Najgori dani za rudare bitcoina možda su prošli, ali neke velike prepreke ostaju


Industrija rudarenja bitcoina bila je relativno stabilna u usporedbi s padom cijena i turbulentnim posljedicama burzi i tvrtki za zajmove.

Brzina raspršivanja mreže lagano je pala krajem 2022., uglavnom zbog nezapamćene snježne oluje u SAD-u, a od tada se snažno oporavila i premašila svoj prethodni vrhunac iznad 270 EH/s. Bilo je posebno ohrabrujuće vidjeti da se hash rate drži znatno iznad svojih najnižih vrijednosti u ljeto 2022., unatoč posljedicama pada FTX-a.

Prosječna hash rate bitcoina tijekom 7 dana. Izvor: Glassnode

Međutim, unatoč nedavnoj snazi ​​u raznim metrikama, rudarska industrija suočava se s mnogim izazovima koji će vjerojatno ograničiti njezin rast u budućnosti. Prepreke uključuju pad profitabilnosti, prijetnju od učinkovitih strojeva novog doba i nadolazeće prepolovljavanje bitcoina koje će prepoloviti nagrade za blokove.

BTC rudarenje je još uvijek stresna industrija

Unatoč poboljšanju stope raspršivanja Bitcoin mreže, rudari su i dalje pod velikim pritiskom zbog niske profitabilnosti. Zarada rudara bitcoina pala je na trećinu svoje vrijednosti u odnosu na vrhunac. Prije pada cijena u svibnju 2022., rudari su zarađivali više od 0,22 USD dnevno po TH/s, broj koji je sada pao na 0,07 USD.

Postotak malih rudara iznad 25.000 USD pao je s 80% u 2019. na 2% do 2022., što je pozitivan znak kraja kapitulacije rudara.

Održivost rudara srednje veličine s cijenama pokrića između 20.000 i 25.000 USD ovisi o kapitalnoj učinkovitosti sudionika. Borba za njih je preživjeti dok ne započne uzlazni trend, u nadi da će iskoristiti sljedeći bikovski ciklus.

Značajan pad cijena strojeva srednje veličine ukazuje na usporavanje potražnje za njima. Prema CoinSharesu, snižavanje cijene strojeva omogućit će kapitalno bogatim subjektima da “smanje troškove kapitalnih izdataka po TH/s i povećaju proizvodnju bez dodatnih tekućih novčanih troškova” jeftinom kupnjom hardvera. Međutim, to će doći na štetu postojećih rudara, što će vjerojatno ograničiti rast industrije u cjelini.

Prosječna cijena Bitcoin ASIC rudara. Izvor: Hashrate Index

Štoviše, tvrtke sa slabim financijskim institucijama neće moći iskoristiti usporavanje povećanjem zaduženja, pogotovo jer središnje banke globalno podižu kamatne stope na zaduživanje.

Nezavisna istraživačka tvrtka, The Bitcoin Mining Block Post, došla je do sličnog zaključka o rastu industrije u 2023. Njihovi analitičari predviđaju da će se cijena rudara “kretati postrance i postupno prema gore” kao što se dogodilo 2020. godine.

Pritisak sposobnijih ASIC-ova i nadolazeće prepolovljavanje BTC-a

Trenutačna industrija rudarenja bitcoina također se suočava s velikim izazovima zbog dolaska novih i učinkovitih strojeva i smanjenih nagrada nakon prepolovljenja 2024. godine.

Od lipnja 2021. stigli su energetski učinkovitiji rudari koji nude više od 100TH/s po Jouleu. Ovaj trend se ubrzao do drugog kvartala 2022. s izdavanjem nove hardverske opreme koja je imala više nego dvostruko veću učinkovitost od trenutnih rudara u to vrijeme. Prelomne cijene za neke rudare su manje od 15.000 dolara.

Datumi izdavanja rudara zajedno s njihovim ocjenama snage. Izvor: Hashrate Index

Povećanje učinkovitosti vjerojatno će izblijedjeti tijekom sljedećih nekoliko godina zbog ograničenja veličine čipa mikroprocesora. Bitmainov najučinkovitiji rudar, S19 XP, ima 5nm čip. Smanjenje ove količine značajno povećava troškove i rizike povezane s greškama u proizvodnji.

Međutim, kako sve više ove vrste opreme preplavljuje tržište, poteškoće rudarenja za postojeće igrače će se povećavati i oni će polako izaći. Stoga će u ovom trenutku preživjeti samo konkurentski rudari koji mogu uspješno skalirati i održati operacije.

Štoviše, rudari će se također morati pripremiti za događaj prepolovljavanja u ožujku 2024. Istraživanje CoinSharesa primijetilo je da s obzirom na to kako će izravno prepolovljavanje utjecati na rudare, “moguća strategija za rudare mogla bi biti fokusiranje na smanjenje operativnih troškova iznad njihovih novčanih troškova (uključujući režijske troškove). , dug, hosting itd.).”

Hoće li rudari biti profitabilni 2023.?

Gornji podaci sugeriraju da su najgori dani rudarske kapitulacije možda prošli. Međutim, industrija je još uvijek pod velikim pritiskom, što predstavlja izazov za akumulaciju Bitcoina.

Rudari su i dalje istaknuti prodavači na tržištu. Ažuriranje s Coinbase Institutional 19. siječnja Citat Uz to, “rudari kriptovaluta počinju biti agresivniji u prodaji.”

Metrika ponude Bitcoin rudara jednim klikom izračunava se iz ukupnih posjeda adresa koje su primile tokene iz rudarskih skupova. Indeks je zabilježio lagani porast rudarskih dionica od početka 2023. Međutim, ukupni iznos još uvijek je ispod najnižih razina iz 2019., što ukazuje na izazove brzog oporavka u uvjetima osim ako cijena ne ide u prilog rudarima.

Ponuda Bitcoin rudara s 1 bodom. Izvorne mineralne ljuske

Činjenica da rudari nastavljaju rasprodaju s malo nade u kratkoročni oporavak može uništiti nade onih koji očekuju parabolični porast 2023. Međutim, dobra je vijest da su najgori dani kapitulacije možda iza nas. Dok su spori i stabilni, rudari mogu nastaviti rasti i ponovno početi akumulirati te pomoći u orkestriranju sljedećeg porasta.