Meč ruskog i bjeloruskog tenisa u Melbourneu rasvjetljava zabranu Wimbledona | Moćni 790 KFGO


Autor: Martin Hermann

LONDON (Reuters) – Prvo u povijesti Grand Slam finale u kojem će sudjelovati bjeloruski igrači ostaje mogućnost, dok Rossi također ostaje u konkurenciji na Australian Openu – scenarij koji nije prošao nezapaženo od strane organizatora Wimbledona.

Bivša prva tenisačica svijeta Victoria Azarenka nastavit će svoju potragu za trećim naslovom Australian Opena kada se u četvrtak u polufinalu sučeli s Kazahstankom Elenom Rybakinom, koja je rođena u Moskvi, prije nego što se suoči s Arynom Sabalenkom iz Poljakinje Magdom Linette.

U petak će se Rus Karen Khachanov sučeliti sa Stefanosom Tsitsipasom u pokušaju da dođe do svog prvog Grand Slam finala.

Hačanov, Azarenka i Sabalenka propustili su prošlogodišnji Wimbledon jer su travnati tereni donijeli jednostranu odluku o isključenju igrača iz Rusije i Bjelorusije kao rezultat invazije Vladimira Putina na Ukrajinu, koju je Moskva opisala kao specijalnu operaciju.

Bodovi za rangiranje za Wimbledon i druge britanske turnire su oduzeti, a kao rezultat zabrane Udruženju tenisača na travnjaku nametnute su ogromne novčane kazne od strane Ženskog teniskog saveza i ATP-a.

Budući da sukob u Ukrajini ne pokazuje znake kraja, hitna je odluka o tome hoće li se igrači Rusije i Bjelorusije natjecati u All England Clubu.

“Nadam se. Ne znam. Mislim, zadnja informacija koju sam čuo bila je prije možda tjedan dana da će objava biti za dva tjedna”, rekao je Rus Andrej Rubljov, koji je izgubio četvrtfinalni meč od Novaka Đokovića. rekao je novinarima u Melbourneu.

“Svi čekamo. Nadamo se da možemo igrati. Nadam se da bih i volio bih igrati. Naravno, Wimbledon je jedan od najboljih turnira u našem sportu.”

Rusiji i Bjelorusiji također je zabranjeno sudjelovanje u timskim natjecanjima kao što su Davis Cup i Billy Jean King Cup, ali igrači poput Rubljova, Azarenke i Sabalenke mogu igrati drugdje kao pojedinci, iako bez državne pripadnosti.

Organizatori Australian Opena čak su prošlog tjedna zabranili rusku i bjelorusku zastavu na Melbourne Parku nakon pritužbe ukrajinskog veleposlanika u toj zemlji.

Sabalenka se redovito susreo s pitanjima o situaciji, a ponovno je postavljen u srijedu nakon pobjede nad Donnom Vekić.

“Rekao bih da naravno da to jako utječe na mene. Bilo je teško i još uvijek je teško. Ali jednostavno razumijem da to nije moja krivnja. Kao, nemam kontrolu. Da sam mogao nešto učiniti, naravno da bih, ali Ne mogu ništa.”

‘Situacija koju nitko ne želi’

Đoković, deveterostruki pobjednik Australian Opena, pozvao je Wimbledon da dopusti ruskim i bjeloruskim igračima na turniru 2023., što je također podržao Amerikanac John McEnroe.

“Ovo je očito užasna situacija koja se događa u ratu i ljudi se s njom nose na različite načine”, rekao je McEnroe Reutersu na videokonferenciji koju je organizirao Eurosport.

“Nisam se složio prošle godine da Wimbledon ne dopušta ruskim ili bjeloruskim igračima da igraju. Neću se složiti s njom ove godine. Ne znam što će učiniti.

To je situacija koju nitko ne želi. Stoga se nadamo da će se nešto promijeniti što će omogućiti igračima da igraju. Slučajno u našem sportu neki od naših najboljih igrača i igračica dolaze iz ove dvije zemlje. Ne bi trebali, niti mislim, biti kažnjeni za nešto s čime nemaju nikakve veze.”

Rečeno je da Wimbledon razmatra ukidanje zabrane, no malo je vjerojatno da će to objaviti dok ne otkrije planove za turnir na svojoj proljetnoj konferenciji za novinare u travnju.

Američka ikona Billie Jean King ovog je tjedna rekla da bi podržala takav potez.

“Nadam se da će oni (organizatori Wimbledona) (ukinuti zabranu). Samo neka ostane isto kao i svi drugi. Život je prekratak”, rekao je King, a prenosi The Times.

(Izvještava Martin Hermann)Source link

Leave a Comment