Mediteranska dijeta je najbolja dijeta za 2023. godinu
CNN

To je pobjednički niz koji ne prestaje. Petu godinu zaredom, mediteranska prehrana je prva na ciljnoj crti u godišnjoj utrci za najbolju prehranu, prema ljestvici koju je u utorak objavio US News & World Report.

Povezane su bile DASH dijeta, srebrna, što je kratica za Dietary Approaches to Stop Hypertension, i fleksitarijanska dijeta, koja potiče na vegetarijansku većinu vremena, ali je dovoljno fleksibilna da s vremena na vrijeme dopusti pojesti hamburger.

“Uvijek tražimo više zdravstvenih stanja koje možemo liječiti”, rekla je Gretel Schuyler, direktorica uredništva za zdravlje u US News & World Reportu, koja nadgleda US News & World Report. Godišnji raspored prehrane.

“Međutim, zdravlje kostiju i zglobova je područje o kojem postoji prilična količina znanstvene literature”, rekao je Schuyler. “Također shvaćamo da naše stanovništvo stari, pa je fokusiranje na prehranu koja može povećati kvalitetu života među starijim odraslim osobama važna komponenta.”

Također novost ove godine: Recenzenti su ocijenili samo 24 dijete umjesto 40-ak analiziranih u prošlim godinama. Pet dijeta s izvornog popisa – vegetarijanska, veganska, nordijska, tradicionalna azijska i glikemijski indeks – suci su uključili u mediteransku i druge dijete zbog njihovih osnovnih biljnih principa.

“Poruka za ponijeti kući ovdje je priznanje da se mediteranska prehrana zapravo ne odnosi samo na hranu koja se nalazi diljem Mediterana”, rekao je Schuyler. “Možete naučiti lekcije i pristup mediteranskog stila prehrane i primijeniti ga na bilo koju kuhinju u bilo kojoj zemlji.”

Ovaj pristup se ogleda u dvije nove dijete – Keto i Pritikin — koji je dodan recenziji za 2023., rekao je Schuyler. (Da, to je Keyto s Y.)

“Shvaćamo da se sve više i više ljudi hrani nekom vrstom vegetarijanske ili veganske prehrane ili barem pokušava”, rekla je. Keto s Y dijetom trebao bi biti fleksibilan mediteranski plan s niskim udjelom ugljikohidrata.

“Pritikin dijeta usredotočena je na prehranu cjelovitom hranom koja ima malo masti i puno vlakana, te je donekle fleksibilna”, dodala je. “Vidimo poticaj da jedemo više cjelovite, neprerađene hrane, što mislim da je sjajna stvar.”

Nekoliko studija pokazalo je da mediteranska prehrana može smanjiti rizik od dijabetesa, visokog kolesterola, demencije, gubitka pamćenja, depresije i raka dojke. Ova dijeta, koja je više stil prehrane nego restriktivna dijeta, također se povezuje s jačim kostima, zdravijim srcem i duljim životom.

Dijeta se sastoji od jednostavnog kuhanja na biljnoj bazi, s većinom svakog obroka usmjerenog na voće, povrće, cjelovite žitarice, grah i sjemenke, s malo orašastih plodova i velikim naglaskom na ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Masnoće osim maslinovog ulja, poput maslaca, rijetko se uopće konzumiraju, a šećer i rafinirana hrana rezervirani su za posebne prilike.

Crveno meso se koristi štedljivo i obično samo za aromatiziranje jela. Potiče se konzumacija zdrave masne ribe pune omega-3 masnih kiselina, dok se jaja, mliječni proizvodi i meso peradi jedu u znatno manjim količinama nego u tradicionalnoj zapadnjačkoj prehrani.

Društvene interakcije tijekom obroka i tjelovježba ključni su kamen temeljac mediteranskog načina prehrane. Promjene životnog stila koje su dio prehrane uključuju prehranu s prijateljima i obitelji, druženje tijekom obroka, svjesno jedenje omiljene hrane, kao i svjesno kretanje i tjelovježbu.

Baš kao što su učinile 2022., DASH dijeta i dijeta fleksibilnosti rangirane su na 2. mjestu najbolje ukupne prehrane. Slično mediteranskom načinu prehrane, ove dijete smanjuju ili eliminiraju prerađenu hranu i naglašavaju da tanjur treba napuniti voćem, povrćem, grahom, lećom, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i sjemenkama.

DASH dijeta naglašava ograničavanje unosa soli u cilju snižavanja krvnog tlaka, dok fleksitarijanska dijeta, vjerna svom nazivu, dopušta povremeno meso ili perad.

Panel od 27 stručnjaka ispitao je 40 dijeta i rangirao ih u nekoliko kategorija: Koliko je lako slijediti dijetu? kolika je vjerojatnost da će osoba izgubiti značajnu težinu, kratkoročno i dugoročno; koliko je dijeta učinkovita u prevenciji kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa; Nutritivno savršenstvo za dijetu.

“Više smo se usredotočili na kvalitetu nego na kvantitetu”, rekao je Schuyler. “Naši recenzenti su smatrali da postoje neke dijete koje su toliko glupe da za njih nije vrijedno vremena, poput Dukanove dijete, koju više ne ocjenjujemo.”

Nagrada za najgoru dijetu ove je godine otišla prehrani sirovom hranom, barem djelomično zbog nepotpunosti hranjivih tvari, što je izazvalo zabrinutost za sigurnost među recenzentima. Budući da sljedbenici mogu jesti samo neprerađenu hranu koja nije kuhana, u mikrovalnoj pećnici, tretirana zračenjem, genetski modificirana ili izložena pesticidima ili herbicidima, recenzije smatraju da je dijetu gotovo nemoguće slijediti.

Popularna keto dijeta, zajedno s modificiranom keto dijetom, zauzela je 20. mjesto od 24 dijete, a slijede je Atkins, Slimfast i Optavia. Ove dijete naglašavaju prehranu hranom bogatom proteinima ili mastima s minimalnim udjelom ugljikohidrata i dobivaju niske ocjene jer su vrlo restriktivne, teško ih je slijediti i eliminiraju čitave skupine namirnica.

Unatoč niskoj ukupnoj ocjeni ketodijete, recenzenti su keto dijeti dali prvo mjesto za najbolju dijetu za kratkoročno mršavljenje, rekao je Schuyler, brzo dodajući da se te dijete ne smatraju zdravim načinom života.

“Ovo su dijete za nekoga tko ima vjenčanje ili događaj na koji želi ići u sljedećih nekoliko mjeseci”, rekla je. “Hoćete li smršavjeti kratkoročno? Nimalo. Hoćete li to zadržati sljedeće dvije godine? Najvjerojatnije nećete.”

Dukin, Whole 30 i keto dijeta, koje se fokusiraju na prehranu hranom bogatom proteinima ili masnoćama s minimalnim udjelom ugljikohidrata, stručnjaci obično ocjenjuju lošima jer su previše restriktivne, teško ih je slijediti i izbacuju čitave skupine namirnica, što se ne preporučuje. radeći dijetu. Smjernice.

Flexitarian i TLC podijelili su zlatnu medalju u kategoriji prehrane koja se najlakše slijedi, dok su mediteranska prehrana i DASH izjednačili na trećem mjestu.

DASH dijeta je proglašena najboljom dijetom za zdravlje srca i dijabetes, a slijede je mediteranska, mršava i Ornish dijeta. Ornish Diet je 1977. osmislio dr. Dean Ornish, osnivač neprofitnog Instituta za istraživanje preventivne medicine u Kaliforniji.

Ornishova dijeta kombinira se s tehnikama upravljanja stresom, tjelovježbom, društvenom podrškom i prestankom pušenja, a prema Ornishu to je jedini program za koji je znanstveno dokazano da preokreće srčanu bolest bez lijekova ili operacije.

Želite li mediteransku prehranu staviti među svoje ciljeve ove godine? Započnite s kuhanjem jednog obroka svaki tjedan na bazi graha, cjelovitih žitarica i povrća te koristite začinsko bilje i začine da dodate okus. Kada vam jedna večer u tjednu bude laka, dodajte dvije i od toga sastavite svoje nemesne obroke.Source link

Leave a Comment