Koje je najbolje voće koje mogu jesti dijabetičari?


U ovom članku prikazujemo popis voća koje dijabetičari mogu jesti bez brige o razini šećera u krvi. Svo voće sadrži glukozu i fruktozu, čija je kombinacija poznata kao saharoza. Fruktoza je također molekula šećera koja se unutar tijela može pretvoriti u glukozu. Konzumiranje glukoze može uzrokovati porast razine glukoze u tijelu. Glikemijski indeks i glikemijsko opterećenje određuju je li voće sigurno.


Dijabetičari mogu jesti voće

Ovo voće može pomoći u snižavanju razine glukoze u krvi. Jedna ili dvije porcije ovog voća relativno su sigurne. Pogledajte popis u nastavku:

1) Avokado

Avokado je jedno od najboljih voća za cjelokupno zdravlje. Sadrži zdrave masti i pogodan je za keto. Avokado ne diže šećer u krvi i spada među voće koje smiju jesti dijabetičari.

Može se konzumirati sirovo ili koristiti za kuhanje raznih recepata. Avokado na žaru je delikatesa. Avokado je bogat izvor vitamina, minerala i antioksidansa, uključujući kalij i vitamin C. Također je odličan za mršavljenje i spada među voće koje snižava šećer u krvi.

skenirati Prednosti avokada.


2) bobičasto voće

Bobičasto voće spada među supernamirnice i među voće koje mogu jesti dijabetičari. Prirodni šećeri prisutni u bobicama ne predstavljaju nikakvu opasnost za razinu inzulina. Sadrže nekoliko aktivnih biljnih spojeva za koje se zna da sprječavaju neurodegenerativne poremećaje, uključujući demenciju i mentalno propadanje povezano sa starenjem. Ovi spojevi imaju snažna antioksidativna i protuupalna svojstva.

Borovnice, jagode, maline i kupine neke su od najčešćih dostupnih vrsta voća. To je jedno od voća koje snižava šećer u krvi. Izvrsnog je okusa uz voćne salate, grčki jogurt i zobene pahuljice.

Bobičasto voće je bogato antioksidansima (Slika putem Unsplash/Timo Volz)
Bobičasto voće je bogato antioksidansima (Slika putem Unsplash/Timo Volz)

Znate zašto Borovnice su dobre za mršavljenje.


3) narančasta

Naranče su bogate vitaminima, mineralima, dijetalnim vlaknima i antioksidativnim spojevima. Imaju umjereni sadržaj šećera i spadaju u voće koje mogu jesti dijabetičari. Vitamin C u narančama daje osvježavajući okus. Naranče se mogu iscijediti za osvježavajući napitak. Antioksidansi u naranči pomažu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala.

Provjerite najbolje Voće s niskim sadržajem šećera uključiti u svoju prehranu.


4) Kivi

Kivi je jedna od najboljih namirnica za povećanje unosa vitamina C. Studije su također otkrile da je koristan za zdravlje srca. Zbog niskog sadržaja šećera spada među voće koje smiju jesti dijabetičari. Kivi također može ojačati imunološki sustav i spada u voće koje snižava šećer u krvi. Kivi možete jesti uz voćnu salatu, zobene pahuljice ili chia puding.


5) Guava

Guava ne uzrokuje nagli porast šećera u krvi i razine inzulina i spada među voće koje dijabetičari mogu jesti. Sadrže dobre količine vitamina C i likopena, koji imaju antioksidativna svojstva. Guava je također jedna od namirnica bogatih vlaknima koja potiču zdravlje crijeva tako što pomažu rast probiotičkih bakterija. Također je dobar za probavu i sprječava zatvor. Također je među voćem koje snižava šećer u krvi.

Guava je bogata dijetalnim vlaknima (Slika putem Unsplash / VD Photography)
Guava je bogata dijetalnim vlaknima (Slika putem Unsplash / VD Photography)

Voće koje dijabetičari trebaju izbjegavati

Voće poput ananasa, lubenice, manga, ličija i banane ima visok glikemijski indeks pa bi ga dijabetičari trebali izbjegavati. Kao što je već spomenuto, voće s niskim glikemijskim indeksom najbolje je voće koje dijabetičari mogu jesti. Ovo voće također može pomoći u poboljšanju osjetljivosti na inzulin. Ako imate dijabetes, posavjetujte se s nutricionistom kako biste saznali više o voću koje dijabetičari mogu jesti.

Brze veze

Više od Sportskeeda


Source link

Leave a Comment