Liječenje putem telezdravlja poboljšava kontrolu glukoze u krvi i tjeskobu od dijabetesa


Odlazak kod telezdravstvenog terapeuta može pomoći osobama s dijabetesom tipa 2 da poboljšaju kontrolu glukoze u krvi i smanje tegobe povezane s dijabetesom, prema novoj studiji objavljenoj u The Science of Diabetes Self-Management and Care.

Nevolja povezana s dijabetesom često je zanemaren aspekt života s dijabetesom i ima štetan učinak na kvalitetu života — i na kontrolu glukoze u krvi — kod mnogih ljudi s dijabetesom tipa 1 i tipa 2. Istraživanja su pokazala da niz čimbenici I društveni čimbenici kao što je nedostatak hrane i čimbenici načina života kao što je loša kvaliteta sna mogu doprinijeti dijabetesu. Nekoliko je studija pokazalo da su više razine dijabetičkih tegoba povezane s lošom kontrolom glukoze u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 1, a dokazi pokazuju da se dijabetičke tegobe mogu liječiti i smanjiti – obično s boljom kontrolom glukoze u krvi kao rezultat.

Kako biste primali najnovije vijesti o dijabetesu, strategije upravljanja glukozom u krvi, savjete o prehrani, zdrave recepte i još mnogo toga izravno u svoju pristiglu poštu, prijavite se za naš BESPLATNI bilten!

U najnovijoj studiji, istraživači su promatrali praksu koju usmjeravaju terapeuti pod nazivom kognitivna bihevioralna terapija (CBT). Ovaj znanstveno potvrđeni oblik psihoterapije uključuje prepoznavanje iskrivljenih, beskorisnih ili destruktivnih obrazaca mišljenja i pokušaj njihove zamjene pragmatičnim načinom razmišljanja i ponašanja usmjerenim na rješavanje problema. Iako se CBT pokazao učinkovitim u mnogim različitim kontekstima, nije bilo poznatih prethodnih studija o tome može li ta praksa pomoći u smanjenju dijabetičkih tegoba kada se provodi putem telezdravlja, a ne putem osobnih pregleda. (Telezdravstvo, poznato i kao telemedicina, uključuje daljinski pregled pružatelja zdravstvenih usluga putem video ili audio veze.)

Sudionici studije bili su 12 osoba s dijabetesom tipa 2 koje su uzimale barem jedan lijek za snižavanje glukoze (potencijalno uključujući inzulin) i imale razinu A1C (mjera dugotrajne kontrole glukoze u krvi) od 8% ili više, što je manje od optimalne kontrolu šećera u krvi. Sudionici su nasumično podijeljeni u jednu od četiri različite skupine, s po tri osobe u svakoj skupini. Prva skupina jednostavno je dobila svoju uobičajenu njegu. Grupe II, III i IV sudjelovale su u šest, osam ili 12 tjednih sesija telefonske kognitivne bihevioralne terapije—koja je bila posebno usmjerena na smanjenje dijabetičkih tegoba i poboljšanje ponašanja samokontrole—a također su imale pristup aplikaciji za pametne telefone za vježbanje njihove CBT vještine.

Vidljiva poboljšanja kognitivno-bihevioralne terapije za telezdravlje

Nakon 16 tjedana, članovi sve tri KBT skupine prijavili su niže razine dijabetičkog distresa i imali su niže razine A1C – ali isto su učinili i članovi skupine s uobičajenom njegom. Najveće poboljšanje A1C – prosječno smanjenje od 2,33% – i dijabetičkih tegoba primijećeno je u 12-tjednoj CBT skupini. Za usporedbu, skupina s uobičajenom skrbi doživjela je prosječno smanjenje A1C od 2,15% i malo poboljšanje dijabetičkih tegoba. Nije poznato zašto je točno grupa s uobičajenom njegom doživjela tako veliko poboljšanje A1C zajedno s tri KBT grupe — ali moguće je da je poznavanje njihove kontrole glukoze u krvi kao dio studije navelo neke od sudionika da se poprave. Ponašanja menadžmenta.

“Ova studija pokazuje da je CBT poboljšana aplikacijom za pametni telefon izvediva i prihvatljiva”, zaključili su istraživači, napominjući da su potrebne veće studije kako bi se pokazao koristan učinak telezdravstvenih terapija.

Želite li saznati više o telezdravlju? Pročitajte “Dijabetes i telezdravlje: Savjeti za uspješnu virtualnu posjetu.”

Živjeti s dijabetesom tipa 2? Provjerite naš besplatni e-tečaj tipa 2!

Izvorno objavljeno 18. siječnja 2023

Source link

Leave a Comment