Mjenjačnice kriptovaluta. Digitalni bum pojavljuje se kao rijedak koji je preživio pad FTX-a


Čini se da je digitalni procvat australske mjenjačnice kriptovaluta za dlaku izbjegao pad, unatoč milijunima dolara digitalne imovine vezane za sada bankrotiranu mjenjačnicu kriptovalute FTX.

Dana 24. siječnja po lokalnom vremenu, vjerovnici Digital Surgea odobrili su petogodišnji plan spašavanja, koji u konačnici ima za cilj oporaviti 22.545 korisnika čija je digitalna imovina zamrznuta na platformi od 16. studenog, dok je burzi omogućen nastavak rada.

Spašavanje su klijentima prvi put objavili upravitelji burze putem e-pošte 8. prosinca, istog dana kada je tvrtka ušla u administraciju.

Prema “dogovoru o dogovoru s tvrtkom”, australska mjenjačnica kriptovaluta dobit će zajam od 884 543 USD (1,25 milijuna AU$) od pridružene tvrtke, Digico – čime će mjenjačnica nastaviti s trgovanjem i radom.

U izjavi, dužnosnici KordaMentha izjavili su da će vjerovnici biti plaćeni u sljedećih pet godina iz kvartalne neto dobiti burze.

“Kupci će biti plaćeni u kriptovaluti i fiat valuti, ovisno o sastavu imovine njihovih pojedinačnih potraživanja”, rekao je KordaMentha, prema izvješću Business News Australia od 24. siječnja.

Cointelegraph se obratio Digital Surgeu, koji je potvrdio da je na drugom sastanku vjerovnika 24. siječnja izglasana rezolucija u korist spašavanja.

“Očekujemo da ćemo pružiti više komunikacije svim klijentima kako proces upravljanja s KordaMenthom napreduje”, dodala je.

Mjenjačnica kriptovaluta sa sjedištem u Brisbaneu radila je od 2017., ali je postala jedna od žrtava pada FTX-a u studenom, zamrzavajući isplate i depozite samo nekoliko dana nakon što je FTX podnio zahtjev za bankrot i stavio FTX Australia pod upravu.

U to je vrijeme Digital Surge naznačio da imaju “neku ograničenu izloženost FTX-u” i da će obavijestiti korisnike u roku od dva tjedna — iako je kasnije otkriveno da to iznosi oko 23,4 milijuna dolara, prema dužnosniku Digital Surgea KordaMentha.

Povezano: ‘Bit će još nula’ – Kevin O’Leary o topljenjima sličnim FTX-u u budućnosti

Burza je bila jedna od rijetkih kripto kompanija koje su uspostavile agresivan plan za ponovno pokretanje operacija i izbjegavanje likvidacije unatoč značajnoj izloženosti FTX-u.

Od studenog je nekoliko kripto kompanija, uključujući kripto zajmodavce BlockFi i Genesis, podnijelo zahtjev za zaštitu od bankrota u Poglavlju 11 kao rezultat izloženosti padu FTX-a i tržišnim previranjima.