Juventus, Italija, plaća kazneni udarac bodovima nogometne vijesti


Talijanski prvak, koji je zabio 36 puta, past će s trećeg na deseto mjesto i možda će propustiti sljedeću sezonu europskog nogometa.

Talijanski nogometni klub Juventus, najpoznatiji nogometni klub, kažnjen je s 15 bodova zbog lažnog računovodstva nakon žalbenog saslušanja u Talijanskom nogometnom savezu.

Juventus je optužen za korištenje kapitalnih dobitaka – pozitivne razlike između kupovne i prodajne vrijednosti neto otpisa i otpisa – iz niza razmjena igrača u kojima malo ili nimalo novca prolazi između klubova.

Klub je zanijekao bilo kakvu krivnju i prvotno ga je oslobodio Športski sud u travnju prošle godine. Ali žalba je uložena nakon što je savez prikupio papire od tužitelja iz Torina iz odvojene kaznene istrage o Juventusovim financijama.

S 20 utakmica do kraja ove sezone, Juventus, 36-struki talijanski prvak, završio je na trećem mjestu Serie A s 37 bodova, 10 bodova iza vodećeg Napolija.

Kazneni udarac najavljen u petak gura ih na deseto mjesto i mogao bi isključiti klub iz igranja u Europi sljedeće sezone.

Jedan naširoko citirani ugovor između Juventusa i Barcelone doveo je do odlaska Miralema Pjanića u Kataloniju, a Arthura Mela na drugu stranu 2020.

Torinski tužitelji također su očito otkrili više tajnih isplata bivšem igraču Cristianu Ronaldu koje nisu bile prijavljene klubu.

Sud je također zabranio 11 bivših i sadašnjih direktora Juventusa obnašanje funkcija u talijanskom nogometu.

To uključuje 24 mjeseca za Andreu Agnellija, kojeg je ovaj tjedan zamijenio Gianluca Ferrero na mjestu šefa nakon što je službeno odstupio u studenom, i 30 mjeseci za bivšeg sportskog direktora, Fabia Paraccija, sada glavnog direktora nogometa u engleskom klubu Tottenham Hotspur.

Juventus će nakon preliminarnog saslušanja u ožujku znati hoće li oni i bivši članovi uprave kluba biti kazneno gonjeni zbog optužbi za lažno računovodstvo.

Klub je pod kontrolom holdinga obitelji Agnelli, Exor, a njegove dionice kotiraju na Milanskoj burzi.

Juventus je zanijekao bilo kakvu krivnju i rekao da su njegovi izračuni u skladu s industrijskim standardima.

“Ovo također smatramo očiglednom nepravdom prema milijunima navijača, za koju smo uvjereni da će uskoro biti ispravljena na sljedećem sudu”, rekli su klupski odvjetnici u izjavi.

Rekli su da će se žaliti Državnom odboru za sportsko osiguranje nakon što razlozi presude budu objavljeni.

Gubitak najvećeg i najbogatijeg europskog natjecanja bio bi još jedan udarac na račune kluba koji su prošle sezone iznosili gotovo 239 milijuna eura (260 milijuna dolara).

Sud je potvrdio oslobađajuću presudu za još osam nogometnih klubova, uključujući Sampdoriju i Empoli, te njihove direktore, za koje su tužitelji htjeli ponovno otvoriti slučaj.

Kazna dolazi 17 godina nakon arbitražnog skandala u Calciopoliju, koji je doveo do ispadanja Juventusa u drugu ligu i oduzimanja dva naslova u talijanskoj ligi.

Source link

Leave a Comment