Nove pedijatrijske smjernice o pretilosti u djece i adolescenata


Srebrno zvono stetoskopa, crveni i plavi vrhovi epruveta i riječi "Pretilost u djetinjstvu" na tamnoj pozadini

Pretilost je složen zdravstveni problem koji pogađa veliki udio djece i adolescenata u Sjedinjenim Državama. Stope pretilosti kretale su se oko 5% od 1963. do 1965., a više su se nego utrostručile na 19% do 2017. do 2019. Prvi podaci pokazuju da su stope pretilosti u djece nastavile rasti tijekom epidemije. Ako se ti trendovi nastave, 57% djece u dobi od 2 do 19 godina bit će pretilo kao i odrasli 2050. godine.

Ukratko, ovo stavlja više od polovice sada žive djece u Sjedinjenim Državama u veći rizik od visokog krvnog tlaka, bolesti srca, dijabetesa, bolesti jetre i drugih zdravstvenih komplikacija pretilosti. Stres, depresija i nisko samopoštovanje često su povezani sa stigmom oko pretilosti. Iz ovih i drugih razloga, Američka pedijatrijska akademija (AAP) nedavno je ažurirala smjernice kliničke prakse za procjenu i liječenje djece i adolescenata s pretilošću.

Složena interakcija koja doprinosi pretilosti djece

Pretilost je dugo bila stigmatizirana jednostavno kao problem osobnog izbora: kad bi ljudi manje jeli i više vježbali, ne bi bili pretili, kao što su stručnjaci nekoć vjerovali. Ali medicinski dokazi mnogo su složeniji od toga. Genetski, fiziološki, socioekonomski i okolišni čimbenici pridonose pretilosti u djece.

 • Kalorije i hrana. Istina je da višak kalorija i konzumacija nezdrave hrane igraju važnu ulogu u pretilosti. Ali mnoge obitelji nemaju jednostavan pristup zdravoj hrani kao što su svježa hrana i povrće. Za mnogu djecu, jedina hrana koja im je dostupna je visoko prerađena hrana, brza hrana i druga nezdrava hrana, koju sve njihove obitelji mogu kupiti ili naći—a ni sve škole ne nude zdravu hranu. Čak i kada obitelji imaju resurse, često su pod stresom na načine koji otežavaju raspodjelu vremena i energije na zdravu prehranu.
 • Praksa. Iako je također istina da redovita tjelovježba pomaže djeci u održavanju zdrave tjelesne težine, mnoga djeca žive na mjestima gdje nema sigurnih mjesta za igru ​​vani, a njihovi roditelji si ne mogu priuštiti da ih uključe u aktivnosti ili nemaju vremena kako bi ih naveli na te aktivnosti — ili oboje. .
 • Ostali čimbenici koji utječu na pretilost. Prenatalni čimbenici, kao što je prekomjerna tjelesna težina majke ili gestacijski dijabetes, povećavaju rizik čak i prije rođenja djeteta. Tek počinjemo shvaćati genetske čimbenike, od kojih na mnoge može utjecati djetetova okolina. Postoje načini na koje sustavni rasizam i ukorijenjeni društveni i ekonomski čimbenici igraju ulogu. Jednostavno rečeno, pretilost je složena.

Radite s djetetovim liječnikom na planu poboljšanja zdravlja

Nove smjernice preporučuju vašem liječniku da:

 • Redovito provjeravajte pretilost. koristeći indeks tjelesne mase (BMI) kao mjeru. Ovaj izračun koristi visinu i težinu djeteta i daje se kao postotak na temelju dobi (za razliku od odraslih, gdje se koristi samo broj). Nije savršena ljestvica, ali je najbolja koju imamo. BMI veći od 95. percentila za dob smatra se pretilim.
 • Pogledajte cijelu sliku Kada dijete dobiva na težini za svoju dob ili ima nezdravu težinu. gdje ti živi obitelj? Kakav je vaš društveni i ekonomski status? Što možete reći o uvjerenjima, svakodnevnom životu, školi, etničkom podrijetlu i vezama u zajednici? Želja i sposobnost za promjenom načina života? Sve ovo, zajedno s obiteljskom medicinskom poviješću, važno je kada je u pitanju razumijevanje i pomoć u razvoju dobrog plana.
 • Objasnite mogućnosti liječenja. Najbolji tretman utemeljen na dokazima naziva se intenzivna terapija zdravim stilom života ili IHBLT. Ovo uključuje licem u lice, obiteljsko i multidisciplinarno savjetovanje o prehrani i tjelesnoj aktivnosti, po mogućnosti u vašoj zajednici i povezano s resursima zajednice. Da biste napravili razliku, trebate ga uzimati najmanje 26 sati tijekom najmanje tri do 12 mjeseci. Ovi programi, nažalost, nisu lako dostupni većini obitelji.

Što ako sveobuhvatni program IHBLT nije dostupan?

U nedostatku sveobuhvatnog programa, nove smjernice preporučuju pedijatrima:

 • Pokušajte redovito viđati pretile djeceuložiti sve napore kako bi razumjeli i upravljali svim pridonosnim uvjetima i poticali strategije odobrene od strane profesionalnih organizacija, uključujući:
  • Pijte manje napitaka zaslađenih šećerom
  • Koristeći preporuke i recepte na myplate.gov
  • Uključite djecu u 60 minuta dnevno umjerene do snažne tjelesne aktivnosti
  • Pronalaženje načina za izbjegavanje neaktivnosti (sjedilačkog ponašanja) općenito, kao što je ograničavanje vremena ispred ekrana i poticanje aktivnih igara.
 • Razmislite o lijekovima. Brojni lijekovi za mršavljenje odobreni su za djecu. Dobrobiti su skromne za sve njih i ne zamjenjuju promjene načina života.
 • Razmislite o operaciji.Barijatrijska kirurgija može ponuditi najveće dugoročne koristi, posebno za djecu ili adolescente koji su pretili (indeks tjelesne mase u 120. percentilu za dob). Skloni smo razmišljati o tome kao o opciji za odrasle, ali sve više dokaza ukazuje da se operacija može i treba razmotriti ranije.

Što obitelji mogu učiniti zajedno?

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti predlažu četiri radnje koje obitelji mogu poduzeti:

 • Pronađite načine da pomognete djeci da se više kreću, poput bavljenja atletikom, plesom, igrama i aktivnim rutinama.
 • Pomozite djeci i tinejdžerima da dovoljno spavaju.
 • Razmotrite načine na koje možete zamijeniti vrijeme ispred ekrana.

Kao uslugu našim čitateljima, Harvard Health Publishing omogućuje pristup našoj knjižnici arhiviranog sadržaja. Zabilježite datum zadnje revizije ili ažuriranja svih članaka.

Nijedan sadržaj na ovoj stranici, bez obzira na datum, ne smije se koristiti kao zamjena za izravan medicinski savjet vašeg liječnika ili drugog kvalificiranog liječnika.Source link

Leave a Comment