Kriptovaluta igra ‘glavnu ulogu’ u trgovini UAE: ministar vanjske trgovine


Državni ministar za vanjsku trgovinu Ujedinjenih Arapskih Emirata, Thani Al Zeyoudi, kaže da će kriptovaluta igrati “glavnu ulogu” u napredovanju globalne trgovine UAE.

U razgovoru s Bloombergom 20. siječnja u Davosu u Švicarskoj — gdje se svjetski čelnici trenutno sastaju za Svjetski ekonomski forum 2023. — Al-Zeyoudi je pružio niz novosti u vezi s trgovinskim partnerstvima i politikama UAE-a do 2023. godine.

Ministar Thani Al-Zeyoudi: Bloomberg

Komentirajući sektor kriptovaluta, ministar je izjavio da će “digitalne valute igrati glavnu ulogu u trgovini UAE u budućnosti”, objašnjavajući da je “najvažnije da osiguramo globalno upravljanje kada je riječ o kriptovalutama i kripto tvrtkama.”

Al-Zeyoudi je nastavio sugerirati da će, dok UAE rade na vlastitom regulatornom režimu za digitalne valute, fokus biti na tome da se ova zaljevska zemlja učini središtem za kripto-prijateljske politike koje također imaju odgovarajuću zaštitu:

“Počeli smo privlačiti neke tvrtke u zemlju s ciljem da zajedno izgradimo pravu upravu i pravni sustav koji je potreban.”

Al-Zeyoudijevi komentari dolaze samo tjedan dana nakon što je kabinet UAE uveo nove propise koji u biti jamče da subjekti uključeni u aktivnosti kriptovalute moraju dobiti licencu i odobrenje od Regulatornog tijela za virtualnu imovinu (VARA).

Ako tvrtke to ne učine, prema novom zakonu suočit će se s kaznama do 2,7 milijuna dolara. Ovaj potez je dodatak “Smjernicama” za regulaciju i nadzor digitalne imovine koje je objavio financijski regulator Slobodne ekonomske zone globalnog tržišta Abu Dhabija u rujnu.

Načela ocrtavaju prijateljski stav prema kriptovalutama, a istodobno se obvezuju na poštivanje međunarodnih standarda u borbi protiv pranja novca (AML), suzbijanju financiranja terorizma (CFT) i podupiru financijske sankcije.

Državni ministar Ujedinjenih Arapskih Emirata za umjetnu inteligenciju i digitalnu ekonomiju, Omar Sultan Al Olama, također se pojavio na Svjetskom ekonomskom forumu kao dio panela fokusiranog na kriptografiju 19. siječnja.

Znanstvenici su primijetili da iako je debakl FTX-a bio velika briga, UAE su i dalje željeli biti u fokusu unatoč cijelom iskušenju.

“Sa njima [crypto companies] Nazvati UAE svojim domom svakako je pozitivno.

Povezano: Zaklada Venom sa sjedištem u Abu Dhabiju pokrenula je fond vrijedan milijardu dolara za Web3 i blockchain mreže

Ministar je također distancirao UAE od tvrdnji da njihovi gradovi poput Dubaija imaju tendenciju da postanu glavne točke bijega za osramoćene kripto-likove, tvrdeći da “loši glumci nemaju nacionalnost niti odredište”.

Ali naglasio je da vlade moraju surađivati ​​kako bi spriječile loše aktere da odu u inozemstvo.

“Vidjet ćete ih posvuda. Vidjet ćete ih na Bahamima, vidjet ćete ih u New Yorku, Londonu, a ono što mi kao vlade trebamo učiniti jest raditi zajedno, također s industrijom, kako bismo osigurali da netko učini nešto krivo, ne mogu se pomaknuti s jednog mjesta na drugo.”