Izdano je upozorenje za dionice povezane s bitcoinom


Prikaz Bitcoina prikazan je na ilustrativnoj fotografiji snimljenoj 23. lipnja 2017. Reuters

Prikaz Bitcoina prikazan je na ilustrativnoj fotografiji snimljenoj 23. lipnja 2017. Reuters

Analitičari su u utorak upozorili da je ulaganje u dionice povezane s bitcoinom i dalje vrlo rizično, usred rastućih cijena jer inflacija počinje usporavati usred tržišnih očekivanja da povećanja stopa neće biti tako drastična.

Dionice povezane s kriptoulaganjima bile su iznimno nestabilne u 2022. jer su kamatne stope naglo rasle i predviđanja o recesiji su se ostvarila. Prošli mjesec cijena dionica povezanih s bitcoinom počela je rasti nakon što se cijena kriptovalute oporavila.

Kako se očekuje usporavanje povećanja kamatnih stopa, ulagači su se vratili špekulacijama o cijenama kriptovaluta. Od godine do danas cijena Bitcoina porasla je na 23.000 USD.

Dionice koje ulažu u kriptovalute također su se počele oporavljati od oštrog prošlogodišnjeg pada. Na primjer, dionice Brooke Group (BROOK) porasle su 24,4%, dok je Comanche International (COMAN) skočio 47,7%.

Jasmine Technology Solution (JTS) porastao je 8,79%, dok su United Power of Asia (UPA) i ZIGA International (ZIGA) porasli 20% odnosno 15%.

Analitičari kažu da je glavni pokretač ovih uspona bio rast cijena bitcoina od gotovo 40% od početka godine do danas. No upozorili su da se osnove tih tvrtki nisu promijenile.

“Unatoč kratkoročnom pozitivnom raspoloženju zbog povećanja cijene bitcoina, cijene dionica rudarenja bitcoina i dalje su ispod praga rentabilnosti zbog rastućih troškova električne energije zbog čega je izvedba u opasnosti od gubitka”, rekao je analitičar iz Innovest X Securities.

Nattachart Mekmasin, direktor istraživanja u Trinity Securities, rekao je da su cijene dionica povezane s ulaganjem u kriptovalute nastavile rasti kako se tržište kriptovaluta uvelike oporavilo. Međutim, osnove tih tvrtki i dalje su nestabilne i rizične.

“Vjerojatno je da je cijena bitcoina prešla dno ovog ciklusa i cijene dionica su možda već pale. Međutim, ova grupa dionica prikladna je samo za kratkoročne špekulacije”, rekao je.

Trinity Research je od početka 2023. izračunavao odnos između cijena tih dionica i cijena bitcoina i otkrio da su cijene dionica u korelaciji s cijenama bitcoina BROOK, UPA i JTS.

Cijene bitcoina prethodno su dosegle vrhunac od oko 67.000 dolara, a izgledi da će se bitcoin ove godine vratiti na najviše razine bit će mali, rekao je Nataschart, navodeći izglede za američko gospodarstvo i očekivani vrhunac američkih kamatnih stopa ove godine.

Rekao je da se cijene bitcoina obično kreću u suprotnom smjeru od kamatnih stopa.Source link

Leave a Comment