Nema poboljšanja u kontroli glukoze u krvi kod korisnika inzulina starijih od 30 godina


Među dijabetičarima koji uzimaju inzulin nije bilo značajnog poboljšanja u kontroli glukoze u krvi tijekom desetljeća, prema novoj studiji objavljenoj u časopisu JAMA Network Open.

Postoji nekoliko mogućih prepreka optimalnoj kontroli glukoze u krvi među dijabetičarima koji koriste inzulin – počevši od cijene inzulina u Sjedinjenim Državama. Prethodna istraživanja su pokazala da je racionalizacija inzulina — uzimanje manje inzulina od preporučene — uobičajena u Sjedinjenim Državama, praksa koja po definiciji poboljšava kontrolu glukoze u krvi. Iako se u Kongresu vode razgovori o zakonodavstvu koje bi moglo pomoći u smanjenju troškova inzulina za sve Amerikance koji ovise o njemu, samo je jedna velika promjena politike u vezi s troškovima inzulina zapravo postala zakon posljednjih godina. Ova promjena, odredba u prošlogodišnjem Zakonu o smanjenju inflacije, zapravo je velika vijest za ljude na koje se ona odnosi – počevši od 1. siječnja ove godine, ljudi na Medicare dijelu D plana za lijekove ne moraju plaćati više od 35 USD. Svaki mjesec iz svog džepa za pokrivene inzulinske proizvode. Ovo se pokriće također odnosi na inzulin za osobe koje koriste inzulinsku pumpu i koje pokriva Medicare Dio B od 1. srpnja 2023.

Kako biste primali najnovije vijesti o dijabetesu, strategije upravljanja glukozom u krvi, savjete o prehrani, zdrave recepte i još mnogo toga izravno u svoju pristiglu poštu, prijavite se za naše besplatne biltene!

Za najnoviju studiju, istraživači su pogledali nacionalno reprezentativne podatke od ukupno 2842 odraslih Amerikanaca s dijabetesom koji su koristili inzulin, pokrivajući razdoblje između 1988. i 2020. Istraživače je najviše zanimao postotak sudionika koji su imali razinu A1C (a mjera) kontrole glukoze u krvi. dugoročno) manje od 7%. Također su promatrali razlike u kontroli glukoze u krvi između različitih rasnih i etničkih skupina.

Male promjene u kontroli glukoze među korisnicima inzulina tijekom razdoblja istraživanja

Sveukupno, udio korisnika inzulina čija je razina A1C bila niža od 7% jedva se promijenio tijekom razdoblja istraživanja — s 29,2% u razdoblju 1988.-1994. na 27.5% u razdoblju 2017.-2020. Također, udio sudionika s vrlo visokom glukozom u krvi (razina A1C iznad 10%) gotovo se nije promijenio, s 14,6% sudionika koji spadaju u ovu skupinu u razdoblju 2013.-2020. Sudionici Amerikanci Meksičkog porijekla imali su manju vjerojatnost da će doživjeti dobru kontrolu glukoze u krvi nego bijelci, a razlika između ove dvije skupine se s vremenom povećavala. Čimbenici koji su bili povezani s povećanim rizikom od teške hipoglikemije (niska razina glukoze u krvi) uključivali su to što su Amerikanci Meksikanci ili crnci koji nisu Hispanjolci, nemaju zdravstveno osiguranje i imaju niske prihode kućanstva.

“Tijekom posljednja tri desetljeća kontrola glikemije je stagnirala, a rasne i etničke razlike su se povećale među odraslim Amerikancima s dijabetesom koji su primali inzulin”, napisali su istraživači. “Napori da se poboljša pristup inzulinu mogu poboljšati kontrolu glikemije i smanjiti razlike u ovoj populaciji.”

Želite li znati više o inzulinu? Pročitajte “Što radi inzulin?” i “Osnove inzulina” i “Sve što trebate znati o ubrizgavanju inzulina”.

Želite li saznati više o kontroli glukoze u krvi? Pregledajte “Tabelu šećera u krvi”, zatim pročitajte “Praćenje šećera u krvi: kada ga provjeravati i zašto” i “Strike the Spike II: Kako kontrolirati visoku razinu glukoze u krvi nakon obroka”.

Source link

Leave a Comment