Pregled najpopularnijih dijeta


hrana…

Riječ izaziva mnoge emocije. Tu je i olakšanje tople juhe u hladnom danu, a s druge strane tu je žal zbog prejedanja za blagdanskom večerom.

Fizički i emocionalno, hrana je životna potreba.

Svake godine, nakon blagdana i s početkom nove godine, fitness, prehrana, zdrave navike i mršavljenje glavne su teme razgovora.

Iako odabir plana prehrane može biti zastrašujući, dobra prehrana učinit će da se osjećate bolje.

Odabir dijete za “novog vas u novoj godini” može biti izazovan. Istraživanje i savjetovanje s liječnikom su mudri pristupi. Bilo bi zgodno imati jedinstvenu dijetu za sve, ali to nije slučaj.
Kako bismo vam pomogli u istraživanju, opisali smo tri najpopularnije dijete.

Godine 2022. US News and World Report konzultirao se s panelom stručnjaka za dijetu, prehranu i zdravlje i rangirao planove prehrane.

Smatraju da je najpopularniji plan mediteranska prehrana.

Sredozemno more

Mediteranski plan sličan je općoj promjeni kojom se poboljšava životni stil osobe kada jede.

Dijeta preporučuje da u svakom obroku jedete raznovrsnu hranu, uključujući voće, povrće, orašaste plodove, grah, mahunarke, orašaste plodove, začine i cjelovite žitarice, često začinjene zdravom dozom ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Ribu i plodove mora treba jesti najmanje dva puta tjedno. Jaja, perad, sir i jogurt mogu se jesti umjereno. Crveno meso se jede umjereno.

Desert se zamjenjuje voćem, ali prihvatljivo je pojesti malu porciju slatkiša u posebnim prilikama nekoliko puta godišnje. Dopuštena je i povremena čaša crnog vina.

Prema mišljenju stručnjaka, konzumacija malih porcija raznovrsne hrane bogate hranjivim tvarima potiče zdravlje srca, smanjuje upalu i može spriječiti razvoj dijabetesa tipa 2.

Izvješće opisuje mediteransku prehranu kao obiteljsku. Također se lako može pretvoriti u vegetarijansku, vegansku ili bezglutensku prehranu, a puna je jeftine hrane.

Čini se da ima puno slobode u planu. Nema brojanja kalorija. Nema točaka za praćenje. Ne postoje zabranjene namirnice.

Prehrana dolazi iz različitih kultura koje žive duž Mediterana. Svaka kultura jede različitu hranu. Nema izbornika za praćenje.

Najzamorniji dio ove dijete je porcioniranje i planiranje obroka.

Oldways, bostonski neprofitni think tank, stvorio je vizualnu mediteransku prehrambenu piramidu koju ljudi mogu slijediti.

Postoji bezbroj recepata na internetu iu knjižarama koji olakšavaju pripremu obroka.

Izvješće tvrdi da svatko može slijediti mediteransku prehranu, jer je to način života koji se više oslanja na prehranu kako bi podržao opće zdravlje nego na strogu dijetu.

crtica

DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) dijeta popularan je plan razvijen za osobe s visokim krvnim tlakom.

Prema članku Forbes Health iz listopada 2022. koji je napisala Stacey Colino, a recenzirala Jackie Newgent, RDN, dijeta je prikladna za svakoga i pruža niz zdravstvenih prednosti koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, razine kolesterola i bezalkoholnih masnoća. . Bolest jetre, bolest bubrega i kolorektalni karcinom. Također može poboljšati kvalitetu sna.

“Prvenstveno je usmjeren na snižavanje krvnog tlaka, što poboljšava zdravlje srca”, kaže dr. Kathryn Christie, registrirana dijetetičarka i pomoćnica dekanice Brooks College of Health na Sveučilištu North Florida u Jacksonvilleu, Florida.

“Ova je hrana također zasitna”, rekla je Christie.

Kao i kod mediteranske prehrane, ni kod DASH dijete nema strogih pravila kojih se treba pridržavati. Međutim, dijeta određuje koje kategorije hrane koristiti, kao i određeni broj porcija dnevno, na temelju dnevne raspodjele kalorija pojedinca.

Tipična dijeta za jedan dan je 6-8 porcija cjelovitih žitarica, 4-5 porcija zelenog lisnatog povrća, mrkve, tikve ili slatkog krumpira, 4-5 porcija voća. Tjedno se preporučuju 2-3 porcije nemasnih mliječnih proizvoda i 4-5 porcija orašastih plodova i sjemenki.

Dnevno se ne smije konzumirati više od šest unci nemasnog mesa, ribe ili peradi.

Preporučuju se tri cjelovita uravnotežena obroka plus jedan do dva međuobroka dnevno.

Ogledni doručak može biti trećina šalice granole, pola šalice jagoda, pola banane, šalica nemasnog jogurta i žlica chia sjemenki.

Ručak bi mogao biti dvije kriške kruha od cjelovitih žitarica (što je jednako dvjema porcijama žitarica), pola unce narezanih purećih prsa (jedna porcija mesa) i prilog salate od zelene salate, rajčice, mrkve, krastavaca i tosta od cjelovitih žitarica (tri). porcije povrća i jedna porcija žitarica.)

Da biste slijedili DASH dijetu, morate obratiti pažnju na broj obroka dnevno. Proces postaje relativno jednostavan kada počnete.

Postoje mrežni resursi i tablice koji pomažu svima da slijede DASH plan prehrane.

Keto

Popularna je i ketogena dijeta ili skraćeno keto. Ali prema medicinskoj web stranici — WebMD — dijeta nije za svakoga.

Biti na ketonu uključuje prisiljavanje tijela da sagorijeva mast umjesto glukoze za energiju. Dijeta uključuje hranu s visokim udjelom masti, umjerenim udjelom bjelančevina i malo ugljikohidrata.

Ugljikohidrati sadrže glukozu, koju tijelo razgrađuje za energiju. Uz keto smanjuje se unos ugljikohidrata. Tjelesna mast zamjenjuje glukozu za energiju. To znači da 60-80% vaših dnevnih kalorija na keto dijeti dolazi iz masti.

Keto je ograničena dijeta, ali kao i druge dijete, ne postoje određene namirnice. Keto je pravi omjer masti, proteina i ugljikohidrata.

Standardna keto dijeta sastoji se od 70% masti, 20% proteina i 10% ugljikohidrata. Visokoproteinska ketogena dijeta je slična, ali su omjeri drugačiji — 60% masti, 35% proteina, 5% ugljikohidrata.

Ostale varijante uključuju “dane pune ugljikohidrata” – razdoblja kada se ugljikohidrati mogu jesti tijekom intenzivnih treninga.

Prema WebMD-u, keto dijeta je izvorno korištena za pomoć ljudima s napadajima, no s vremenom se pokazalo da je korisna protiv drugih zdravstvenih stanja kao što su kognitivna oštećenja i oštećenje pamćenja, dijabetes tipa 2, rak, Alzheimerova bolest, autizam i pretilost.

WebMD upozorava da bi se svatko tko razmišlja o ovoj dijeti trebao posavjetovati sa svojim liječnikom prije početka.
Neispravno pridržavanje keto dijete može uzrokovati ozbiljna zdravstvena stanja, poput visokog kolesterola, niske gustoće kostiju, bubrežnih kamenaca i umora.

WebMD kaže da keto dijeta na svaku osobu djeluje drugačije.

Evo ga – opisi svakog od popularnih jela. Upamtite, iako odabir plana prehrane može biti zastrašujući, dobra prehrana će učiniti da se osjećate bolje.

(Ovo je izvješće prvi put objavljeno u izdanju Biltena od 4. siječnja. Pretplate su samo 39 USD godišnje u okrugu Lincoln. Da biste se pretplatili, pronađite zahtjev na početnoj stranici ove stranice.)


© 2023 Bilten North Platte. Sva prava pridržana.Source link

Leave a Comment