Kako možemo smanjiti unos šećera u svakodnevnoj prehrani kako bismo spriječili dijabetes? Kako se riješiti šećera?


šećer Sam po sebi ne uzrokuje poremećaj, ali prekomjerna konzumacija može ubrzati dijabetes kod onih koji imaju snažnu sklonost. Kontrola šećera također može biti teška kod osoba s dijabetesom. Dakle, kako izrezati ili smanjiti unos šećera u zemlji sklonoj ovoj bolesti? Stručnjaci kažu da treba biti malo oprezniji i smanjiti dnevni unos šećera.

“Stol Šećer je saharoza, koji se razgrađuje u glukozu. Kružni šećer je glukoza koja je glavno gorivo za stvaranje energije za stanice tijela. Glukoza se prema potrebi proizvodi u jetri (mišićima i bubrezima), a tijelo proizvodi dovoljno glukoze da zadovolji potrebe organa, posebice mozga. “Ne trebamo unositi šećer izvana”, kaže dr. CS Yajnik, specijalist za dijabetes i direktor odjela za dijabetes u bolnici KEM, Pune.

Problem za Indijce su okusni pupoljci, ali možete se naviknuti na nizak/bez udjela šećera, kaže dr. Tejas Lemay, stručnjak za kliničku prehranu i certificirani edukator dijabetesa. “Smanjite dodani šećer u mlijeku/čaju/kavi. To će znatno smanjiti vaš dnevni unos šećera. Radije običnu vodu kada ste žedni nego sokove/zaslađene napitke. Umjesto rafiniranih, umjetnih slatkiša, odlučite se za svježe ili suho voće. Pokušajte osjetiti slatkoću skriveno u Jedite hranu jedući je mirno i dobro žvačući (sve žitarice imaju sladak okus kada se dobro žvaču), dodaje ona. Prema izvješćima, potrošnja šećera i slatkiša po glavi stanovnika u Indiji stalno raste. Paralelno s ovim porastom, prevalencija pretilosti, dijabetesa tipa 2 i bolesti Srce je također u porastu, kaže dr. Tejas, napominjući kako se gotovo svaka hrana na kraju probave pretvara u šećer, pa jednostavni šećer i nije potreban.

Mnogi od nas skloni su pojesti nešto slatko nakon svakog obroka. Indijski slatkiši, čokolade, umjetni sokovi, bezalkoholna pića i keksi sadrže visoke koncentracije šećera. Šećer osigurava prazne kalorije (kalorije bez ikakve hranjive tvari). Jedan gram šećera daje 4 kilokalorije. Stoga je potrebno uključiti zdrave prehrambene navike od ranog djetinjstva. Pažljivo čitajte etikete na hrani kako biste otkrili skriveni šećer u pakiranoj hrani. Izbjegavajte hranu s visokim udjelom šećera (ako hrana sadrži više od 15g šećera na 100g namirnice). Opet, hrana u kojoj je šećer naveden u prva tri sastojka je “ne”, upozorava dr. Tejaš.

Šećer, jaggery i med se ne razlikuju puno. Stručnjaci kažu da zamjena jednog drugim ne daje izuzetne koristi, jer su na kraju svi oni glukoza za tijelo. Također se preporuča korištenje prirodnih zaslađivača – voćne kašice / suho voće / sladić. Kemijski zaslađivači (bez šećera) mogu se koristiti u dogovoru s liječnicima i nutricionistima.

Dr. V. Mohan, poznati stručnjak za dijabetes i voditelj Centra za specijalizaciju dijabetesa dr. Mohana, Chennai, kaže da je šećer štetan ne samo za dijabetes, već ima niz drugih popratnih bolesti povezanih s njim. Prije svega, karijes kod djece izravno je povezan s unosom šećera. Šećer također pridonosi povećanim razinama triglicerida (abnormalnosti masti), pretilosti, a time i visokom krvnom tlaku i dijabetesu tipa 2. Također nije siguran za srce. Dr. Mohan dodaje: Postoje neki neizravni dokazi da prekomjerni unos šećera može biti povezan s masnom jetrom i nekim oblicima raka.

“Ne može se sa sigurnošću reći da se samo konzumiranjem šećera može razviti dijabetes jer treba uzeti u obzir i genetsku predispoziciju. Nema sumnje da ako je osoba u fazi predijabetesa, pretjerani unos šećera može vas potaknuti na Diabetes Theatre.Dok je najčešći uzrok nekontroliranog dijabetesa unos šećera u prehrani, i naprotiv, ako se smanji unos šećera, to pomaže u dobroj kontroli dijabetesa, smanjenju tjelesne težine i stvaranju remisije dijabetesa poznatog u ime poništavanja dijabetesa,” dodaje dr. Mohan.

Što se tiče zamjena za šećer, dr. Mohan kaže da postoje različite vrste zaslađivača – oni hranjivi koji sadrže fruktozu zapravo osujećuju cilj prelaska sa šećera. Nenutritivni zaslađivači ne sadrže kalorije i šećer (poput stevije) i stoga ih mogu uzimati osobe s dijabetesom. “Još uvijek postoji strah u javnosti da konzumacija alternativnih zaslađivača može dovesti do zdravstvenih problema, uključujući i rak. To nije točno i nije uvjerljivo dokazano da su ti zaslađivači štetni za zdravlje i da se mogu konzumirati u ograničenim količinama”, kaže stručnjak. Dr. Mohan priznaje da možda neće biti moguće u potpunosti eliminirati šećer, ali snažno zagovara izreku, manje je bolje, koja je vrlo relevantna kada je u pitanju šećer. “Sljedeći put kada budete tražili slatkiše i slatka pića, zastanite i zapitajte se postoji li zdrava alternativa poput voća”, kaže.

Hranjenje vašeg mozga rafiniranim šećerom je poput rave zabave mozga, napominje Maitreyi Bokil, fiziolog za vježbanje i sportski nutricionist. “Ponašanje koje se ponavlja ne samo da uzrokuje inzulinsku rezistenciju, već također smanjuje osjećaj sitosti povezan s hranom (sve dok konačno ne pojedete desert)”, kaže ona.

O uzroku žudnje za šećerom, Buckel objašnjava: “Mozgu dosadi uobičajena hrana i želi nešto uzbudljivo. Stoga je šećer uzbudljiv za mozak. Često tijekom stresnih razdoblja (bilo da se radi o rokovima, konfliktnim situacijama ili kaosu u prometu) mozgu je potrebno sigurnosno uvjeravanje. Šećer se otpušta u mozak u takvim trenucima.”

Dakle, kako se boriti protiv poriva da jedete stresa? “Druge stvari također mogu biti umirujuće i ohrabrujuće: otiđite u kratku šetnju i udahnite svjež zrak, odradite laganu tjelovježbu ili sat joge ili popijte piće bez kofeina poput čaja od kamilice ili limunske trave”, savjetuje. Nutricionistica također dodaje da možda neće biti vremena za dobro ispiranje usta nakon jela jer pare hrane putuju do mozga uzrokujući promjenu okusa. “Jedno rješenje za promjenu okusa u ustima može biti ispiranje vodom za ispiranje usta ili žvakanje s prirodnim osvježivačem usta poput domaće pečene vrste, lanenog sjemena”, kaže Buckel.

Savršeno rješenje za Indijce koji su navikli nuditi slatkiše na svim većim festivalima i događanjima jest da ih zamijene alternativama poput darivanja zdravih orašastih plodova. Stručnjaci također naglašavaju potrebu za zajedničkim naporima svih dionika (vlada, kreatori politike, proizvođači hrane, mediji, škole i potrošači) kako bi se smanjio unos šećera.

Source link

Leave a Comment