Istraživači nisu pronašli vezu između COVID-19 i dijabetesa tipa 1


Izloženost COVID-19 ne povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 1, pokazalo je novo istraživanje o danskoj djeci. Prethodni izvještaji sugerirali su da bi čimbenici povezani s COVID-om mogli na neki način izazvati dijabetes tipa 1 kod ljudi, ali čini se da to nije slučaj, prema ovoj preliminarnoj pretrazi na medRxiv poslužitelju za preprint.

Istraživači iz Državnog instituta za serume u Kopenhagenu prvi su identificirali stanovništvo Danske pomoću sustava civilne registracije te zemlje. Zatim su prikupili statističke podatke iz nekoliko danskih zdravstvenih registara koji sadrže informacije o osobama mlađim od 18 godina koje su imale barem jedan pozitivan test na COVID između 1. ožujka 2020. i 25. kolovoza 2022. Također su koristili Danski sustav nadzora infekcija, dugotrajni pokretanje nacionalne inicijative S nizom funkcija, kao što su otkrivanje izbijanja bolesti, identificiranje skupina s posebnim rizikom, istraživanje mjera koje se mogu spriječiti, procjena trendova i otkrivanje promjena u bakterijama i virusima. Autori su napisali: “Danska ima jednu od najviših stopa testiranja po glavi stanovnika u svijetu tijekom pandemije.”

Kako biste primali najnovije vijesti o dijabetesu, strategije upravljanja glukozom u krvi, savjete o prehrani, zdrave recepte i još mnogo toga izravno u svoju pristiglu poštu, prijavite se za naše besplatne biltene!

Istraživači su proveli naknadne analize onih koji su bili pozitivni na COVID. Te su analize provedene između 30 dana nakon testiranja na COVID i završetka studije — ili kada je osoba napunila 18 godina, napustila Dansku, umrla ili nestala. Također su isključili ljude kojima je već dijagnosticiran dijabetes tipa 1 ili dijabetička ketoacidoza, akutna i ozbiljna komplikacija dijabetesa. Ostali čimbenici koji su uzeti u obzir bili su status cijepljenja, spol, prisutnost drugih bolesti i jesu li roditelji ispitanika imali dijabetes tipa 1.

Nije pronađena veza između COVID-19 i naknadnog rizika od razvoja dijabetesa tipa 1 kod osoba mlađih od 18 godina.

Ukupan broj djece mlađe od 18 godina ispitane u istraživanju bio je 1.115.716. Od toga su istraživači pronašli 613 osoba kojima je dijagnosticiran dijabetes tipa 1. Među djecom koja su bila pozitivna na COVID, istraživači su izbrojali 144 dijagnoza dijabetesa tipa 1. U svjetlu ovih nalaza, autori studije napisali su: “Nismo primijetili značajnu razliku u riziku od dijagnosticiranja dijabetesa tipa 1 kod djece koja su imala samo negativne rezultate testiranja.” Brojke su bile slične kada su uzeli u obzir druge čimbenike (status cijepljenja, spol, druge bolesti i obiteljsku povijest dijabetesa). Autori su također napravili ono što su nazvali “sekundarnom analizom” u kojoj su kasnije promatrali odnos između hospitalizacija povezanih s COVID-om i dijabetesa tipa 1. Napisali su: “U ovoj proširenoj skupini promatrali smo ukupno 936 slučajeva dijabetesa tipa 1 tijekom 2.817.858 osoba godišnje, ali nismo primijetili nijedan slučaj dijabetesa tipa 1 30 dana ili dulje nakon prvog prijema u bolnicu povezan s COVID-om. 19. (939 osoba godina).

Ukratko, autori napominju: “Naši podaci ne podupiru povezanost između infekcije SARS-CoV-2 i naknadnog rizika od razvoja dijabetesa tipa 1 među osobama mlađim od 18 godina ili da bi dijabetes tipa 1 trebao biti poseban fokus nakon SARS-a .” Corona virusna infekcija 2 kod djece. “Ovo je važno”, dodali su, jer bi pronalaženje povezanosti između COVID-19 i dijabetesa tipa 1 “doprinijelo već postojećoj zabrinutosti o potencijalno ozbiljnim dugoročnim negativnim posljedicama infekcije COVID-19.”

Želite li znati više o koronavirusu i dijabetesu? Pročitajte naša najnovija ažuriranja o bolesti COVID-19.

Živjeti s dijabetesom tipa 1? Pogledajte naš besplatni online tečaj Kind One!

Source link

Leave a Comment