Platforme za posuđivanje kriptovaluta teško su pogođene kako se infekcija širi


Industrija zajmova u kriptovalutama, koja je zajmoprimcima osigurala milijarde dolara samo u proteklih nekoliko godina, suočava se s najvećom krizom dosad s nekim od njezinih vodećih tvrtki koje propadaju iznutra.

Genesis Global Capital, koji je prijavio 130 milijardi dolara u 2021., podnio je zahtjev za stečaj prošlog tjedna i pridružio se BlockFi Inc. Celsius Network i Voyager Digital su među tvrtkama koje su propale, ostavljajući ulagače frustriranim, a regulatore nemirnim.

glavne utičnice

  • Bankrot Genesisa zadao je još jedan udarac platformama za posuđivanje kriptovaluta.
  • Nekoliko tvrtki za posuđivanje kriptovaluta bankrotiralo je prošle godine, što je izazvalo pojačan nadzor regulatora.
  • Međuovisnost kripto industrije pogoršava financijske probleme, uzrokujući infekcije koje mogu dovesti do široke štete.

Industrija kreditiranja kriptovaluta suočava se s izazovima

Genesis je bio najveći neosigurani vjerovnik propale platforme za trgovanje FTX, čiji se bivši izvršni direktor, Sam Bankman-Fried, suočava s optužbama za prijevaru. Zbog kolapsa FTX-a, Genesis je upao u financijske probleme, prisilivši mjenjačnicu kriptovaluta Gemini da ukine svoj proizvod posudbe u kojem je Genesis bio partner.

Ne bih se iznenadio da je ovo kraj stvari [lending] “Softver koji smo vidjeli u proteklih nekoliko godina”, rekla je istaknuta kritičarka kriptovaluta i računalna znanstvenica Molly White. Obećavali su visoke povrate za relativno nizak rizik, a na kraju su dokazali da to nije održivo. ”

Ovo nije prvi put da su se stručnjaci malo likovali na račun industrije kriptovaluta. Neki analitičari praktički su izgradili karijere predviđajući skoru propast sustava koji je namjerno izgrađen na postojećim temeljima izvan tradicionalnog bankarskog sustava. Međutim, čini se da je ovaj put drugačije jer nisu oštećeni samo investitori, već i kvazibankarske tvrtke koje su osigurale raketno gorivo za poticanje rasta.

Štoviše, SEC je razbio proizvode za posuđivanje kriptovaluta nazivajući ih vrijednosnim papirima. FCA je čak kaznila BlockFi da plati 100 milijuna dolara kazne i prisilila Coinbase da otkaže svoj program posuđivanja kriptovaluta. Nedavno je zajmodavac kriptovaluta Nexo kažnjen zbog lansiranja svog proizvoda.

Što investitori trebaju razumjeti?

Platforme za posuđivanje kriptovaluta nude atraktivne povrate, a investitori ulažu svoj kapital u njih. Obično kamatne stope na platformama za pozajmljivanje kriptovaluta mogu porasti za čak 20% APY. Za usporedbu, nacionalni prosječni prinos za štedne račune je 0,23% godišnje stope povrata (APY).

Kripto sredstva imaju svoje prednosti i nedostatke. Oni su idealan kolateral jer se mogu unovčiti u bilo kojem trenutku (za razliku od nekretnina ili jahti). Međutim, oni uključuju visok stupanj volatilnosti, zbog čega iznos kolaterala mora biti veći od iznosa koji se želi posuditi. Zajmodavci kriptovaluta nisu slijedili pravilo, rekao je White, i “mnogi zajmodavci kriptovaluta posuđivali su jedni drugima.”

Ako omjer zajma i vrijednosti (koliko je kolateral u odnosu na posuđeni iznos) nije dovoljno visok, vrijednost kolaterala može pasti ispod vrijednosti zajma brže nego što se može prodati, rekao je kripto stručnjak i urednik bilten “Crypto is Macro Now”, Noel Acheson. .

“Kada zajmovi nisu u potpunosti osigurani (s manje od 100% depozita kao kolaterala), rizik je očito puno veći”, rekla je.

Poanta

Industrija kreditiranja kriptovaluta suočava se s izazovima, ali to ne znači da će decentralizirane financije ili DeFi izumrijeti jer programeri rade na tome da kreditiranje kriptovaluta učine sklonijim riziku i učinkovitijim. Povjerenje je narušeno, ali nije u potpunosti izbrisano, vjeruje Acheson, i oporavit će se kako se uspostave nove operacije i novi igrači uđu na tržište.

Regulatori će igrati ključnu ulogu u određivanju gdje treba postaviti provjere i ravnoteže. “Pojačani regulatorni nadzor prožet će nove tržišne lidere u ovom sektoru snažnim praksama otkrivanja podataka i upravljanja rizikom”, rekla je.

(Vinamrata Chaturvedi pridonio je ovom članku.)Source link

Leave a Comment