Očitanja CGM nisu uvijek povezana s A1C u odraslih s dijabetesom tipa 2


Očitanja kontinuiranog praćenja glukoze (CGM) nisu uvijek u korelaciji s A1C (mjera dugoročne kontrole glukoze u krvi) u odraslih s dijabetesom tipa 2 kada se radi o ključnim pokazateljima kontrole glukoze kao što su prosječna razina glukoze ili vrijeme u rasponu, prema do U novoj studiji objavljenoj u časopisu Diabetes Technology & Therapeutics.

Sustavi za kontinuirano praćenje glukoze pohranjuju očitanja glukoze koja se uzimaju više puta dnevno—svake minute za neke sustave i svakih pet minuta za druge. Ovo osobama s dijabetesom i njihovim liječnicima daje detaljniju sliku kontrole glukoze u krvi nego što je to bilo moguće prije nego što je CGM postao popularan. Ali iako vam kontinuirano praćenje glukoze može dati mnoštvo podataka—i mnogo načina za njihovu interpretaciju, uključujući trendove glukoze tijekom vremena, koliko vremena provodite u ciljanom rasponu glukoze i vašu prosječnu razinu glukoze—to nije uvijek bilo jednostavno. Koliko su dobro ta mjerenja usklađena sa standardnim laboratorijskim testovima kao što je A1C, koji se naširoko koristi desetljećima i gotovo je univerzalni standard za kontrolu glukoze u krvi i kod dijabetesa tipa 1 i tipa 2.

Kako biste primali najnovije vijesti o dijabetesu, strategije upravljanja glukozom u krvi, savjete o prehrani, zdrave recepte i još mnogo toga izravno u svoju pristiglu poštu, prijavite se za naše besplatne biltene!

U najnovijoj studiji, istraživači su analizirali podatke od 186 sudionika u prethodnom kliničkom ispitivanju pod nazivom Hiperglikemijski profili kod opstruktivne apneje za vrijeme spavanja (HYPNOS). Svi su ti sudionici bili odrasli ljudi u dobi između 21 i 75 godina s dijabetesom tipa 2, koji su nosili dva CGM senzora različitih proizvođača — Dexcom G4 i Abbott Libre Pro CGM senzore — u isto vrijeme do četiri tjedna. Sudionici su također polagali dva standardna A1C testa kao dio studije – jedan na početku i jedan 3 mjeseca kasnije. Na početku studije svi su sudionici imali razinu A1C od najmanje 6,5% i neliječenu apneju za vrijeme spavanja.

Kao što je spomenuto u članku o studiji u Healiu, postojale su tri glavne mjere kontrole glukoze prikupljene iz CGM podataka – prosječna razina glukoze, vrijeme provedeno u rasponu glukoze od 70 do 180 mg/dL i vrijeme provedeno iznad 180 ili 250 mg/dl. Istraživače je zanimalo koliko su ta mjerenja – iz bilo kojeg CGM senzora – konvergirala s A1C.

Mjerenja A1C i CGM trebaju se koristiti za procjenu kontrole glukoze kod dijabetesa tipa 2

Nakon tri mjeseca, prosječna razina A1C među svim sudionicima bila je 7,7%. Prosječna razina glukoze tijekom četiri tjedna bila je slična u oba senzora za kontinuirano praćenje glukoze, a oba su usko povezana s A1C. Ali slika je postala manje jasna kada su istraživači pogledali vrijeme provedeno u ciljnom rasponu glukoze. Većina sudionika koji su proveli najmanje 70% vremena u ciljnom rasponu nikada nije imala razinu A1C ispod 7,0%, praga koji se najčešće koristi za dobru kontrolu glukoze u krvi—zapravo, samo 32% do 35% dosegnulo je ovaj prag razine A1C.

Postojala je snažna povezanost između A1C i vremena provedenog iznad 180 ili 250 mg/dL. Samo 7,1% do 7,7% sudionika koji su proveli više od 30% vremena s razinom glukoze iznad 180 mg/dL imalo je razinu A1C nižu od 7,0%, a niti jedan od sudionika koji je proveo više od 30% vremena vrijeme s razinom glukoze iznad 250 mg/dL ima razinu A1C manju od 7,0%.

Istraživači su zaključili da bi kliničari “trebali očekivati ​​nepodudarnosti” između CGM podataka i A1C kod pacijenata s dijabetesom tipa 2, te da bi se obje vrste mjera trebale koristiti zajedno za procjenu kontrole glukoze u krvi i donošenje dugoročnih odluka o liječenju.

Želite li znati više o kontinuiranom praćenju dijabetesa? Pročitajte “CGM za liječenje dijabetesa” i “Kako odabrati inzulinsku pumpu ili CGM”.

Želite li znati više o A1C? Pročitajte “Kako prirodno sniziti razine A1C”, “Kako sniziti razine A1C: više koraka koje možete poduzeti” i “Ciljajte svoj A1C”.

Source link

Leave a Comment