Kripto akteri suočeni su s povećanjem provedbe potaknutom mrežom DOJ-a


Kao dodatak previranjima u industriji kriptovaluta tijekom prošle godine, Ministarstvo pravosuđa aktivnije je guralo kaznene mjere u vezi s kriptovalutama i drugom digitalnom imovinom.

Za promatrače regulatornih aktivnosti u ovom području, prioriteti DOJ-a nisu bili iznenađujući. Najave Bijele kuće i Ministarstva pravosuđa prošle godine pokazuju da će se resursi posvećeni provedbi digitalne imovine samo povećavati, a s njima i moć kaznenog progona protiv lošeg ponašanja u industriji kriptovaluta.

Prioriteti provedbe Ministarstva pravosuđa i Bijele kuće povećavaju rizike za financijske institucije uključene u prijenos digitalne imovine, što potiče interne odjele da budu ispred procesa usklađivanja.

Format digitalnih sredstava

Dana 16. rujna 2022. Ministarstvo pravosuđa najavilo je novu nacionalnu mrežu koordinatora digitalne imovine saveznih tužitelja kao dio svog odgovora na izvršnu uredbu predsjednika Joea Bidena iz ožujka 2022.

Ova mreža uključivat će više od 150 saveznih tužitelja u uredima državnog odvjetništva SAD-a diljem zemlje iu raznim uredima Ministarstva pravosuđa u Washingtonu, DC. Ti će stručnjaci razviti najbolje prakse za istraživanje i kazneni progon zločina povezanih s sumnjivom digitalnom imovinom.

U svijetu blockchaina, gdje se novi tokeni, kovanice i druga digitalna imovina stvaraju i razmjenjuju svaki dan, DOJ vjeruje da će preuzimanje kontrole nad više resursa tužiteljstva za razvoj stručnosti u ovom području pomoći bolje identificirati i zaustaviti kripto kriminalce. Slične mreže tužitelja uspješno su raspoređene u područjima kao što su kriminal protiv intelektualnog vlasništva i borba protiv terorizma.

Mreža će surađivati ​​s Nacionalnim timom za provedbu zakona o kriptovalutama Ministarstva pravosuđa, koji je osnovan krajem 2021., kako bi se poboljšali resursi tužiteljstva i razvilo stručno znanje u istrazi i kaznenom progonu zločina u vezi s kriptovalutama.

prioriteti odmora

Uz ovu inicijativu, Ministarstvo pravosuđa predložilo je tri regulatorna i zakonodavna prioriteta za borbu protiv kriminala u vezi s kriptovalutama.

Prvi prioritet je izmijeniti Zakon o zabrani prijavljivanja podataka za financijske institucije kako bi se uključila digitalna imovina, čime bi se službenicima ili agentima financijskih institucija učinilo kaznenim djelom da obavještavaju klijente kada tijela za provođenje zakona zatraže njihovu evidenciju. Uključivanjem digitalne imovine u zakon protiv povjerljivih podataka, službenici za provedbu otežavaju klijentima izbjegavanje otkrivanja, dobivajući još jednu strijelu u svom istražnom tobolcu.

Drugi prioritet je pooštravanje kazni i proširenje primjene kaznenih zakona koji reguliraju neovlaštene prijenose novca. Prijedlog bi Ministarstvu pravosuđa i drugim saveznim agencijama za provođenje zakona dao više ovlasti za reguliranje i kazneni progon razmjene digitalne imovine i drugih financijskih institucija uključenih u prijenos kriptovalute.

Treći prioritet DOJ-a je povećanje roka zastare na 10 godina za sva kaznena djela koja uključuju prijenos digitalne imovine. To bi omogućilo Ministarstvu pravosuđa da sustavno istražuje navode o složenim kripto zločinima.

U kombinaciji sa stvaranjem DAC mreže, ovi prioritetni prijedlozi jačaju arsenal Ministarstva pravosuđa u istraživanju i procesuiranju navodnih zločina u vezi s digitalnom imovinom, dok istovremeno povećavaju rizike provedbe za financijske institucije uključene u prijenos digitalne imovine.

Prioriteti Bijele kuće

Paralelno s Ministarstvom pravosuđa, Bijela kuća objavila je dodatne prioritete za regulatorne i izvršne agencije u industriji digitalne imovine. Za Komisiju za vrijednosne papire i burzu i Komisiju za trgovinu robnim ročnicama, Bidenova administracija potaknula je rigorozne istrage i provedbu mjera protiv navodnih nezakonitih praksi u prostoru digitalne imovine.

Predsjednik SEC-a, Gary Gensler, već je podnio ili se nagodio u više od 30 tužbi povezanih s kripto, a možemo očekivati ​​da će ih biti još mnogo. Što se tiče Ministarstva financija, Bijela kuća obvezala se posvetiti više resursa identificiranju, praćenju i analizi rizika povezanih s tržištima digitalne imovine, kao i dovršetku procjene rizika od nezakonitog financiranja za decentralizirane financije do kraja veljače i procjene ne- zamjenjivi tokeni do srpnja.

Proširenje resursa provedbe za borbu protiv navodnih zločina nad digitalnom imovinom ukazuje na to da zakon prati loše aktere u prostoru kriptovaluta. Kako Ministarstvo pravosuđa proširuje sposobnost federalnih tužitelja i agenata za provođenje zakona da razumiju i nadziru industriju digitalne imovine, industrija kriptovaluta mora poboljšati usklađenost razumijevanjem relevantnih zakona i propisa i predviđanjem budućih promjena koje mogu proizaći iz prijedloga Ministarstva pravosuđa ili bijela kuća.

Ovaj članak ne odražava nužno mišljenje Bloomberg Industry Group, Inc. , izdavač Bloomberg Law i Bloomberg Tax, ili njihovi vlasnici.

Pišite nam: Smjernice za autore

Podaci o autoru

Andrew S. Petar On je regionalni predsjednik Deckert’s White Collar Practice. Bivši savezni tužitelj, bavi se poslovima bijelih ovratnika, domaćim i prekograničnim istragama i složenim parnicama. Također je predavač prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Chicagu.

David N. Kelly On je stariji partner u Descartu i bivši američki državni odvjetnik za južni okrug New Yorka. Ima više od tri desetljeća iskustva u trgovačkim parnicama, saveznim vrijednosnim papirima, istragama velike porote i kongresnim istragama.

John R. (“Šojka”) Schlippenbach On je konzultant u Deckertovoj ordinaciji bijelih ovratnika gdje zastupa velike korporacije u internim istragama i predmetima pokrenutim protiv njih. Bivši žalbeni tužitelj, služio je i kao trener tima za simultano suđenje međunarodne arbitraže pri Northwestern Lawu.Source link

Leave a Comment