Policija ispituje teniske navijače zbog ruskih zastava na Australian Openu


Objavio Shrivathsa Sridhar

MELBOURNE (Reuters) – Tennis Australia priopćio je u srijedu da je policija Victoria ispitala četvoricu navijača Australian Opena s “neprikladnim zastavama i simbolima” nakon četvrtfinalnog meča između Rusa Andreja Rubljova i favorita Novaka Đokovića.

Australian Tennis Channel nije iznio detalje, ali se na društvenim mrežama pojavio video snimak na kojem se vidi kako navijač na stepenicama Rod Laver Arene podiže rusku zastavu sa slikom predsjednika Vladimira Putina.

Ruske i bjeloruske zastave zabranjene su na Melbourne Parku tijekom Australian Opena nakon pritužbe ukrajinskog veleposlanika u zemlji prošlog tjedna.

Bjelorusija je glavno uporište za ruski rat u Ukrajini, koji Moskva naziva “specijalnom operacijom”.

Četvorica prosvjednika koji su napustili stadion isticali su neprimjerene zastave i simbole te prijetili zaštitarima. Tennis Australia je u izjavi rekao da je policija Viktorije intervenirala i nastavila ispitivanje.

“Udobnost i sigurnost svih su naš prioritet i blisko surađujemo sa sigurnošću i vlastima.”

Slike na društvenim mrežama također pokazuju navijača u publici tijekom četvrtfinala kako nosi veliko “Z” na majici.

Ruske snage koristile su slovo “Z” kao identifikacijski simbol na svojim vozilima u Ukrajini nakon invazije. Znak su koristili i neki pristaše invazije.

Bivši ukrajinski igrač Aleksandr Dolgopolov pozvao je Tennis Australia da objavi tweet kojim ga doživotno zabranjuje.

Vasyl Miroshenko, ukrajinski veleposlanik u Australiji i Novom Zelandu, prošlog je tjedna objavio fotografiju na kojoj se vidi kako ruska zastava visi u šumi pokraj stadiona na kojem je sunarodnjakinja Katerina Bendel igrala svoju utakmicu prvog kola.

Tennis Australia odgovorila je trenutnom zabranom zastava Rusije i Bjelorusije.

Ruski i bjeloruski igrači prošle su godine bili zabranjeni u Wimbledonu, ali se mogu natjecati kao pojedinačni sportaši bez nacionalne pripadnosti na Australian Openu.

Njihove zastave nisu prikazane uz njihova imena na televizijskom prijenosu kao što je to slučaj za ostale igrače, a njihova nacija nije naznačena na listićima za ždrijeb.

(Izvještaj Shrivathse Sridhara iz Melbournea; montaža Christiana Radnedgea)Source link

Leave a Comment