Povremeni post – je li učinkovit za dijabetes? Stručnjak otkriva


Povremeni post nije hir. Eto, napisao sam. Povremeni post je jedenje u ograničenom vremenskom razdoblju. Ako ga vodi klinički dijetetičar, može postići dobre metaboličke rezultate. Prelazak na modne dijete počeo je kada su se počele pojavljivati ​​nedovoljne i nedovoljne “studije” o njihovim nevjerojatnim rezultatima prvenstveno u smislu mršavljenja. Slavne osobe počele su podržavati “dijetu” i postala je veliki uspjeh. Zatim je došao njegov učinak na dijabetes. Opet, loše studije su tvrdile da “preokreću” dijabetes i to je postalo zahtjev pacijenata/klijenata.

Zdravstvo ovo počinje ozbiljno razmatrati. Od 2016. godine provedeno je nekoliko dobrih kliničkih studija uključujući randomizirana kontrolna ispitivanja i meta-analize na ljudima na IF. Prije nego što zaključimo ovaj razgovor, dopustite mi da objasnim metaboličke parametre koji su ključni za liječenje dijabetesa.

Ciljevi upravljanja dijabetesom su:

 • Postizanje i održavanje dobre kontrole šećera u krvi
 • Kontrolirajte i smanjite simptome dijabetesa
 • Liječenje komorbiditeta kao što su pretilost, krvni tlak i razine kolesterola
 • Prevencija funkcija živčanog sustava, srca, krvnih žila i bubrega
 • Prevencija infekcija

Za postizanje ovih ciljeva neophodan je sveukupan dobar način života koji uključuje zdravu prehranu, dobru tjelesnu aktivnost, lijekove (ako je potrebno) i pravovremene pretrage.

Pročitajte također: Povremeni post može zaustaviti gubitak težine nakon nekog vremena — nemojte činiti ovih 5 pogrešaka u prehrani

8dgo1tt8

Kredit za sliku: iStock

IF je program koji se može pratiti na različite načine.

 1. 5:2 post gdje su 5 dana redovni obroci, a 2 dana su posvećena unosu samo 25%-30% kalorija.
 2. 8:16 Post 8 sati uz prozor za jelo i 16 sati posta.
 3. 10:14 je 10 sati jela i 14 sati posta

Sve ove metode su ispitane i rezultati utvrđeni u različitim studijama pokazuju neke dobrobiti za kontrolu dijabetesa:

Dobar do umjeren gubitak težine može se postići s IF. Poznato je da gubitak težine od 5% do 10% tijekom određenog vremenskog razdoblja pomaže u kontroli šećera u krvi. Kada znanstveno slijedite kombinaciju zdrave prehrane i treninga otpora, možete osigurati gubitak masnog tkiva uz očuvanje mišića. Manje zalihe masti u jetri i gušterači pomažu u poboljšanju razine glukoze.

 • Poboljšajte osjetljivost na inzulin:

Ako djeluje kroz ono što je poznato kao metaboličko resetiranje. Post iscrpljuje zalihe ugljikohidrata, što uzrokuje da tijelo koristi slobodne masne kiseline za energiju. Ketoni su krajnji produkti ovog metaboličkog puta. Ovaj proces je povezan s poboljšanom osjetljivošću na inzulin, smanjenim upalnim odgovorima i, zauzvrat, boljom kontrolom glikemije.

Inzulinska rezistencija često je povezana s povišenim cirkulirajućim inzulinom. To je čest odgovor kod dijabetesa tipa 2 i predijabetesa. Produljeno povišenje inzulina usko je povezano s porastom pretilosti, osobito abdominalne pretilosti, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti. Znanost koja stoji iza IF-a je post tijekom određenog vremenskog razdoblja koje osigurava snižavanje razine inzulina u nedostatku ugljikohidrata, što rezultira gubitkom masti.

 • Poboljšanje hormona gladi:

U IF-u se opaža umjereno poboljšanje hormona gladi. Grelin, hormon gladi, povećava se tijekom posta i povezan je s gubitkom masnog tkiva na trbuhu i poboljšanom osjetljivošću na inzulin. Prilikom jela dolazi do smanjenja hormona

 • Poboljšajte zdravlje crijeva:

Studije na životinjama i ljudima pokazale su poboljšanja crijevnih bakterija zbog posta. Primjećuje se povećanje korisnih bakterija u stanju posta. Vjeruje se da IF može trajno poboljšati koloniju korisnih bakterija u crijevima.

S obzirom na ove prednosti, možemo reći da je IF dobar za dijabetes. Međutim, dosadašnja istraživanja pokazuju da nisu svi kandidati za IF. Točno trajanje posta varira od pojedinca do pojedinca, a post je ponekad rezultirao i stresom.

Da zaključimo razgovor, ako je odgovor kontrolirati dijabetes? Može biti. Vaš liječnik je najbolji vodič za vaše protokole liječenja. Dovodi li do remisije? Opet, vaš bi liječnik trebao pogledati vaše opće zdravstvene parametre prije nego što odluči jeste li kandidat za remisiju. Dakle, odgovor moj prijatelj još uvijek nosi u vjetar.

Odricanje od odgovornosti: mišljenja izražena u ovom članku osobna su mišljenja autora. NDTV nije odgovoran za točnost, potpunost, prikladnost ili točnost bilo koje informacije u ovom članku. Sve informacije daju se “kakve jesu”. Informacije, činjenice ili mišljenja sadržana u članku ne odražavaju stajališta NDTV-a i NDTV ne preuzima nikakvu odgovornost za iste.

Istaknuti video dana

Hot Toddy Recipe | Kako napraviti vrući toddySource link

Leave a Comment