Kripto tvrtke ponašale su se poput banaka, a onda su propale poput domina


NEW YORK (AP) — Tijekom proteklih nekoliko godina brojne su tvrtke pokušale djelovati kao kriptovalutni ekvivalent banke, obećavajući unosne povrate klijentima koji polože svoje bitcoine ili drugu digitalnu imovinu.

U manje od 12 mjeseci, gotovo sve te najveće tvrtke spektakularno su propale. Prošlog tjedna Genesis je podnio zahtjev za poglavlje 11, pridruživši se Voyager Digitalu, Celsiusu i BlockFiju na popisu tvrtki koje su podnijele zahtjev za zaštitu od bankrota ili su prestale poslovati.

Ovaj podskup industrije je narastao jer su entuzijasti kriptovaluta tražili izgradnju vlastitog paralelnog svijeta u nebankarskim i državnim financijama. Ali zbog nedostatka jamstava i bez državne potpore, te su tvrtke propale na domino način. Ono što je započelo kolapsom jedne kripto tvrtke u svibnju proširilo se na zajmodavca kriptovalute, a zatim i na sljedećeg.

Štoviše, vladina regulatorna tijela počela su ograničavati mogućnost tvrtki za kriptozajmove da reklamiraju svoje usluge, rekavši da su njihovi proizvodi trebali biti predmet regulacije regulatora vrijednosnih papira.

Slom podsjeća na financijsku krizu iz 2008., ali u mnogo manjem opsegu. Ne morate se brinuti da će kolaps ovih kripto kompanija utjecati na širu ekonomiju.

Tvrtke za kripto zajmove kao što su Voyager, Genesis i BlockFi pokušavaju učiniti ono što banke rade u tradicionalnim financijama: uzimaju kripto depozite, daju štedišama dividendu na njihovu pohranjenu kriptovalutu, a zatim nude zajmove kako bi zaradili. To je ono što je bankarska industrija radila stotinama godina, ali s valutama koje je odobrila vlada.

Najveći nedostatak kreditiranja u kriptovalutama je nedostatak kolaterala. Nema osiguranja depozita, privremene državne stanke, pa čak ni privatnog subjekta koji bi zaštitio štediše u slučaju da njihova kripto banka propadne. To je bilo u redu kada su cijene kriptovaluta rasle jer su ih banke kolaterala prihvaćale u zamjenu za kredite čija je vrijednost rasla.

Potražnja za kripto depozitima bila je toliko velika da su tvrtke bile spremne platiti 10% više kamata na kripto holdinge deponenata.

Ali onda su cijene kriptovaluta počele padati i nastavile padati. Na primjer, bitcoin je pao s preko 65 000 dolara u studenom 2021. na ispod 17 000 dolara prošlog studenog. Kao rezultat toga, velik dio temeljnog kolaterala koji su te tvrtke držale postao je manje vrijedan od zajmova koje su izdale, što je mnoge “kripto banke” zapravo dovelo do bankrota.

Prve dvije tvrtke za posuđivanje kriptovaluta koje su propale bile su Celsius i Voyager Digital. Kompanije su bile pogođene padom cijena kriptovaluta, kao i rizičnim zajmovima danim kripto hedge fondovima poput Three Arrows Capitala, koji je bio prisiljen likvidirati se i prestati poslovati u lipnju.

BlockFi, još jedan zajmodavac za kriptovalute, obratio se tadašnjem kripto divu FTX-u i osnivaču Samu Bankman-Friedu za pomoć. Bankman-Fried dao je BlockFi-ju financijski spas, jedan od mnogih poteza koji su Bankman-Friedu priskrbili pohvale kao spasitelja ili financijske potpore za kriptoindustriju.

No bankrot FTX-a u studenome, izazvan rizičnim pozajmljivanjem njegovom hedge fondu Alameda Research, uzrokovao je da BlockFi-jev financijski pojas nestane. Bankrot BlockFi-ja postaje neizbježan. U predstavi o tome kako su zajmodavci kriptovaluta isprepleteni, Genesis je Alamedi dao zajmove u milijardama dolara.

Mnoge visokotehnološke tvrtke, opterećene lošim kreditima, suočile su se s vrlo starim fenomenom: štediše su željele svoj novac natrag, a banke su počele trčati.

Što je sljedeće?

Deseci tisuća klijenata ovih tvrtki za kriptozajmove sada čekaju da vide može li se njihova imovina vratiti ili pronaći na stečajnom sudu, što bi moglo potrajati mjesecima ili čak godinama. U Genesisu je više od 900 milijuna dolara sredstava klijenata sada zatvoreno u stečaju.

Nije jasno hoće li zajmovi u kriptovalutama doživjeti preporod u skorije vrijeme. Nakon neuspjeha FTX-a, div za razmjenu kriptovaluta Binance najavio je da će pokrenuti vlastiti fond za financiranje spašavanja problematične kripto tvrtke, ideja koja potječe iz središnjeg bankarstva ili osiguranja depozita koje sponzorira vlada.

Štoviše, čini se da se industrija kriptovaluta kreće prema ideji neke vrste regulacije, koja bi pružila minimalna jamstva deponentima ili investitorima koja trenutno ne postoje. Prošle godine bilo je nekoliko prijedloga zakona koji su bili na čekanju u Kongresu, ali s promjenom kontrole republikanaca u Zastupničkom domu, nije jasno ima li šira republikanska stranka interesa u reguliranju kripto industrije.Source link

Leave a Comment