u pitanje Genslerovu sposobnost da radi svoj posao. Predsjednik je optužen da je bio blag prema Samu Bankman-Friedu, FTX, i onome što mnogi nazivaju regulacijom kroz proizvoljnu provedbu i odabir, birajući koga slijedi i vodeći neke tvrtke u stečaj.

“SEC mora učiniti više i upotrijebiti punu snagu svojih regulatornih ovlasti na cijelom tržištu kriptovaluta”, rekao je Warren, dodajući da Kongres mora podržati agenciju novim resursima i ovlastima kako bi osigurao da može preuzeti industriju punom snagom .

Warren je naveo kolaps nekoliko kripto kompanija, uključujući Celsius, FTX, Voyager Digital i Three Arrow Capital, 2022. kao još jedan razlog zašto su potrebni SEC i šira regulacija.

Warren je također pozvala agencije za zaštitu okoliša da kazneno gone kripto rudare, koje je optužila za povećanje troškova energije i zagađivanje okoliša. Utjecaj rudarenja kriptovaluta na okoliš dugo je bio problem koji regulatori navode u pozivima na zabranu kriptovalute.

Warren je okrivila regulatore pod administracijom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa za davanje ranog zelenog svjetla tržištu kriptovaluta koje je opisala kao “prepuno smeća, neregistriranih vrijednosnih papira, stupova za tepihe, Ponzijevih shema, pumpi i deponija, pranja novca i izbjegavanja sankcija”.

“Posljedice Trumpove slabosti regulatora nisu bile iznenađenje – do 2017. gotovo 80% svih početnih ponuda novčića bile su prijevare”, rekla je. “Sljedeće godine ulagači su gubili oko 9 milijuna dolara dnevno zbog prijevara s kriptovalutama.”

Warren je pohvalio postupke SEC-a protiv tvrtki koje nude “opasne i neregulirane proizvode kripto posudbe”, misleći na nedavno bankrotirani BlockFi.

Također je optužio “kripto-prijateljske” banke poput Silvergatea da otvaraju bankovni sustav većem riziku od “kriptokraha”, za koji kaže da bi američki porezni obveznici držali vreću u rukama.

“Posao regulatora banaka je zaštititi bankarski sustav i porezne obveznike od rizika prijevare s kriptovalutama”, rekla je. “Oni imaju alate i moraju ih koristiti.”

U prosincu je senator Warren ciljao na samozaključnog guvernera, supotpisujući s kolegom američkim senatorom Rogerom Marshallom zakon pod nazivom Zakon protiv pranja novca u digitalnoj imovini. Predloženi zakon postavio bi zahtjeve Know Your Customer (KYC) za pružatelje blockchain infrastrukture i sudionike koji djeluju u Sjedinjenim Državama. Ovaj se zahtjev odnosi na programere decentralizirane mreže, rudare i revizore.

Warrenove primjedbe pokrenule su virtualnu panel raspravu “Prihvaćanje kripto izazova: Učenje iz sloma.”

Ostanite u tijeku s novostima o kriptovalutama i svakodnevno primajte ažuriranja u svoju pristiglu poštu.Source link

Leave a Comment