Nezamjenjivi kodovi za upravljanje zdravstvenim podacima


Pandemija COVID-19 potaknula je neviđeni poticaj za digitalnu transformaciju, ubrzavajući usvajanje digitalne tehnologije u zdravstvu1. Došlo je do porasta telemedicinskih usluga, umjetne inteligencije (AI) za otkrivanje SARS-CoV-22te u korištenju umjetne inteligencije za predviđanje planova razvoja cjepiva3. Uz sve veći digitalni protok podataka, postoji potreba za tehnologijama koje čuvaju privatnost kako bi se poboljšala istraživanja i kliničke primjene unutar zdravstvenog sustava4,5. Tokeniziranje podataka na blockchainu pruža visoku razinu privatnosti i daje mogućnost osobnog vlasništva nad zdravstvenim podacima, što druge tehnologije za očuvanje privatnosti, kao što su federalno učenje i generativne kontradiktorne mreže, ne pružaju.6,7,8 (Pogledajte tablicu 1 za rječnik pojmova). Korištenje nezamjenjivih tokena (NFT) potencijalno je rješenje za upravljanje podacima za upravljanje podacima na osobnoj i korporativnoj razini.

Tablica 1. Ključni pojmovi u blockchain tehnologiji

Token je metoda sigurnosti podataka, a vrste tokena uključuju tokene platforme, uslužne tokene, tokene upravljanja, sigurnosne tokene i NFT-ove. NFT je podržan na blockchain platformama kao što su Ethereum i Hyperledger Fabric, gdje je svaki NFT digitalno jedinstven. NFT-ovi se mogu stvoriti kovanjem postojećih digitalnih podataka ili mogu koristiti generativne podatke, pri čemu digitalni proizvod u cijelosti ili djelomično proizvodi neovisni sustav. Jednom šifriran tehnologijom blockchain, NFT se ne može mijenjati, a njegovu valjanost potvrđuje blockchain na kojem je pohranjen. Stoga, prije kovanja, podaci moraju biti očišćeni, verificirani provjerljivim vjerodajnicama i pretvoreni u izvršni oblik. To pojedincima omogućuje posjedovanje i trgovanje digitalnom imovinom između strana kao što su multinacionalne medicinske mreže, farmaceutske tvrtke ili osiguravajuća društva (Slika 1).

Slika 1: Potencijalna mreža za očuvanje privatnosti za biološke podatke.
Slika 1

Platforma Biodata s omogućenom blockchainom služit će kao decentralizirana i sigurna mreža za suradnju za zdravstvene podatke. To će omogućiti sigurnu razmjenu zdravstvenih podataka između više dionika, uključujući pacijente, bolnice, vladine agencije, farmaceutske tvrtke, istraživačke institute i osiguravajuća društva.

Predviđamo mnoge potencijalne prednosti kodiranja zdravstvenih podataka u obliku NFT-ova. Vlasništvo podataka od strane pacijenata može dovesti do sigurnije skrbi poboljšanjem protoka zdravstvenih informacija između različitih pružatelja skrbi. Trenutačno pravila o zaštiti privatnosti podataka ograničavaju dijeljenje podataka o pacijentima među ustanovama, a netočne ili nepotpune informacije mogu dovesti do pogrešne dijagnoze i neoptimalne skrbi. Pristup pacijenta i vlasništvo nad podacima mogu prevladati ovu situaciju. Ova povećana fluidnost zdravstvenih informacija može dovesti do zdravstvenih ekonomskih koristi smanjenjem dvostrukih pretraga ili liječenja.

Davanje vlasništva i pristupa pacijentima njihovim zdravstvenim podacima također može potaknuti uključivanje pacijenata u njihovu skrb9, što bi moglo pozitivno utjecati na suradljivost s liječenjem. Slično tome, kodiranje zdravstvenih podataka omogućuje pacijentima da provode autonomiju nad vlastitim podacima, što bi moglo spriječiti tvrtke da profitiraju od podataka prikupljenih putem osobnih zdravstvenih aplikacija ili neovlaštenog pristupa korporativnim bazama podataka od strane trećih strana koje zatim prodaju osjetljive zdravstvene informacije. Alternativno, pacijenti mogu aktivno odabrati dijeljenje osobnih podataka radi istraživanja. To bi moglo riješiti stalne etičke probleme vezane uz situacije u kojima programeri umjetne inteligencije koriste javno dostupne podatke o pacijentima za razvoj algoritama umjetne inteligencije koji se mogu unovčiti, bez novčanog nagrađivanja pacijenata.

Pohranjivanje zdravih podataka kao što su NFT-ovi također može osigurati autentičnost podataka sprječavanjem izmjena nakon što podaci prođu proces kovanja. Integracija podataka doprinosi kvaliteti zdravstvene skrbi tijekom procesa donošenja kliničkih odluka, te doprinosi točnijim rezultatima u istraživanju. Blockchain tehnologija također se može koristiti za provjeru lijekova kako bi se spriječili krivotvoreni lijekovi. Korištenje pametnih ugovora unutar NFT-ova također omogućuje pouzdanu automatizaciju razmjene podataka. Pametni ugovor je algoritam temeljen na pravilima koji omogućuje automatsko samoizvršenje procesa odobravanja kada su ispunjeni unaprijed određeni uvjeti ili pravila, eliminirajući potrebu za ljudskim unosom u procesu izvršenja.

Za kodiranje zdravstvenih podataka potrebno je izvršiti izmjene postojećih NFT sustava. Ovdje se fokusiramo na proces kovanja novca, a manje na prirodu trenutnih NFT-ova. Predlažemo definiranje ili stvaranje blockchain knjige posvećene zdravstvenim podacima, s pohranjenim i verificiranim tokeniziranim podacima, gdje se podaci ne mogu javno vidjeti. To je u suprotnosti s postojećim komercijalnim NFT tržištima gdje se digitalna imovina – poput umjetničkih ili glazbenih datoteka – može javno vidjeti, iako su u vlasništvu samo osobe koja ih je stvorila ili kupila.

Mogla bi se izraditi web-aplikacija ili aplikacija za pametni telefon, gdje svaki pacijent ima zdravstveni novčanik, sličan novčaniku za kriptovalute, gdje se može pristupiti NFT-kodiranim digitalnim zdravstvenim podacima putem provjerljivih vjerodajnica. Zdravstveni podaci koji se kodiraju moraju se razlikovati, što će uključivati ​​određivanje jesu li podaci strukturirani (kao što su laboratorijske vrijednosti) ili nestrukturirani (kao što su radiografske snimke i liječničke bilješke) te je li potrebna prethodna obrada podataka.

Nakon što se infrastruktura uspostavi, zdravstveni podaci mogu se iskovati kao NFT-ovi. Prikupljeni zdravstveni podaci bit će iskovani u zdravstveni NFT i dostupni u pacijentovom zdravstvenom novčaniku. Tada će pacijenti imati vlasništvo i pristup svojim podacima i kasnije mogu odlučiti žele li podijeliti ili prenijeti vlasništvo nad tim podacima na druge strane u mreži (Slika 1).

Međutim, unatoč potencijalnim prednostima, postoje prepreke usvajanju NFT-ova u zdravstvu. NFT-ovi su ranjivi na prijetnje sigurnosti podataka zbog ranjivosti u pametnim ugovorima. Ukradeni NFT-ovi nisu neuobičajeni, kao što smo vidjeli u krađi NFT-ova Bored Ape Yacht Cluba, gdje su hakeri koristili tehnike krađe identiteta za izmjenu pametnih ugovora. Nadalje, tokeniziranje zdravstvenih podataka može dovesti do neetičkog iskorištavanja, jer se pacijentima plaća da sudjeluju u testovima radi financijske dobiti. Osim toga, složenost NFT-ova može predstavljati izazov za neke ljude u smislu upravljanja njihovim privatnim podacima.

Uništavanje NFT-ova je moguće i vrši se “spaljivanjem” na određeno vrijeme, pri čemu se NFT šalje na nedostupne adrese. Međutim, NFT-ovi se općenito smatraju nepromjenjivima i mogu postojati na blockchainu zauvijek, što predstavlja izazov uništavanja ili izmjene svih pogrešaka u zdravstvenim podacima koje mogu ugroziti brigu o pacijentima i integritet istraživanja. Kovanje, transport i pohranjivanje velikih količina zdravstvenih podataka također može dovesti do visokih troškova održavanja i potrošnje energije, što rezultira ogromnim ugljičnim otiskom.10. NFT kovanje može varirati u cijeni ovisno o količini podataka, brzini transakcije, naknadama za uslugu blockchaina i kvaliteti podataka. Ogromna količina zdravstvenih podataka svjetske populacije možda je prevelika da bi je trenutna infrastruktura podržala. Nova tehnologija kvantnog računalstva može pružiti rješenja za pohranjivanje podataka, pronalaženje i analizu kroz kvantno ubrzanje i kvantnu nadmoć. Buduća istraživanja za rješavanje ovih ograničenja i praktična razmatranja pomoći će u kodiranju zdravstvenih podataka.

NFT-ovi u zdravstvu mogli bi revolucionirati način obrade osjetljivih zdravstvenih podataka. U srži NFT-ova su transparentnost, odgovornost, privatnost i autonomija pacijenata – sve važne vrijednosti u zdravstvu. Daljnja poboljšanja u zaštiti sigurnosti podataka i pojednostavljenju procesa, kao i povećanju dostupnosti za sve, bit će neophodna ako NFT-ovi žele pokrenuti revoluciju u digitalnom zdravlju.Source link

Leave a Comment