Kripto vs Blockchain vs NFT vs Web3: Koja je razlika?


Ako ste čuli za “kripto”, vjerojatno su vam poznati pojmovi poput “Blockchain”, “NFT” i “Web3”, kao i izrazi poput “decentralizacija” i “decentralizirane financije”. Izrazi poput ovih često mogu biti zbunjujući; Možda mislite da su svi oni donekle zamjenjivi, što znači istu stvar. To je zato što se često spominju u kontekstu bilo koje nove bikovske kriptovalute koja dospije na naslovnice u bilo kojem trenutku.

Ali to zapravo nije tako. Kripto, blockchain i Web3 zapravo su tri vrlo različite i različite stvari, a da bismo točno razumjeli što jesu, prvo moramo početi s definiranjem što Web3 zapravo jest.

Sam naziv “Web3” sugerira da su postojali Web1 i Web2 koji su im prethodili, i ne biste pogriješili s tom pretpostavkom. Web1 se može smatrati izvornim Internetom koji se prvi put pojavio 1990-ih, u vrijeme kada su ljudi morali pokretati vlastite poslužitelje za izradu web stranica samo za čitanje. Na kraju je ustupio mjesto onome što je postalo poznato kao Web2, doba dinamičnijih web stranica poput Facebooka, Twittera i YouTubea, koje su hostirale sadržaj koji su generirali korisnici na središnjim poslužiteljima.

Dakle, Web3 je vizija nove generacije interneta koji će se distribuirati na decentraliziran način koristeći blockchain i druge tehnologije. bilo je ime skovan po prvi put od suosnivača Ethereuma i Polkadot programera dr. Gavina Wooda 2014., koji je opisao internet na kojem se podaci korisnika ne pohranjuju na centraliziranim poslužiteljima, već na decentraliziranim lancima blokova koji se nalaze na čvorovima raširenim po cijelom svijetu. Niti jedan poslužitelj, osoba ili entitet ne kontrolira ove lance blokova. Wood je također govorio o prednostima Web3, koje uključuju povećanu sigurnost, sigurne identitete i kontrolu korisnika nad svojim podacima.

Blockchain je, dakle, najvažnija tehnologija koja omogućuje Web3. To je decentralizirana knjiga koja korisnicima omogućuje pohranu i dijeljenje podataka i digitalne imovine. Budući da je distribuiran, blockchain omogućuje više strana da postignu konsenzus o statusu tih dijeljenih zapisa, eliminirajući potrebu za središnjim tijelom da to učini. Dakle, lanci blokova mogu ugostiti decentralizirane aplikacije ili dApps koji omogućuju ljudima izravnu interakciju, koristeći pametne ugovore – ili kod programiran za automatsko pokretanje kada su ispunjeni određeni uvjeti.

Blockchain tehnologija dokazano je vrlo sigurna i potpuno transparentna, što pomaže povećati odgovornost i povjerenje.

Za kriptovalute ovo je najlakša definicija. Crypto je skraćenica za kriptovalutu i u osnovi je samo digitalna valuta koja se može potrošiti na blockchain platformi. Izvorna kriptovaluta bila je Bitcoin, iako danas postoje stotine različitih tokena. Budući da je kriptovaluta vezana za blockchain koji je podržava, može se koristiti za interakciju s dApps hostiranim na istom blockchainu.

Konačno, imamo NFT-ove, koji su zapravo prilično slični kriptovalutama, ali s velikom razlikom. NFT označavaju “nezamjenjive tokene”, što znači da nisu djeljivi na isti način kao kriptografija. Možete imati samo 1 NFT, dok se Bitcoin, na primjer, može podijeliti na mnogo satoshija, tj. 0,0000003 BTC. NFT-ovi se mogu koristiti za predstavljanje gotovo bilo koje vrste imovine, od digitalne umjetnosti do dodataka za video igre, metaverse Earth, ulaznica za fizičke događaje i više.

Kako bismo ilustrirali razlike, vrijedi pogledati nekoliko različitih Web3 projekata. ključ kartica To je platforma za igranje i pobjedu koja ima za cilj ponovno osmisliti industriju online kockanja. Igra se temelji na svojim jedinstvenim “Maincard NFT-ovima”, koji omogućuju igračima da pogode ishod mečeva i sportskih događaja i zarade nagrade kada daju točna predviđanja. Što točnije pogađa igrač, to je veća vrijednost njegove glavne kartice NFT i veće su nagrade.

Maincard je izgrađen na mreži Polygon, koja zapravo nije blockchain već rješenje za skaliranje za Ethereum blockchain. Međutim, Polygon i dalje ima vlastitu kriptovalutu, poznatu kao MATIC, koja se koristi za kupnju Maincard NFT-ova i nagrađivanje igrača za točno pogađanje ishoda igre. Maincard, koji trenutno nudi novim korisnicima NFT-ove u vrijednosti od 100 USD kao bonus za registraciju, lansirat će se kasnije ove godine. Kvalificira se kao Web3 projekt jer je decentraliziran, a korisnici posjeduju stvarnu imovinu – NFT-ove – i slobodni su ih prodati ponuditelju najviše ako žele.

Tražim staklene laboratorije, u međuvremenu je tvrtka Web3 koja se specijalizirala za izgradnju NFT arhitekture, impresivnih metaverzalnih okruženja i tokena za igru ​​za virtualnu zaradu imovine i tokove vlasništva. Njegov glavni brend je Web3 design studio Kuća Quba, koji je osmislio neke od najkonceptualiziranijih novih slučajeva korištenja NFT-a do danas. Najpoznatiji od njih su NFT-ovi Genezeros grupa. GenZeroes je digitalna serija uživo integrirana u NFT s više epizoda koje se nalaze u metaverzumu u formatu videa i stripa. Imala je kult sljedbenika od lansiranja početkom 2022. Održavanjem GenZeroes NFT-ova, obožavatelji serije mogu sudjelovati u stvaranju priče budućih epizoda, kao i dobiti rani pristup svim novim epizodama.

Donekle sličan Web3 projekt je UNOPND, inkubator za NFT igre temeljene na blockchainu i metaverse projekte koji žele podržati inovativne nove slučajeve upotrebe. UNOPND trenutno podržava niz projekata usmjerenih na NFT, uključujući decentralizirani startup K-Pop. modna kućačiji obožavatelji biraju koji će članovi grupe sudjelovati u njezinim najnovijim hitovima, te Derby Starsmetaverse igra konjskih utrka u kojoj se igrači mogu utrkivati, uzgajati, uzgajati i trenirati svoje NFT konje

Naziv UNOPND odnosi se na njegov cilj otključavanja “neotvorene” vrijednosti Web3, gdje će omogućiti “otvoreni” svijet neograničene mašte i slobode kroz moć blockchaina, NFT-ova i kripto, njegovih prekrasnih tehnologija koje omogućuju.Source link

Leave a Comment