Može li povremeni post pomoći u preokretu dijabetesa? Novo istraživanje otkriva


Dijabetes je doživotna bolest, čiji su glavni simptomi visoka razina šećera u krvi i inzulinska rezistencija. Poznata i kao “tihi ubojica”, to je bolest koja pogađa milijune diljem svijeta. Samo u 2021. godini približno 537 milijuna ljudi diljem svijeta ima dijabetes. Srećom, dijabetes se može kontrolirati pravilnom prehranom i nekim promjenama u načinu života. Jedna takva dijeta koja je u posljednje vrijeme u trendu je povremeni post (IF). Može li ova dijeta također imati značajan utjecaj na poništavanje dijabetesa? Nova studija koju su proveli istraživači u Kini otkriva da bi mogla postojati veza između to dvoje.

Studija je objavljena 14. prosinca 2022. u časopisu Clinical Endocrinology & Metabolism. Istraživači su proveli istraživanje na 72 sudionika, u dobi od 38 do 72 godine. Indeks tjelesne mase (BMI) bio je u rasponu od 19 do 30, a skupina je bila pretežno muška. Sudionici su zamoljeni da provedu tri mjeseca povremenog posta (IF), nakon čega su uslijedila tri mjeseca praćenja. Prema rezultatima istraživanja, 47,2% sudionika postiglo je remisiju dijabetesa, odnosno uspjeli su poništiti dijabetes. Prosječna težina skupine smanjila se za 5,93 kg, a niti jedna osoba u skupini nije trebala lijekove za dijabetes.

(Pročitajte i: Dijetni savjeti za dijabetičare: 5 biljaka i začina koji vam mogu pomoći u kontroli šećera u krvi)

lhgm0j88

Dijeta može igrati važnu ulogu u liječenju dijabetesa. Slika: iStock

Što je povremeni post? Sve o dijabetičkoj prehrani

Povremeni post (IF) je u osnovi dijeta koja prilagođava vrijeme vaših obroka tako da razdoblje posta traje dulje od razdoblja jela. Tako možete slijediti određeni obrazac prehrane unutar ograničenog vremenskog okvira i dati svom tijelu vremena da probavi, obnovi i sagori kalorije bez nakupljanja viška hrane.

“Postoji mnogo znanstvenih dokaza koji podržavaju učinkovitost isprekidanog posta, kako u smislu postizanja ranog gubitka tjelesne težine tako iu smislu održivog gubitka tjelesne težine”, kaže Rupali Dutta, dr. med., klinički dijetetičar. Dodaje da nam dijeta može biti i dobra i loša. “Kada je isprekidani post ispravno isplaniran, nema šanse da se razvije nutritivni nedostatak, niti će to stvoriti problem s vašim metabolizmom”, kaže ona.

(Pročitajte i: Dijeta za dijabetičare: 7 recepata za doručak za dijabetičare ispod 15 minuta)

Ja sam

Isprekidani post zahtijeva da budete vrlo strogi s vremenom obroka. Slika: iStock

Što se tiče povremenog posta za dijabetičare, studija je već dokazala njegovu ulogu u preokretanju stanja. “Povremeno se gladovanje pokazalo učinkovitim u kontroli prekomjernog inzulina u krvi”, kaže Rupali Dutta.

Koliko je potrebno povremenom gladovanju da se smanji šećer u krvi?

Stručnjaci općenito preporučuju pridržavanje dijete najmanje tri mjeseca kako bi se vidjeli njezini učinci. Čak je i gore spomenuta studija koristila tri mjeseca kao vremenski okvir za proučavanje učinaka povremenog posta na pacijente s dijabetesom. Nikada se slijepo ne pridržavajte nijedne dijete i uvijek se posavjetujte s kvalificiranim medicinskim stručnjakom ili dijetetičarom prije bilo kakvih većih promjena u prehrani.

Odricanje od odgovornosti: ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo opće informacije. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano liječničko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite stručnjaku ili svom liječniku. NDTV ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Istaknuti video dana

recept za pizzu od kruha | Kako napraviti pizzu od kruhaSource link

Leave a Comment