Je li keto siguran za predtinejdžere i tinejdžere? Nutricionisti kažu ne – evo zašto


Keto dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata (čak ne i banana!) i visokim udjelom masti (mislite: sir i avokado) i dalje je iznimno popularna, i doduše, djeluje već neko vrijeme kod dosta odraslih (uključujući mog brata). Čuti o tome zaintrigiralo je čak i moje tinejdžere. A to je stvar s trendovima i modom, zar ne? Jednom kada vaše dijete čuje za najnoviji, može biti brutalan u pokušaju da vas natjera da pristanete da ga isproba. Ali netko od 18 godina i mlađi može – ili bolje rečeno, trebao bi – ograničiti određene namirnice na ovo, ili bilo koji, dijeta? Ne zbog alergija, zar ne, nego zbog dobrobiti i/ili mršavljenja?

Ako vas vaš tinejdžer ili tinejdžer pita hoćete li isprobati keto dijetu, pomaže vam imati neki stručni uvid kako biste se nosili sa situacijom. Dakle, Scary Mommy je angažirala neke profesionalce za savjet o plovidbi ovim lukavim vodama.

Je li keto dijeta zdrava za tinejdžere?

Keto nije za tinejdžere, tvrde dijetetičari. kaže Lona Sandon, doktorica znanosti, RDN, profesorica na Sveučilištu Texas Southwestern Medical Center. “Međutim, to nije dobro uravnotežena prehrana koja osigurava sve hranjive tvari koje su tinejdžerima potrebne za rast i razvoj. Može joj nedostajati ključnih hranjivih tvari kao što su kalcij, vlakna i antioksidansi, vitamini A i C, da spomenemo samo neke.”

Dok je prehrambena piramida iz 1992. godine zamijenjena pločom s grupama namirnica, primijetit ćete da su žitarice i dalje prehrambena potreba. Zapravo, Američka pedijatrijska akademija preporučuje da ugljikohidrati – kruh, grah, jabuke, riža, tjestenina, krumpir i drugi složeni ugljikohidrati i jednostavni ugljikohidrati – sadrže polovicu kalorija tinejdžera. Ovo je prilično suprotno od keto.

Izuzetak su djeca s epilepsijom, kojima ponekad pomaže ako neko vrijeme slijede strogo kontroliranu keto dijetu. Ali to nije nešto u što se treba upustiti bez dijagnoze i liječnika.

Kako možemo pomoći tinejdžerima da jedu zdravu hranu?

Poruka svima: Ugljikohidrati nisu neprijatelji. Čak i ako vaš tinejdžer čuje kako odrasli govore o obrocima s niskim udjelom ili bez ugljikohidrata, cilj je bio i uvijek će biti potaknuti djecu da jedu pomalo od svega. Nijednog tinejdžera ne treba poticati da diskreditira hranu ili ima nešto u čemu im je zabranjeno uživati ​​(osim ako je alergičan na hranu, želi biti zdrav vegetarijanac ili vegan). “To što tinejdžeri slijede keto dijetu ne usađuje zdrav odnos s hranom”, kaže Sandon. “Dijeta također može dovesti do lošeg mentalnog zdravlja zbog restrikcije kalorija i osjećaja uskraćenosti.”

Dopustiti djeci da jedu bilo što može biti posebno teško za roditelje u oporavku od poremećaja prehrane. Ali kritično je. “Čak polovica svih mladih ljudi doživljava uznemiravanje na temelju težine od strane članova obitelji”, kaže Virginia Sol Smith, čija je knjiga izašla. Govor o masti: roditeljstvo u doba kulture prehrane Trebalo bi biti objavljeno u travnju 2023. “Vjerojatnije je da će se maltretiranje dogoditi u obiteljima u kojima su roditelji već zabrinuti za težinu svoje djece ili dijetu za sebe. Sve to ima posljedice. Djeca koju članovi obitelji posramljuju prijavljuju višu razinu stresa i upotrebe droga i nisko samopoštovanje kod mladih ljudi.”

Kada tinejdžeri žele ići na dijetu, to može biti alarmantan znak.

Može biti teško uočiti znakove poremećaja prehrane jer, na kraju krajeva, tko ne želi da mu dijete vježba i žudi za, recimo, finom salatom? Ali ako vaše dijete zahtijeva keto dijetu, “pitajte ga, na najneosuđujući način, zašto misli da treba smršaviti”, predlaže Sandon. Razmislite o tome da vašeg tinejdžera pregleda dijetetičar ili pedijatar kako bi se utvrdilo ima li on ili ona odgovarajuću težinu i sastav tijela. Ako vaš tinejdžer ima prekomjernu težinu, važno je utvrditi mogući uzrok. Ali ako ima zdravu težinu, želi dijetu u svakom slučaju. Ako je tako, možda će ih trebati procijeniti na poremećeno ponašanje u prehrani ili tjelesnu dismorfiju.”

Ponudite svom tinejdžeru drugačije rješenje za zdravlje, kao što je aplikacija MyPlate, kaže Sandon. “Pomozite im da uvide da kada bolje hranite svoje tijelo i više se krećete, osjećate se bolje”, kaže Sandon, nije potrebna posebna dijeta.

Kad je u pitanju tijelo vašeg tinejdžera, manje govorite.

“Kad s tinejdžerima razgovarate o slici tijela, ponekad je najbolje reći manje”, nastavlja Sandon. “Izbjegavajte komentirati fizički izgled vašeg tinejdžera i izbjegavajte ismijavanje samog sebe. Negativni komentari koje dajete o svom izgledu utječu na vašeg tinejdžera.”

Kada vam tinejdžer priča o svom tijelu, vaš glavni zadatak je slušati, kaže Sol Smith. Nažalost, “čak i vaši dobronamjerni savjeti o intuitivnom jelu i razigranom kretanju mogu navesti vaše dijete da pomisli da kažete da se treba promijeniti”, kaže ona. “Ne dopustite da vaše dijete misli da je njegovo tijelo njegova vrijednost.”

Zapravo, kada je Sole-Smith anketirala odrasle na Instagramu i Twitteru o njihovim iskustvima s prekomjernom težinom u djetinjstvu za svoj bilten Burnt Toast, većina je rekla da im roditelji nisu bili od pomoći jer su pokušavali učiniti previše, poput uvođenja mjerača težine ili njihovih roditelji su dopuštali uznemiravanje braće i sestara. Ključno je da se većina odraslih prisjetila kako su ih roditelji učili da je biti debeo loše, umjesto da im je rečeno da biti “pretio” nije moralni neuspjeh. Odgovor koji me najviše boli: “Volio bih da su me samo voljeli umjesto da me pokušavaju popraviti.”

Dakle, odgovor na zahtjev tinejdžera o dijeti je “ne” osim ako to ne preporuči i nadzire liječnik. Ne dopustite da obroci postanu borba za moć, kaže Sandon. Pokušajte imati redovite obiteljske obroke na kojima svi sjedite zajedno. “Neka vaš tinejdžer odabere koliko i što želi jesti od obroka”, predlaže Sandon. “Ali preskoči keto modu.” Sole-Smith dodaje: “Sva djeca, uključujući pretile, trebaju ljubav i potvrdu, a ne savjete o prehrani.”Source link

Leave a Comment