Pregled devet sektora i predviđanja za smjer kriptovalute u 2023. – pod pokroviteljstvom Bitcoin News


U siječnju 2023. ViaBTC Capital i CoinEx objavili su svoje Crypto Godišnje izvješće za 2022. koje daje analizu podataka i uvid u devet sektora, uključujući Bitcoin, Ethereum, Stablecoin, NFT, javne lance, DeFi, SocialFi, GameFi i regulatornu politiku. Ovo izvješće također predviđa smjer kretanja kriptovalute u 2023.

Prema izvješću, na cijelu industriju kriptovaluta utjecali su čimbenici poput makrookruženja i prijelaza s bikovskog na medvjeđi pad u silaznom trendu 2022. Konkretno, nakon pada Terra u svibnju, većina sektora kriptovaluta bila je pogođena medvjeđi učinak. U nastavku je pregled svakog dijela.

1. Bitcoin

U 2022. ukupna izvedba bitcoina ostala je spora, sa značajnim padom cijene i obujma trgovanja u usporedbi s 2021. Cijena na kraju 2022. čak je pala ispod nedavnog vrhunca tržišta bikova. Na trend cijena bitcoina tijekom cijele godine očito utječe tempo povećanja kamatnih stopa u SAD-u, ali kako politika povećanja kamatnih stopa u SAD-u napreduje, njezin utjecaj na cijenu bitcoina postupno se smanjuje. Što se tiče rudarenja bitcoina, poteškoće s mrežom ostale su na povijesnoj razini. U međuvremenu su prihodi od rudarenja naglo pali, a rudari su bili prisiljeni ugasiti svoje stare modele. Na rudarsku industriju utjecalo je više čimbenika i svjedočila je snažnom učinku istiskivanja, što je navelo vlasnike malih rudarskih farmi da napuste tržište iz raznih razloga. U isto vrijeme, dugo uspostavljeni rudarski bazeni i rudarske farme uspjeli su održati određenu razinu stabilnosti.

2. Ethereum

Neobrađene statistike za Ethereum padaju u 2022. Uz cijenu sekundarnog tržišta i obujam transakcija, podaci u lancu uključujući TVL, trošak transakcije, aktivnu adresu i obujam spaljivanja također su opali. Unatoč tome, mreža je dosta napredovala 2022. 15. rujna Ethereum je završio povijesni prijelaz s PoW na PoS. Spajanje je uvelike smanjilo potrošnju energije i dnevni učinak mreže, čime je smanjen dampinški pritisak sa sekundarnih tržišta. U međuvremenu su projekti sloja 2 kao što su Arbitrum, Optimism, zkSync i Starknet u potpunosti ili djelomično pokrenuli svoju glavnu mrežu. Iako je njihov dnevni obujam transakcija bio puno manji od Ethereum mainneta, projekti su nadmašili Ethereum u pogledu broja adresa. Štoviše, njihova naknada za plin općenito je bila 1/40 naknade koju je naplaćivao Ethereum. U isto vrijeme, mreža je također zabilježila ogroman porast naknada za plin tijekom 2022.

3. Stablecoin

Tržište stablecoina u cjelini bilo je stabilno 2022. Točnije, tijekom godine ponuda stablecoina smanjila se sa 157 milijardi dolara na 148 milijardi dolara, što je pad od 6%. U tom pogledu pad nije bio značajan. Što se tiče centraliziranih stabilnih kovanica, USDT je ​​zadržao svoju dominaciju, dok BUSD brzo raste zahvaljujući Binanceu. Nasuprot tome, algoritamske stabilne kovanice teško je pogodio pad LUNA-e, koji je razbio vjeru u decentralizirane stabilne kovanice i smanjio opseg trgovanja. Kao rezultat toga, došlo je do jasnog smanjenja broja novih decentraliziranih stabilnih kovanica.

4. Javni nizovi

Unatoč izazovnim tržišnim uvjetima u 2022., javni lanci ostaju konkurentan sektor. Zbog priljeva potražnje uzrokovanog zagušenjem mreže Ethereum, novi javni lanac s nižim naknadama zadržao je sjajne rezultate uoči svibnja. Međutim, kako su se pojavile i kuhale mnoge loše vijesti, tako su se nizali stečajevi jedan za drugim. Mnogi javni lanci teško su pogođeni, a pad je bio gori od Ethereuma. U svibnju je Terra propala u roku od nekoliko dana, čime je postala prvi poznati javni lanac koji je pao. Štoviše, pad Terre također je bio signal da je tržište postalo potpuno medvjeđe. U studenom, nakon pada FTX-a i Alameda Researcha, cijena Solanina tokena i TVL ponovno su pali, a projekti unutar njezinog ekosustava također su pretrpjeli udarac. Druge nove serije poput Fantoma i Avalanchea također su imale problema. U isto vrijeme, niz novih javnih lanaca, uključujući projekte drugog sloja kao što su Arbitrum i Optimism i lance povezane s metama kao što su Aptos i Sui, debitiraju 2022. godine.

5. NFT

Prošle godine NFT sektor je pao nakon svog početnog procvata. U travnju je NFT tržišna kapitalizacija dosegla 4,15 milijardi dolara, što je povijesni maksimum. U svibnju, potaknut procvatom Othersidea, Metaverse NFT klastera koji je razvio Yuga Labs, obujam trgovanja u sektoru dosegnuo je rekordnih 3,668 milijardi dolara. Ali ubrzo nakon toga, kako je NFT tržište počelo stagnirati, obujam trgovanja je pao. U međuvremenu, cijena premium NFT-ova naglo je pala, kao i cijena ETH-a, što negativno utječe na tržište. S druge strane, broj vlasnika NFT-a nastavio je rasti i u prosincu je dosegao najviši nivo svih vremena.

6. DeFi

DeFi-jev TVL coin također je imao trend pada u 2022. Naime, tijekom pada LUNA/UST-a u svibnju, mainstream kovanice doživjele su najveći pad u povijesti kripto valuta, nakon čega je uslijedio kolaps TVL-a. Osim toga, tijekom godine DeFi je također pretrpio česta hakiranja, što je izazvalo sigurnosnu zabrinutost za DeFi. Što se tiče inovacija, iako je u prvih nekoliko kvartala 2022. došlo do skokova oko DeFi 2.0 s vremena na vrijeme, zajedno s padovima u OHM-u i (3, 3) memeu, DeFi 2.0 se skoro pokazao kao potpuno pogrešan narativ, a oko tržište Njegova pozornost ponovno je usmjerena na infrastrukturne projekte DeFi 1.0 kao što su Uniswap, Aave i MakerDAO. Unatoč lošim uvjetima, mainstream DeFi projekti uključujući AAVE i Compound uspjeli su održati stabilan rad i privukli su mnoge nove korisnike iz nekih CeFi projekata (kao što su Celsius i FTX).

7. SocialFi

U 2022. blockchain industrija nastavlja istraživati ​​nove mogućnosti za SocialFi. Tijekom godine vidjeli smo različite pojmove kao što su Fan Token, Soulbound Token (SBT), Web3 Social i Decentralized Identity (DID), ali PMF (Product-Market Fit) nije definiran. Unatoč tome, SocialFi je uspio isporučiti brojne zvjezdane projekte, uključujući Web3 lifestyle aplikaciju STEPN koja sadrži SocialFi elemente, Galxe Reliance Network, uslugu imena domene BNB Chain SPACE ID, društveni grafikon Lens Protocol i Web3 gamificiranu platformu za društveno učenje Zakačen protokol. Osim toga, Svjetsko prvenstvo u nogometu u Kataru 2022. također je pomoglo navijačkim tokenima da steknu široku pozornost tržišta. Kao rezultat toga, umjesto pada zbog negativnog učinka, Fan Coins su imali nešto bolje rezultate u 2022. nego u 2021.

8. GameFi

2022. također je bila početak GameFi Beara. Nije bilo većih inovacija u modelu igre P2E blockchain. Kako su se rast korisnika i obujam trgovanja smanjivali, institucionalni investitori su se udaljili od P2E modela. U prvoj polovici godine, model Move-2-Earn koji je stvorio STEPN privukao je pozornost svojim dvostrukim tokenima i marketinškim pristupom, donoseći novu dinamiku GameFi-ju. Prošle su godine blockchain projekti prikupili najviše novca u travnju, s ukupnim blockchain ulaganjem od 6,62 milijarde dolara. Međutim, tržište nije odgovorilo na druge projektne timove koji se usredotočuju na model stvarnosti uz tokenizaciju. Kako ekosustav s više lanaca postaje sve popularniji, Ethereum zadržava svoju dominaciju u ekosustavu GameFi, ali stopa rasta projekata na Ethereumu ne uspijeva se mjeriti s BNB Chain i Polygon. Osim toga, većina se lanaca previše oslanjala na svoje najbolje projekte, a još uvijek postoji mnogo GameFi projekata niske kvalitete s malom korisničkom bazom, lošijim interakcijama i malim prometom.

9. Regulatorne politike

Sve u svemu, za industriju kriptovaluta 2022. je bila puna uspona i padova, ali propisi se kreću u pravom smjeru. Tijekom protekle godine regulatori u razvijenom svijetu dosta su napredovali. Sjedinjene Države izdale su regulatorni okvir za kriptovalute; EU je prvotno odobrila zakone MiCA i TFR; Ujedinjeno Kraljevstvo i Južna Koreja napredovale su u uspostavljanju relevantnih organizacija; Rusija i Hong Kong se potiču na raspravu i provedbu politika za rudarenje kriptovaluta i vrijednosnih papira virtualne imovine. Previranja u industriji kriptovaluta 2022. djelomično su rezultat oštrog pada sredstava, a djelomično rezultat regulatornih rupa i represije. Prošle godine, bankroti Terra i FTX, dva najveća projekta kriptovaluta, potaknuli su nacionalne regulatore i agencije za provođenje zakona da dodatno ojačaju nadzor i istrage kriptovaluta.

Za više detalja posjetite web stranicu ViaBTC Capital putem poveznice:

https://capital.viabtc.com/blog/ViaBTC-Capital:-2022-Review-and-2023-Forecast-in-Crypto-Industry-193?category=0&lang=en_US


Ovo je sponzorirana objava. Ovdje saznajte kako doprijeti do naše publike. Pročitajte izjavu o odricanju od odgovornosti u nastavku.

Mediji

Bitcoin.com je izvor broj jedan za sve što se tiče kripto. Obratite se medijskom timu na ads@bitcoin.com kako biste razgovarali o priopćenjima za javnost, sponzoriranim objavama, podcastovima i drugim opcijama.

Zasluge za slike: shutterstock, pixabay, wikicommons

Ne dajući mišljenje: Ovaj je članak samo u informativne svrhe. To nije izravna ponuda ili traženje ponude za kupnju ili prodaju, niti preporuka ili potvrda bilo kojeg proizvoda, usluge ili tvrtke. Bitcoin.com ne pruža investicijske, porezne, pravne ili računovodstvene savjete. Ni Tvrtka ni autor neće biti odgovorni, izravno ili neizravno, za bilo kakvu štetu ili gubitak uzrokovan ili navodno uzrokovan korištenjem ili oslanjanjem na bilo koji sadržaj, robu ili usluge spomenute u ovom članku ili u vezi s njima.

Source link

Leave a Comment