Najstariji nacionalni park u Kongu kladi se na bitcoin


Autor Landon Manning

U Nacionalnom parku Virunga u Kongu, složeni problemi pandemije i nasilnog sukoba imali su značajan utjecaj na turizam, potaknuvši upravitelje parka da se prebace na rudarenje bitcoina temeljeno na zelenoj energiji.

Nacionalni park Virunga ima bogatu povijest od svog osnutka 1925. Najstariji nacionalni park u Demokratskoj Republici Kongo, nedvojbeno je jedan od najstarijih u Africi, posebno ako se uzme u obzir da su stari parkovi stvoreni pod naslovom “Game Preserve No 3.” Nakon što je nekoć bio najveći park u Kongu, graniči s dvije druge zemlje i od tada je podijeljen između njih. Međutim, to je i dalje najveći dio Konga, dom tisućama ugroženih vrsta, uključujući gorile koje se nalaze samo u parku. I ona je u nevolji.

Niz velikih problema naveo je vlasti parka da odluče započeti rudarenje bitcoina u nacionalnom parku. Status parka na granici između tri zemlje gurnuo ga je u razne humanitarne krize, poput ratova u Kongu i genocida u Ruandi. Iako izbjeglice svakako mogu narušiti ugrožena staništa, prava opasnost dolazi od boraca. Naoružane milicije mogu doći iz ovih sukoba u lov na drvo i životinje, vađenje nafte, čak uspostavljanje stalnih baza i više. I dok su te prijetnje dovoljno teške da obeshrabre posjete, globalna pandemija COVID-19 dodatno je naštetila prihodima od turizma, uništivši 40% prihoda parkova.

Iz tih je razloga direktor parka Emmanuel de Merode tražio radikalno rješenje: korištenje objekata parka za rudarenje bitcoina. Unutar parka postoje tri brane hidroelektrane koje mogu lako pretvoriti višak električne energije u bitcoin uz nultu emisiju ugljika. Proces je započeo krajem 2020. i sada uključuje tisuće rudarskih platformi. Oko 70% je u vlasništvu Big Block Green Services, koji je partner s parkom i kupuje električnu energiju, dok je ostalih 30% u izravnom vlasništvu samog parka. Činilo se da De Merodea ne zanimaju hirovi tržišta, tvrdeći da “mi ne spekuliramo o njegovoj vrijednosti, čak ni ne spekuliramo o njegovoj vrijednosti.” Mi ga proizvodimo. Ako kupite bitcoin i on padne, gubite novac. Od viška energije pravimo bitcoine i ulažemo u nešto što je inače bezvrijedno. To je velika razlika.”

Ovo radikalno rješenje dobro je prilagođeno klimi sve većeg usvajanja Bitcoina u Africi. S početkom međunarodnih Bitcoin konferencija, veliki programeri diljem svijeta već planiraju izgraditi infrastrukturu koja može zadovoljiti rastuću potražnju. Prelazak Virunge na decentraliziranu kriptovalutu samo je još jedan primjer koliko Bitcoin može prodrijeti na nova tržišta i kako slučajevi njegove upotrebe izvan pukih špekulacija mogu podržati snažnu zajednicu. Iako se Nacionalni park Virunga suočava sa stvarnim opasnostima blizu svoje stote obljetnice, Bitcoin može pokazati svijetlu budućnost za još 100.

Stavovi i mišljenja izraženi ovdje su stavovi i mišljenja autora i ne odražavaju nužno stavove i mišljenja Nasdaq, Inc.Source link

Leave a Comment