Potrebni su kripto propisi kako bi se izbjegao utjecaj na tradicionalne financije, navode dužnosnici MMF-a


Kriptovalute su, zbog svoje povojnosti i relativno manje korisničke baze, podložne volatilnosti i nestabilnosti svoje vrijednosti. Od pojave prve kriptovalute na svijetu, Bitcoina (BTC), nikada nije bilo vremena kada se tržište suzdržavalo od volatilnosti. Stalna nepredvidivost digitalne imovine zabrinjava regulatore diljem svijeta.

Zamjenik voditelja MMF-ovog financijskog nadzora i regulacije, Nobuyasu Sugimoto, i zamjenik glavnog direktora Bo Lee iznijeli su upozorenje u nedavnom članku. Napomenula je da će volatilnost tržišta kriptovaluta vjerojatno dovesti do toga

učinkovitosti u tradicionalnom financijskom sustavu.

Dok je naglašavao razloge nepredvidivosti kripto industrije, članak je naveo nekoliko nesreća koje su se dogodile u svemiru u obliku kripto projekata kao što su kolaps Terra Network (LUNA) i bankroti istaknutih kripto kompanija. Takve situacije mogu utjecati na oba financijska sustava zbog veza između njih koje s vremenom postaju sve jače.

Dužnosnici MMF-a naveli su u članku da tržišta trebaju sustave kako bi se izbjegla mogućnost bilo kakvog utjecaja na postojeća financijska tržišta. Također je primijećeno da su ulagači s razvijenih tržišta privučeni novorazvijenom klasom imovine nakon što su privučeni povratom ulaganja.

Budući da su institucionalni ulagači konsolidirali svoje posjede stabilnih kovanica kao rezultat povećanja stopa povrata u okruženju prethodno niskih kamatnih stopa, članak na blogu MMF-a navodi da su razvijene zemlje također ranjive na prijetnje financijskoj stabilnosti od strane kriptovaluta.

Dok Međunarodni monetarni fond i dalje ne vidi kriptovalute i stabilne kovanice kao značajne prijetnje globalnom financijskom sustavu, mnoge zemlje mijenjaju svoje nacionalne valute za kriptovalute i stabilne kovanice, što posebno otežava globalni nadzor nad tim sredstvima. Ova okolnost, prema riječima Sugimota i Leeja, “ima potencijal dovesti do odljeva kapitala, gubitka monetarnog suvereniteta, prijetnji financijskoj stabilnosti i stvaranja novih problema za kreatore politike.”

Građani gube povjerenje u svoje fiksne valute i okreću se drugim alternativama, kao što su stabilne valute vezane za dolar, u gospodarstvima koja doživljavaju i visoku razinu inflacije i pad.

Autori ovog posta na blogu sugeriraju da bi, kako bi se ovaj rizik sveo na najmanju moguću mjeru, trebali postojati međunarodni standardi za organizacije koje pružaju usluge za virtualnu imovinu, koji od njih zahtijevaju da imovinu klijenata drže odvojeno od svoje vlastite. Ovisno o veličini projekta, izdavatelji stablecoina također moraju podlijegati strogim propisima i može se od njih tražiti da to učine. Rad stablecoina mogao bi imati utjecaja na tržište američkih državnih obveznica, prema stručnjacima u prošlosti.

Nancy J
Najnovije objave od Nancy J. Alen (Pokaži sve)Source link

Leave a Comment