Kako serija padova kriptovalute preoblikuje industriju


Suspenzija

Povijest kriptovalute rijetko je bila dosadna, ali nedavni pad pokrenuo je niz šokova koji su uzdrmali temelje digitalne imovine. Niz eksplozija, uključujući kolaps takozvanog stablecoina u svibnju i epski kolaps mjenjačnice kriptovaluta FTX u studenom, doveli su do vala bankrota. Događaji su narušili povjerenje većine ulagača koji su željeli iskoristiti sve veći interes za Bitcoin i viziju decentraliziranih financija. Nemiri su potaknuli pozive regulatorima da hitno djeluju kako bi zaštitili potrošače.

1. Što se dogodilo s cijenama kriptovaluta?

Nakon što je dosegla vrhunac u studenom 2021., kriptoimovina je pretrpjela gubitak od 2,2 trilijuna dolara u sljedećih 12 mjeseci, pri čemu je njezina kombinirana tržišna kapitalizacija pala za 73%, prema podacima iz alata za praćenje CoinGecko. U prošlosti su te padove — poznate i kao “kripto zime” — poticali događaji unutar same industrije, poput neuspjeha tržišta dionica ili regulatornih represija. Ovo je započelo s nečim vanjskim: središnje su banke podigle kamatne stope kako bi se borile protiv porasta inflacije nakon pandemije, što je smanjilo apetit ulagača za rizičnijom imovinom, uključujući kriptovalute.

2. Koje je značenje ovoga?

Slom je eksplodirao ideju da kriptovaluta ima sličan status kao zlato kao utočište u vremenima ekonomske nesigurnosti odvajajući je od bogatstva tradicionalne financijske imovine. To je bio šok za upravitelje mirovina i državnog bogatstva – i milijune malih ulagača – koji su posljednjih godina prigrlili kriptovalute s uvjerenjem da su postale glavna klasa imovine. Ispostavilo se da je uspon kriptovalute u 2021. izgrađen na klimavim temeljima jer su se mnogi ulagači uvelike zaduživali kako bi se kladili na digitalne valute i projekte, često koristeći druge kriptovalute kao kolateral. Ova međuovisnost raspršila je učinak neuspjeha visokog profila.

Veliki prasak uključio je takozvani algoritamski stablecoin nazvan TerraUSD — digitalni token čija je vrijednost trebala biti vezana za američki dolar korištenjem paralelne valute, Luna. Postalo je popularno kada su korisnicima platforme za decentralizirano financiranje (DeFi) pod nazivom Anchor ponuđene kamatne stope do 20% za TerraUSD depozite. Anchorova iznenadna povlačenja dovela su do strmoglavog pada vrijednosti TerraUSD-a, a za nekoliko dana i tvrtka i Luna ušle su u spiralu smrti koja je izbrisala oko 60 milijardi dolara s njegove vrijednosti. Tvrtke koje su ulagale u tokene i srodne derivate, poput Three Arrows Capitala, završile su u stečaju, što je dovelo do propasti drugih, poput Voyager Digitala, koji je Three Arrows dao ogroman zajam. U studenom se dogodio još jedan šok: kolaps kripto carstva superzvijezde poduzetnika Sama Bankman-Freda, uključujući jednu od najvećih burzi digitalne imovine, FTX. Platforma, koja je odigrala značajnu ulogu u tome da kriptovalutu učini privlačnom većim ulagačima, imala je zamršenu mrežu povezanih subjekata sa slabim vođenjem evidencije i slabim središnjim kontrolama. Kolaps FTX-a još uvijek je izazivao potrese u siječnju kada je Genesis Global Holdco LLC, koji je imao zaglavljen novac u FTX-u, podnio zahtjev za stečaj zbog najmanje 3,4 milijarde dolara neosiguranog duga. Zajmodavac kriptovaluta obustavio je isplate nedugo nakon što je FTX proglasio bankrot.

4. Koje su posljedice?

Kritičari su rekli da su mnogi kripto projekti osuđeni na propast jer su se dijelom oslanjali na ponudu neodrživih povrata. Usporedili su neke projekte s visokim povratom s novim oblicima Ponzi shema, financiranjem plaćanja postojećim ulagačima koristeći depozite novih ulagača. Kolaps FTX-a i kasniji neuspjeh Genesisa istaknuli su rizike zaraze, jer su se problemi u jednom kutu industrije brzo širili i na neočekivane načine, uzimajući svoj danak drugdje. Sve bi to moglo na neko vrijeme zamrznuti ulaganja u kriptovalute.

5. Gdje ovo ostavlja industriju?

Kriptovaluta je izumljena nakon globalne financijske krize 2008. godine, koja je narušila povjerenje u tradicionalne institucije. Ali serija skandala u 2022. postavlja egzistencijalno pitanje o tome može li se vjerovati i kriptovalutama. Mnogi su se nadali da bi stroži propisi mogli vratiti povjerenje. Ali bankrot FTX-a očito je skrenuo s tračnica zakon za koji je Bankman-Fried tako snažno lobirao. Protivili su mu se neki operateri DeFi platforme, koji su to vidjeli kao naginjanje prema interesima velikih centraliziranih burzi kao što je FTX. Stroži propisi mogu na kraju učiniti kriptovalute stabilnijim i respektabilnijim ulaganjem. Ono što nije jasno jest koliko industrija može izdržati takvu vrstu kontrole koja bi za sobom povlačila.

Više ovakvih priča dostupno je na bloomberg.comSource link

Leave a Comment