Porscheov NFT debi podsjetnik je da građanima Web3 prepustite volan


“Je li još uvijek dobra ideja imati fizički Porsche?” Alfonso (Fons) Olvera, izvršni direktor vlasničke platforme nezamjenjivih tokena (NFT), Tokenproof, rekao je, na Twitteru u utorak ujutro.

“Jedna Kia Mint? Siguran sam da to mogu podnijeti.” našalio se u drugom tvitu.

Olverini tweetovi odražavaju šire osjećaje koje neki u NFT zajednici osjećaju kao odgovor na kolekciju NFT njemačkog proizvođača automobila Porsche, koja je kovnica otvorena u ponedjeljak. Dok su se korisnici na Twitteru rugali projektu dok se borio da postane popularan u satima nakon pokretanja, zaustavljena kovnica poslužila je kao lekcija tvrtkama o tome kako izgraditi Web3 strategiju s doprinosom zajednice na čelu.

Proizvođač starinskih sportskih automobila otvorio je svoju kovnicu novca u ponedjeljak ujutro, s cijenom svakog NFT-a — digitalne replike kultnog 911 — od 0,911 ETH, ili oko 1490 USD. Tvrtka je zadirkivala buduće integracije za svoje vlasnike, uključujući mogućnost prilagodbe dizajna i rijetkosti njihovih NFT-ova.

Ali čini se da je Porsche koristio pomoć na cesti u izvođenju svog projekta. Od utorka poslijepodne iskovano je samo oko 1600 od 7500 NFT-ova, a mnogi od NFT-ova prodavali su se na sekundarnim tržištima poput OpenSea za manje od cijene kovnice.

Navodeći nedostatak zamaha, Porsche je poništio svoj projekt i rekao da će prekinuti svoj projekt. A on je na njezinom službenom profilu na Twitteru napisao: “Razgovarali su naši prijatelji”.

Izgradnja projekta za zajednicu

Unutar 24 sata od otvaranja projekta, kreatori i kolekcionari NFT-a javili su se na Twitter kako bi izrazili svoju frustraciju načinom na koji se projekt stvara, reklamira i prodaje.

Tijekom hype ciklusa 2021. i početkom 2022., mnogi su brendovi jedva čekali uskočiti u Web3 s NFT projektima, kripto plaćanjima i integracijama metaverse. Neki su taj pothvat vidjeli kao ključan za transformaciju svoje poslovne strategije i prihvaćanje digitalne publike, dok su drugi vidjeli priliku da iskoriste uočeni kratkoročni trend.

Za mnoge strastvene kolekcionare, umjetnike, kreatore, graditelje i igrače, NFT i Web3 tehnologija nisu prolazna moda. Zapravo, mnogi vide Web3 kao neizbježnu buduću evoluciju Interneta, gdje se moć i vlasništvo vraćaju u ruke kreatora.

“Web3 nije nova skupina potrošača koju brendovi mogu izvući, to je prilika da se donese nova vrijednost potrošačima i organizira zajednica oko brenda.” Betty, suosnivačica popularne NFT grupe Deadfellas, rekla je za CoinDesk.

Posljednjih godina vidjeli smo kako velike tvrtke iskorištavaju prednosti blockchain strategija s različitim razinama uspjeha. Bilo da se radi o digitalnim kolekcionarskim predmetima, virtualnim nosivim predmetima ili uslužnim programima tokena, tvrtke koje se usredotočuju na izgradnju dugoročnih projekata, zapošljavanje zaposlenika koji razumiju Web3 i širenje svoje zajednice zabilježile su pozitivne rezultate.

U studenom je Nike izdao .SWOOSH, platformu zajednice za kreiranje i kupnju digitalnih nosivih proizvoda kao što su cipele i majice. Također služi kao obrazovna platforma koja pomaže dovesti svoju ogromnu publiku ljubitelja tenisica na Web3. Platforma bi ove godine trebala pokrenuti svoj prvi NFT pool.

Do ove točke, Nike je proveo nekoliko godina u izgradnji odnosa i učenju o NFT-ovima, metaverse platformama i blockchain tehnologiji kako bi mogao izvesti projekt kako treba. Početkom 2020. počeo je testirati RFID čip u svojim tenisicama za snimanje podataka na blockchainu. Godinu dana kasnije kupila je tvrtku za digitalnu nosivu opremu RTFKT kako bi umetnula svoje virtualne čizme u metaverzum.

Druge marke odlučile su iskoristiti postojeće NFT zajednice kako bi izdale proizvode kreirane posebno za svoje vlasnike. U kolovozu 2022. tvrtka za izradu nakita Tiffany & Co stvorila je niz dijamantnih ugovora za vlasnike CryptoPunk NFT-ova.

Globalni div kave Starbucks odlučio je obnoviti svoj iznimno popularni program vjernosti stavljajući ga na blockchain. U prosincu je pokrenuo zatvoreno beta testiranje za svoj program nagrađivanja Odyssey, integrirajući značajke za pomoć pridošlicama Web3 (na primjer, korisnici mogu kupiti NFT u aplikaciji bez kupnje kripto ili postavljanja novčanika).

Zasigurno nije lako velikom globalnom brendu smisleno integrirati nove tehnologije u svoj postojeći okvir. Međutim, oni koji su napravili skok podijelili su strategije kako bi olakšali prijelaz.

Predsjednik Moonpayja i bivši predsjednik časopisa TIME Keith Grossman, koji je pomogao da se publikacija prenese na Web3 sa svojim NFT skupom TIMEPieces, rekao je za CoinDesk da bi brendovi trebali gledati na Web3 kao na način da prodube angažman potrošača.

Rekao je: “Ne postoji jedno rješenje. Ponekad je to zajednica, ponekad kroz članstvo, ponekad je to lojalnost i nagrade.”

“Međutim, prihod ne može biti glavni pokretač ovog razvoja”, dodao je. “Umjesto toga, to bi trebao biti rezultat dobro smišljene i provedene strategije.”

Amanda Cassatt, izvršna direktorica i osnivačica Serotonina, rekla je za CoinDesk da, iako mnogi brendovi jednostavno ciljaju na profit, moraju kopati dublje kako bi pronašli najbolje proizvode za svoje tržište proizvoda.

“Danas očekujemo da marka mora dodati vrijednost prije nego što zatraži od zajednice da nešto kupi”, rekao je Cassatt. “Ovo započinje vezu s pravom nogom za izgradnju dugoročnog povjerenja.”

Dok će ove godine vjerojatno više brendova ući u NFT i kripto prostor, poznavatelji industrije nastavljaju naglašavati važnost razumijevanja vaše publike i dodavanja vrijednosti ionako bogatoj kulturi i prostoru angažmana.

“Postoji značajna vrijednost i potencijalna dugoročna prilika za ulazak u prostor kao dodatak bez sumnje…” Eric Calderón, osnivač generativne umjetničke platforme Art Blocks, cvrkut.

Source link

Leave a Comment