Konzumiranje pakirane hrane poput mesa može dovesti do dijabetesa – ova studija govori sve


Već znamo kako pakirana i prerađena hrana može dovesti do debljanja, ali iznenađujuće, ona također može povećati rizik od dijabetesa tipa 2. Razlog? aditivi za hranu. Optužuje se prisutnost kemijskog spoja zvanog nitriti u prehrambenim aditivima. Većina prerađene hrane poput šunke, kobasica, žitarica i gotovih jela sadrži nitrite koji se dodaju radi poboljšanja okusa, produljenja roka trajanja i sprječavanja rasta bakterija. Nedavna studija objavljena u časopisu PLoS Medicine tvrdi da ti nitriti utječu na sposobnost gušterače da proizvodi ili koristi inzulin za pretvaranje šećera iz naše hrane u energiju, što uzrokuje porast razine šećera u krvi.

Istraživači su uzeli u obzir prehrambene navike 104.000 odraslih osoba koje nisu bolovale od dijabetesa tipa 2. Utvrđeno je da su osobe koje su imale visoke doze nitrita u prehrani imale 53 posto veću vjerojatnost da će razviti dijabetes tipa 2.

Stručnjaci su otkrili da zdrava cjelovita hrana i lisnato zeleno povrće sadrže određenu količinu nitrita, ali predstavljaju mali rizik od razvoja dijabetesa u ispitivanju. Ovdje treba napomenuti da su mesni prerađevine poput svinjetine i kobasica najveći izvori nitrita iz prehrambenih aditiva, a zatim gotova jela.

“Naša otkrića upućuju na izravan odnos između nitrita dobivenog aditivima i rizika od T2D-a i potvrđuju prethodno predložene veze između ukupnih nitrita u prehrani i rizika od T2D-a”, rekao je autor studije.

Sada kada je dokazano da prerađenu hranu treba izbjegavati, pogledajmo druge mjere koje se mogu poduzeti za sprječavanje dijabetesa. Naša savjetnica za prehranu Rupali Datta podijelila je sljedeće savjete.

Evo nekoliko savjeta o prehrani za prevenciju dijabetesa:

1. Smršavite

Rupali Datta kaže: “Pretilost povećava rizik od razvoja dijabetesa 20 puta. Zapravo, čak i ako izgubite 7-10% svoje težine, rizik od razvoja dijabetesa može se smanjiti za 50%.”

Pročitajte i: 5 zdravih dijeta koje bi trebali isprobati svi koji žele smršaviti

u0tfg3oo

Kredit za sliku: iStock

2. Jedite cjelovite žitarice

Zamjena rafiniranih žitarica cjelovitim može igrati važnu ulogu u prevenciji dijabetesa. Studija provedena na Nurses’ Health otkrila je da su sudionici koji su jeli 2-3 porcije cjelovitih žitarica dnevno smanjili rizik od razvoja dijabetesa za 30%.

Također pročitajte: Zašto su cjelovite žitarice dobre za vas? 7 prednosti na koje treba obratiti pozornost!

ebjc1nr8

Kredit za sliku: iStock

3. Izbjegavajte šećer

Istraživanja su pokazala da slatka pića kao što su sok, voćni sok i ledeni čaj povećavaju rizik od dijabetesa za 32% ako se konzumiraju svakodnevno.

OSK484V

Kredit za sliku: iStock

Dijabetes se može spriječiti i kontrolirati zdravom prehranom. Mudro birajte hranu.

Istaknuti video danaSource link

Leave a Comment